Lyft upp Qi Ekenäs [2012-03-31]

I väntan på våren firade en grupp västnylänningar en kylig helg med en grundkurs i Lyft upp Qi. Efter första dagen hade de flesta känt en skön avslappning och ett behagligt lugn och sovit ovanligt gott. Nedan några kommentarer från kursens avslutning:

Bra med repetition

"Jag har tränat i många år, men det är länge sedan jag gått en helgkurs. Det har varit jättebra att repetera. Bra med korrigering och inspiration, och avstressande. Det är nog bra att kunna gå kurs en gång i året."

"Det är min andra grundkurs. Jag är glad att jag kom på nytt. Första gången var jag skeptisk. Jag är kanske mindre skeptisk nu. Det kändes jättebra, utom i fötterna."

"Jag gick min första grundkurs i februari. Nu blev det mera kött på benen och jag fick svar på många frågor. Jag prövar qigong för att jag vill höja välmående efter en stor sorg."

Ekenäs LUQ 120331

Tycker om lugnet

"Jag har långa tider varit sjukledig på grund av rygg- och nackproblem. En arbetskamrat hade gått en kurs i LUQ och rekommenderade det för mig. Det har varit jätteroligt. Jag har tyckt om lugnet. Jag tror att det är någonting för mig."

"Jag har velat hitta en lätt motionsform. Det jag tidigare prövat har varit för tufft. Lugnet i den här träningen passar mig. Jag har problem med axlar och nacke. Jag vill ge det här en chans."

Gruppträning bra stöd

"Jag har inga fysiska hälsoproblem. Lite ont i nacken ibland. Men det är ganska mycket allt möjligt i vardagen. Behöver varva ner. I går kväll märkte jag att jag var lugnare än vanligt. De känns inte alls främmande de här tankegångarna. Jag tror att gruppträningen är viktig."

"Jag hade nog aldrig kunnat tänka mig att jag skulle gå på en kurs som den här. Jag har alltid ägnat mig åt dynamisk gymnastik. Jag älskar det. En f.d. arbetskamrat uppmanade mig att pröva LUQ. Jag tänker nog delta i gruppträningarna. Rörelserna är bra för balansen och lugnet. Man varvar bra ner på en sådan här kurs."

Träning morgon och kväll

"Jag gick min första grundkurs 2004, men det tog många år innan jag började träna regelbundet. Nu är det min huvudsakliga motionsform, både mentalt och för kroppen. Det känns väldigt bra. Jag tränar i regel varje morgon. Nu skall jag börja träna också på kvällen."

Inga ryggskott mer

"Jag har hållit på länge. Jag började på grund av återkommande ryggskott. Tidigare hade jag försökt med gymnastik och promenader. Det tog ett tag innan jag började märka förbättringar. Nu har jag inte ryggskott, annat än ibland och då bara en dag. Tidigare var jag sjuk i en vecka. Jag började träna på grund av fysiska problem, men numera känns de mentala förbättringarna viktigare. Jag är piggare, gladare, lugnare . Och jag har inte varit förkyld på åratal. Jag tränar dagligen, ganska mycket. Sen år 2009 har jag deltagit i sommarkurserna. Det tog lång tid innan jag ville åka, men det var helt fantastiskt."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm