Lyft upp Qi Norwich [2012-03-03]

Våren närmade sig sakta i Norwich med några få påskliljor och många snödroppar som tittat fram. Inne i den fina skolan där vi haft de flesta av våra helgkurser i Norwich var stämningen vänlig och familjär. Nybörjarna lärde sig snabbt, mycket tack vare den fina hjälpen de fick när vi jobbade två och två av dem som gått kursen förut.

Några kommentarer från deltagare:

Kroppsregleringen är till bra hjälp

"Jag ser redan fram emot att träna Lyft Upp Qi hemma imorgon! Jag hoppas på att bli mer avslappnad. Jag tycker att kroppsregleringen i sig själv är till bra hjälp."

"Jag tycker att qigongen är användbar och nyttig. Jag tränar en hel del hemma och känner att det verkligen spelar en roll för mig. Att vara i sin kropp en gång varje dag, när jag gör min qigong träning, gör gott. Mentalt visste jag inte om jag ville gå den här kursen, men min kropp tar mig hit."

Axelproblem

"Jag var i mycket dålig form när jag kom på kursen och det känns som att det var en bra genomgång av kroppen. Jag tror att qigongen kan hjälpa mig med mina axelproblem om jag fortsätter att träna."

"Tidigare hade jag fruktansvärd smärta i mina axlar och jag fick veta att jag hade artros. Idag är den smärtan helt borta. Det kan kännas som ett slags poesi när jag tränar qigong tillsammans med andra. Qi kan vara väldigt hjälpsamt. Jag märker att det har blivit mycket lättare att sätta sig ner på huk."

En underbar vana

"Jag känner att jag kan slappna av mycket bättre och det i sig gör att rörelserna flyter på mycket lättare. Att träna qigong är en underbar vana och det hjälper mig att bli klokare."

"Jag kämpar lite med att träna. Men jag har ett stressigt liv så qigongen är ett användbart verktyg. Det är som en meditation som jag kan gå tillbaka till, jag kan ha qigongen som min bästa vän."

"Jag har gjort en massa träning med energier och yoga. Här kan jag känna att det händer saker i kroppen på de ställen jag vet att jag har problem. Jag kommer att fortsätta träna qigong och ge upp de andra sakerna."

Qigong bättre än massage

"Jag har gått på flera kurser och tränat qigong varje dag under en längre tid. Sen missade jag några träningar och kom ifrån vanan. Jag började märka att en del smärtor kom tillbaka som gick bort när jag tränade. När smärtan började komma tillbaka så började jag att träna igen. Jag har haft smärta i ryggen men qigong är bättre än massage. Jag var otålig att få komma på kurs igen för att komma in i vanan att träna igen."

Träna med min dotter

"Jag skypar med min dotter och sätter på tränings CD:n och på så sätt kan vi träna tillsammans även när hon bor i ett annat land."

Bra sinne och kroppsaspekt

"Jag tycker om känslan av att bli inspirerad under kursen och att alla känns så välkomna och så väl omhändertagna. På den här kursen har jag lagt märke till ett flyt i rörelserna som jag inte gjort tidigare. Jag vill tacka alla för att de varit med och skapat ett bra sinne och kroppsaspekt på kursen. Det kunde inte vara bättre."

Bra att repetera rörelserna

"Det är så bra att komma tillbaka och lära sig allt igen. Jag har liksom fräschat upp träningen. Jag har faser då jag är väldigt stressad så qigong är som en god gammal vän att komma tillbaka till."

"Efter den första kursen för två år sedan kände jag att jag kunde träna qigong. Men efter att ha lärt mig övningen ordentligt så blev jag lite uttråkad av att göra den, så jag gick tillbaka till att lära mig Tai Chi som kräver mycket lärande. Efter att ha blivit uppmuntrad till att komma tillbaka till qigongen, så har jag under den här kursen insett att det är mycket mer nyansrikt och att jag gjorde rörelserna på ett för "enkelt" sätt. Att det kunde vara mycket mer utmanande att träna qigong. Jag har också uppskattat att det finns omedvetna vinster för sinnet så väl för kroppen om man fortsätter att träna. Jag hoppas att jag kommer att fortsätta träna och att jag går på Lyft Upp Qi 2 kursen nu i maj."

Mindre värk i ryggen

"Det är två år sedan jag lärde mig qigong och jag kommer hit för att jag vill komma igång med att träna igen. För sex veckor sedan hade jag kronisk ryggvärk och qigong har hjälpt mig med läkningen. Jag skulle verkligen vilja få till daglig träning."

Började sova

"Det har varit en riktigt bra kurs för mig. Jag gick första gången för 5 år sedan. Kursen var i en iskall lokal men jag älskade det. Min livsstil var alldeles för hektisk och jag vet att jag långsamt tog död på mig själv. Efter den första kursen tränade jag varje dag och det var ett hårt arbete. Sen började jag sova bättre och min kropp tillät inte längre att jag överarbetade saker. Det blir bara bättre och bättre och jag mår bra nu."

Mera rörlig

"Daglig relation med qigong hjälper mig stegvis att balansera det levnadsförhållande jag har. Jag tar en dag i taget. Jag känner det som att jag vinner mer i mitt inre och att jag är rörligare än jag brukade vara. Det finns många aspekter av qigong."

Lärare:

Fatima Ringvall