Lyft upp Qi Vasa [2012-02-04]

Årets första LUQ-kurs i Vasa hölls en gnistrande kall helg när termometern sjönk till minus 26. I träningssalen var dock stämningen varm och deltagarna mycket motiverade. De som tränat länge kunde berätta om många slags hälsoförbättringar och de som var nyare fann kursen lugnande och vederkvickande. Nedan några deltagarkommentarer:

Vasa 20120205 bild 1

Hjälp mot migrän

"Jag har tränat i många år, men är lite av en periodare och skulle vilja förbättra träningen hemma. Jag har haft problem med migrän. Det kommer från axlarna och jag märker hur det gradvis förbättras allteftersom axelpartiet blir rörligare. Synstörningarna minskar. Min allmänna hälsa har absolut blivit bättre. Och magen har blivit bättre."

Allergier försvunnit

"Det är nu sju år sedan jag började träna. Då hade jag en hel del hälsoproblem, som jag knappt kommer ihåg längre. Jag hade stressmage som utvecklades till allergi. Till sist hamnade jag på akuten för anafylaktisk chock – en kraftig allergisk reaktion som kan vara livshotande. På min första LUQ-kurs kändes redan de första rörelser vi gjorde välgörande. Sedan tränade jag varje dag. Efter fem månader försvann laktosintoleransen. Frukt och grönt klarar jag numera av att äta. Jag led också av huvudvärk och migrän och kraftig menstruationsvärk. Det har jag inte alls haft mera. Numera tycker jag att qigongträningen ger mig mest på det mentala planet. Motgångar är lättare att hantera. Jag har blivit visare och kan hjälpa andra som mår lite dåligt. Qigongen är ett bra stöd."

Tennisarmbåge i skick

"Jag har haft kronisk tennisarmbåge i 10 år och opererats två gånger. Numera känner jag knappt av det. Förr blev den inflammerad så fort jag gjorde någonting. Jag har t.o.m. klarat av att renovera. Jag har tränat i 7 år, gått 4 sommarkurser och 3 höstkurser. På sommarkurserna händer det jättemycket. En gång började det picka bakom ena ögat. Någon månad senare gick jag till optikern för att glasögonen gått sönder och då visade det sig att synen förbättrats med 1,0 på ena och 0,5 på andra ögat. Optikern menade att om muskeln bakom ögat släpper kan man se bättre."

Undviker steloperation

"Jag har tränat regelbundet varje morgon sedan år 2009. För att undvika steloperation vill jag kämpa på. Jag har problem med en ischiasnerv. Ett år måste jag använda kryckor. Nu har jag kunnat kasta kryckan och jag kan gå kortare promenader, vilket jag inte klarat av på 7 år. Träningen har mjukat upp kroppen jättemycket. Jag skulle inte vilja vara utan qigong."

Vasa 20120205 bild 2

Mjukare och rörligare

"Det är min tredje helgkurs. Jag tränar i perioder. När jag inte tränar är jag styv och stel. När jag tränar är kroppen mjukare och rörligare."

Avslappning

"Jag kom hit för att få motvikt mot stress. I går kom jag ner i varv. När jag kom hem var jag avslappnad och sov gott på natten."

"Under den här helgen har kroppen fått den vila den behöver"

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm