Lyft upp Qi Stockholm [2012-02-11]

På vårterminens första grundkurs i Lyft upp qi i Stockholm samlades både nybörjare och repeterande. De två dagarna gick snabbt och stämningen var god.

Ur deltagarnas kommentarer

Smärta, glädje

"När jag började träna qigong hade jag mycket problem med smärta i hela kroppen. Jag är utbildad dansare och hade dessutom varit med om bilolycka. Jag hade ont i ryggen, höfter, fotled, knän, ja stort sätt hela kroppen. Jag hade jätte ont jämnt och naturligtvis så påverkade det mitt liv mycket. Jag hade testat det mesta och var förbered på att leva mitt liv med den smärta jag hade då. Idag några år efter att jag började träna qigong har jag inte ont alls. Det finns kortare perioder där jag känner av lite av den gamla smärtan, men då vet jag att det bara är att träna och att det inte är ett problem och att det kommer att gå över. Jag är en mycket gladare och bättre person nu när jag inte längre besväras av smärta."

Sned i kroppen, ont i knäna

"Jag är väldig sned i kroppen, men det händer mycket med min kropp när jag tränar qigong. När jag började träna så hade jag ont i knäna, men i dag är det bra om jag undviker tunga lyft så klarar jag mig utan smärta. Det är svårt för mig att se nu, men om man hade jämfört mig med mig själv innan jag började så skulle man nog kunna se att jag är mycket rakare i kroppen."

Rygg, utbränd, självkänsla

"För några år sedan så fick jag rygg besvär och det ledde igen till att jag blev utbränd. Det var efter att jag blev utbränd som jag började träna qigong och efter 2 år så hade jag inte besvär med ryggen längre. Det att bli av med en smärta som påverkar en så mycket är en sådan lättnad att det är svår att beskriva. Livet blir ett helt annat. Jag är mycket tacksam för det som qigongen har gett mig. Jag känner mig rakare i kroppen. Det känns som att min självkänsla växer tillsammans med att min kropp blir längre och rakare."

Klarar mörkret bättre

"Detta har varit en trevlig kurs. Den senaste tiden har jag haft hållit igång mera med qigong. Jag har varit bra på att gå på gruppträningar och det har varit väldigt skönt. Jag har väldig svårt för den mörka tiden under vintern, men jag har märkt att qigongen hjälper mig mycket med att klara av denna tid. Det är som om ger mig lys inifrån så att jag klara av mörkret bättre."

Livet mycket bättre

"När jag började träna var jag mycket stel och osocial. Det är en sådan extrem skillnad på mig efter att jag har tränat ett tag. Jag får en sådan enorm energi av att träna och jag är mycket lättare i kroppen och inte alls så stel, både fysiskt och socialt, som jag var tidigare. Jag har även tagit upp nya saker som jag inte skulle ha börjat med annars. Jag har börjat spela schack med min 97 år gamla pappa, jag har ett helt annat fokus och koncentration som gör att jag kan göra dessa saker som jag tidigare inte klarade av eller inte tyckte var rolig för att det blev för jobbigt. Allt med mitt liv har blivit bättre efter att jag började träna."

Kol, lättare att andas

"Jag har fått en bättre hållning och min kol har blivit bättre, jag kan fortvarande inte gå i uppförsbackar utan att bli andfådd, men jag har lättare for att andas. Det som är fint är att jag nu vet att jag kommer att bli bättre. Det är bara att träna på så kommer det bli bättre och bättre, ett steg i taget. I dag kände jag för första gången att jag klarade av att sitta på golvet under kursen, det har jag inte klarat av förut."

Ryggen allt bättre

"Jag har problem med ryggen och den har blivit bättre med träning. Blir bara bättre och bättre."

Cellgiftsbehandling, cancer

"Jag tränade qigong för 10 år sedan och då hade jag precis gått genom cellgiftbehandling och cancer. Då hjälpte qigong mig mycket. Nu har jag börjat känna av problem med kroppen, jag har smärtor i mina knän och därför är jag tillbaka, jag vill bli bättre och jag kommer på nästa gruppträning."

Fysiskt starkare

"Jag känner mig stärkare av qigong. Jag har fått en större fysisk styrka av att träna qigong."

Lärare:

Lars Hagner