Lyft upp Qi Hangö [2012-02-11]

En glad och trevlig stämning präglade helgkursen i Lyft upp Qi i Hangö. Nybörjarna var ivriga att lära sig rörelserna och tacksamma över den hjälp de fick av de repeterande kursdeltagarna. De som tränat länge kunde berätta om många slags hälsoförbättringar. Nedan några kommentarer.

Sköna rörelser

"Jag tycker det har varit intressant och avslappnande. Och så hade jag en så ljuvlig coach. Avslappningen och de symmetriska konditionsrörelserna kändes bra. Det gör säkert gott för kroppen. Jag har varit sjuk en månad och haft problem med balansen. Jag är förvånad att jag kunde stå så pass länge med ögonen stängda."

"Jag kom på kurs utan att egentligen veta någonting. Jag sysslar med medicin annars. Är nyfiken. Tidigare har jag ägnat mig åt mildare idrottsformer. Att stå stilla var nytt och häftigt. Det har varit mycket positivt. Rörelserna är sköna. Jag kände mig alldeles varm i nacken när jag kom hem i går."

Mental rening

"Det som har hänt på den här kursen är det som inte hänt, och det är jättebra. Som yngre höll jag på med sport och är präglad av tanken på att alltid komma steget vidare. Men i går när jag kom hem upplevde jag med ens hur skönt det var att bara vara i varat. Som om jag mentalt blivit putsad, renad."

Bra med rättelser

"Jag är väldigt positivt inställd. Det har varit trevligt och jag har fått bra feedback. Det är bra att man får rörelserna rättade. Alla har varit glada och trevliga. Jag har tänkt fortsätta. Jag lär mig långsamt, men jag är envis. Jag ger inte upp."

Hangö LUQ 1202

Ryggkota på plats

"Jag brukar alltid tycka att varje ny kurs varit den bästa, och det säger jag igen. Jag började med qigong för att jag inte tycker om vanlig gruppgymnastik och insåg jag att jag behövde någonting. Jag har lärt mig stå rätt och har fått bättre hållning. Nu först inser jag hur styv jag har varit. Förra vintern kom en ryggkota på plats. Jag fick det bekräftat på en röntgenbild. Nu har det börjat hända någonting i axlarna. På den här kursen tycker jag att jag äntligen kunnat göra armrörelserna åt sidan på rätt sätt. I sommar tänker jag åka på sommarkurs till Sverige."

Bättre balans

"Jag kom på kursen för att jag varit tvungen att lämna andra motionsformer. Jag har förstått att qigong är en mild form av rörelse. De här två dagarna har varit väldigt positiva. Till och med balansen hann bli bättre. Jag sov gott, och var förvånad över hur energisk jag var på kvällen."

"Min balans var helt åt skogen när jag började träna qigong. Den har blivit betydligt bättre. Det här var min femte kurs. Nu först fick jag benböjen att kännas rätt. Det har varit en fin kurs. Och en glad kurs. Hoppas det snart blir kurs igen. Jag kommer på sommarkurs i år. Nu har jag sagt det – och jag håller alltid vad jag lovar."

Pollenallergi försvunnit

// "Inte hade jag nån aning om att det skulle handla om hälsa när jag började träna qigong. Eller tyckte att jag själv var sjuk. Också om jag råkade ha olika inflammationer. Inte har jag sådana längre. Jag kan få lindriga förkylningar, men de går över på några dagar. Jag har också blivit av med min pollenallergi. På julen var jag till Tyskland med båt när det stormade. Tidigare brukade jag få panik och bli sjösjuk. Nu var jag lugn och spydde inte en enda gång. Det måste bero på qigongen."

Bra med träningsgrupp

"Någon har sagt att det alltid bara är trevliga människor på helgkurserna. Beror det på att man blir trevlig av att träna qigong eller på att det bara är trevliga människor som går på kurs? Numera är det bara små saker som händer mig. Nu knakar det i axeln. Jag trodde den var bra redan, men den är väl inte färdig. Det känns skönt. Jag tycker det är jättefint att vi har fått igång en träningsgrupp."

Mentalt stöd

" Jag vill inte vara utan qigong längre. Att träna har blivit lika naturligt som att andas. Jag väntar på kurserna. Höstkursen var jättebra. För nio år sedan hade jag bröstcancer. Det var därför jag började. Träningen har gjort gott. Jag är ju här ännu och mår riktigt bra. Allergier och andra småkrämpor har försvunnit. Jag har fått bättre kroppsuppfattning och har lärt mig förstå bättre vad som är bra för mig. Det har betytt jättemycket på den mentala sidan."

Mycket att smälta

"Jag är pensionär och vill ha någonting jag kan göra själv. Kursen har faktiskt varit intressant. Dessutom fick jag min bästa vän medlurad. Vi har haft det riktigt mysigt. Det har kommit så mycket nytt. Det tar tid att smälta allt."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm