Vinterkurs Shenxin (7 d) Karlskoga [2012-02-20]

Vinterkursen är en av våra största kurser och den har kommit att bli väldigt omtyckt av många. Den ger oss en chans att få träna intensivt tillsammans under en längre period på vintern och ger oss därmed också möjlighet att förbättra hälsan, bli piggare och gladare.

I år kom ett åttiotal deltagare (varav väldigt många repeterade kursen) från fem olika länder för att träna shenxin qigong. Träningen i salen är dock inte allt, en av deltagarna sa: "en qigong-kurs är så mycket mer än bara träningen i gymhallen". Många uttryckte hur roligt det var att träffa gamla vänner igen och att få möjlighet att lära känna nya qigongare och få nya vänner.

Ett åttiotal deltagare deltog på vinterkursen i Karlskoga 2012

Skolan

Det var första gången som vinterkursen hölls på Karlskoga Folkhögskola och vi fann oss väl tillrätta där. Skolan ligger några kilometer utanför centrum vid sjön Möckeln och den lugna miljön passar oss qigongare utmärkt. Att det dessutom fanns flera olika boendealternativ på skolan var väldigt uppskattat.

För skolans personal var det viktigt att vi skulle trivas och vi blev väl omhändertagna av dem. Ett bra samarbete med skolan var en bidragande faktor till den trevliga stämningen. Vi fick också besök av flera Karlskogabor som blivit nyfikna på vår träning efter att ha läst om oss i tidningen eller hört om oss på radion.

Karslkoga Folkhögskola 2012

Träning

Redan under den inledande grundkursens första timme fick flera av deltagarna en mycket stark känsla av qi. Flera personer nämnde att den stress de känt på jobbet, och även på resan till kursen, omedelbart eller inom loppet av några få minuter rann av dem.

Under vinterkursen tränar vi ganska mycket och nytt för i år var att kursen utökats med en träningsdag i xing shen zhuang, det andra steget i Zhineng Qigong skolan. Att först träna shenxin qigong i åtta dagar och sen avsluta med en träningsdag i xing shen zhuang var "som pricken över i'et", som en av deltagarna sa. De första åtta dagarna med mycket träning byggde upp vår styrka och vårt lugn och gav oss bättre förutsättningar för den sista träningsdagen.

Att få träna och tillbringa nio dagar i vårt starka qifält gjorde att många fick väldigt goda resultat. Flera deltagare uttryckte spontant att årets kurs var den bästa någonsin.

Enkät

Vår enkätundersökning visade att resultaten var bra. Bäst resultat fick deltagarna på energinivå och stress där 68% respektive 62% fick en förbättring under kursen. Detta illustreras i diagrammet nedanför.

winter course 2012 statistik

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Mindre stressed och lätt i kroppen

Det har varit en bra kurs. När jag kom hit kände jag mig stressad och stel. Nu känner jag att kroppen är lätt. Jag är också mindre stressad så jag är nöjd.

Rakare rygg och nacke

Det har varit en fantastisk kurs. Träningen har kännts mycket bra. Mina ben är mycket mera avslappnader och jag har blivit av med min gamnacke. Min rygg har blivit mycket rakare under kursen.

Kunde slappna av i midjan

Jag tycker också att det har varit en bra kurs. Jag vet inte riktigt vad jag skall berätta om, det har hänt så många saker. Det jag tänker på just nu är att min midja har blivit mer avslappnad. Jag har gjort rörelser med midjan som jag inte visste att jag kunde göra. Min motivation att träna själv har ökat.

Mindre deprimerad

De deprimerade känslorna jag hade när jag kom hit försvann rätt så snabbt. Det kändes bra. Några saker händer i mina höfter och nedre delen av ryggen. Det har inte hänt förut men nu är det på gång att lossna där. Det har varit mycket trevligt och tiden har gått fort. Tack allihopa.

Träning av Shenxin Qigong under vinterkursen i Karlskoga 2012

Bättre på att gå

Jag har en klump på foten som har blivit mycket mindre, och en tå har vridits inåt. Jag går på ett annat sätt och mina skor passar inte riktigt längre. Vanligtvis har jag gått på utsidan av min fot, nu kommer jag gå mera på insidan.

Nacken bra igen efter trafickolycka

Jag kom ihåg någonting idag. Innan förra årets vinterkurs var jag med om en trafikolycka och fick väldigt ont i nacken. Under den kursen arbetade det mycket i nacken, det var förmodligen någon sorts whiplash-problem. Efter att jag kom hem kändes det bättre och bättre för varje dag, efter två veckor var problemen helt borta och jag har inte haft ont sedan dess. Vi måste komma ihåg sådana saker, även om jag ibland glömmer.

Behagligt och gick ner i vikt

Det här är den bästa kursen jag har gått på. Det har varit mycket lättare att koncentrera sig. Jag tycker ofta att det är svårt att koncentrera sig. Under den här kursen har jag kommit ihåg att koncentrera mig igen när jag upptäckte att jag hade tappat fokus. Övningarna har varit mycket komfortabla. Många saker har hänt i den vänstra sidan av kroppen. Mina axlar, skulderbladet och revbenen har slappnat av. Jag har också gått ner mycket i vikt.

Förbättrad fot

Jag har tränat qigong rätt så länge, men har aldrig upplevt att så många saker har hänt som under den här kursen. Det mest intressanta som hände för mig var att min fot började vrida sig utåt. Den sista morgonen stod jag på ett mycket bra sått. Det kändes riktigt bra och jag hoppas att jag kommer kunna stå så igen. Som några andra har sagt så är detta den bästa kursen någonsin. Det är alltid så, den senaste kursen man är med på är den bästa.

Starkare rygg och armar

Många saker har hänt under den här kursen. Under det sista träningspasset kunde jag stå mycket bättre, min rygg är mycket rakare. När ni andra böjde kroppen, jag kan inte riktigt göra det än, kunde jag känna att mina ryggmuskler började fungera igen, förut kunde jag inte känna musklerna. Det här var första gången jag kunde böja kroppen så mycket. Efter det träningspasset kunde jag dricka en kopp te medans jag stod upp, utan att ta stöd någonstans, och kunde dessutom själv lyfta upp min arm och dricka från koppen. Det var roligt! Jag har lidit av tinnitus men det har försvunnit. Jag är fortfarande känslig för ljud, men jag har endast behövt använda öronproppar en gång under kursen. Tack till alla, tack för alla leenden och för alla skratt.

Bättre balans och tummar

Jag har upptäckt att jag har en midja. Det har jobbat mycket där. Jag kommer ner längre i benböjen och min balans är bättre. Jag har artros lite överallt men utan qigongen är jag säker på att jag inte skulle sitta eller röra mig som jag gör. Efter den här kursen kan jag röra tummarna bättre och de gör mindre ont. Qigongen är en kompis att ta med sig som pensionär. Det är jättetrevligt. Och så håller jag med om att det är så roligt att få se alla igen. Särskilt roligt är det för mig i år eftersom jag har både min son och sonson med mig. Det blir ännu roligare att träna hemma efter det. Tack så mycket.

Yngre och starkare

Jag har haft det underbart här. Troligen kan ni inte se det men jag märker att min kropp ändrats och blivit yngre. Den är starkare. När jag kom från matsalen sprang jag upp för trapporna. Jag har inte gjort det på 20 år. Jag gjorde det flera gånger. Det är en stor förändring.

Tyst och vackert

Igår på träningen så bara tystnade allt och jag blev varm och kunde fortsätta efteråt. Och sen satte jag mig ner och det var bara tyst och alla var så vackra när de stod och tränade. Jag ska också röja ur min garderob och stå upp för mig själv mer. Qigongen har gjort mig mer rakryggad.

Kan prata igen efter lunginflammation

För några veckor sedan hade jag lunginflammation men jag hostar mycket mindre nu. När jag kom hit så kunde jag inte prata, om jag försökte började jag bara hosta, men det kan jag nu. Och jag orkar mer och mer för varje dag. Det känns jättebra att vara här.

Glad till slut

Jag brukar inte prata så mycket men jag ska göra det nu för det har hänt fantastiska saker. Jag hoppas att jag kan uttrycka det jag vill säga. Jag har gått många kurser och har haft ett helsike för jag har inte orkat och jag har fått en fruktansvärd prestationsångest som tar över och gör att allt blir så svårt men på något sätt har jag förstått att det är här man tränar livet. Men så var vi och fikade på den lediga dagen och jag började skratta och skämta och fåna mig och så blev jag så glad hela vägen hem, jag ville dansa, skratta och hitta på bus. När vi kom tillbaka från fikan så hann jag städa rummet, måla tånaglarna, läsa min dotters uppsats och jag skrattade hela tiden. Och jag skrattade under middagen och jag skrattade under kvällsträningen. Jag hoppas att jag inte störde någon men det har bubblat av skratt i magen hela tiden. Och så skrattade jag när vi åt semlor och när jag gick och la mig. Och det kom långsamma lyckotårar och sen har det fortsatt hela kursen, Jag har stått här och skrattat hela tiden. Det har tagit tio år men det är värt det. För det viktigaste av allt är att man är lycklig.

Stressfri

Jag missade fjolårets kurs och jag skulle inte kunna åka hit i år men det gjorde jag ändå. Jag tog inte med mig något jobb och det tog inte ens 30 minuter att komma ner i varv. Det hade jag inte trott för det brukar ta längre tid. Sen har jag bara njutit. Träningen har varit fantastisk, inte minst den egna träningen på kvällen. Dagarna har också varit fantastiska men det brukar de vara. Kvällarna hade en del förbättringspotential. Jag går med stor glädje och förtroende framtiden till mötes. Jag har skrattat väldigt mycket. Det blir alltid bra. Man får så mycket mer än bara träningen i hallen.

Förbättrat förtroende

Jag kämpar med motivation och tillit, kan det här hjälpa mig? Men jag fick ett tydligt svar på det i torsdags. Under ledigheten fick jag migränkänning. Det är mitt stora problem. Jag fick gå och lägga mig, tänkte inte gå till träningen utan ta medicin istället. Men så tänkte jag att jag går till träningen ändå. Så gjorde jag den första shenxin men migränen blev bara värre och värre. Jag frågade min mamma om jag skulle lägga mig eller vad jag skulle göra. Men så tänkte jag att jag ställer och tränar ett tag för att sedan lägga mig ner. Så jag ställde mig och började träna och plötsligt försvann migränen. Sen tränade jag 45 minuter. Det var ett tydligt svar på min fråga.

Träning av Shenxin Qigong under vinterkursen i Karlskoga 2012

Ingen trötthet

Det har varit jättebra. Under de åren jag har tränat har jag successivt blivit bättre både fysiskt och psykiskt. Innan jag började träna qigong var jag konstant trött men genom qigongen har jag blivit piggare. Jag har haft en känsla av trötthet som haft sin bas i bakhuvudet men genom qigongen har det varit hanterbart. Men i måndags så släppte det. Det var en otrolig känsla. Tack så mycket!

Min hund blev lugn

Jag har en hund som inte är så lugn som jag skulle vilja att den var. Jag har tagit med den till ett antal hundtränare, men även om hunden har blivit lite bättre så är den inte så lugn som jag vill. Det märks t.ex. när vi är ute och promenerar. Om vi träffar på andra hundar så skäller han. När jag kom hem från vinterkursen och inte hade träffat min hund på över en vecka lugnade han plötsligt ner sig. Jag blev mycket förvånad. Även när vi träffade på andra hundar på vår promenad så var han lugn och stilla!

Bättre syn och mindre migrän

Det första jag märkte var att jag inte plågades av migrän under kursen. Det brukar jag göra lite till och från. När jag kom hem från kursen märkte jag att min syn förbättrats. Jag kan exempelvis i dagsljus läsa busstidtabellerna ute på stan och även kartorna som finns ovanför dem. Jag kan också läsa dagstidningar ute i solskenet. Jag har alltså +4 på mina glasögon och borde inte ens kunna se trafikskyltarna utan mina glasögon. Otroligt! Jag upplever också en större avslappning bakom ögonen, vilket är bra med tanke på att min migrän alltid har uppenbarat sig på höger sida av huvudet och framförallt bakom det högra ögat. Flera gånger efter kursen har jag kunnat stoppa annalkande migränanfall genom att träna dunqiang. Jag har låtit smärtmedicinerna ligga på hyllan. Detta är stort för mig eftersom jag har varit storkonsument av huvudvärkstabletter ända sedan 6-års åldern. Min tillit till metoden har växt enormt mycket! Andra roliga effekter är att en mild depression har släppt, jag har mer energi i kroppen, känner en ny styrka och kraft i mina leder och känner mig allmänt pigg och glad. Och som en oväntad bonus så har min sångröst blivit lite bättre! (Läs hela Åsa's berättelse här)

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen