Lyft upp Qi Köpenhamn [2012-01-07]

Den här kursen var en liten nystart i Köpenhamn eftersom vi inte hållit någon kurs där på ett tag. Många hade saknat kurserna och flera personer, både bland de som fick en nystart och de som var helt nya, pratade om att börja gå på den veckovisa kvällsträningen.

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Det brutna fingret blev bra

Jag bor i Norge och har gått några kurser tidigare. Precis innan jag åkte till Köpenhamn fick jag ett tungt slag precis på ett finger. Jag var hos läkaren och röntgade fingret. Röntgenbilden visade att fingret var brutet. Nu, efter kursen, kan jag röra mycket bra på fingret. Det känns som ett mycket bra resultat!

Piggare och hälsosammare

Jag har tränat Zhineng Qigong i ungefär ett år nu. Jag började för att jag hade ont i ryggen. Det inte något som besvärar mig längre. Jag gör allt jag vill göra, precis som vanligt, utan att känna av någon ryggsmärta. Jag kan också märka att jag kan hantera stress bättre. Förutom detta känner jag mig piggare och hälsosammare när jag tränar.

Ryggproblemen försvann och örat bättre

Jag har tränat Zhineng Qigong i några år nu. Det började med att jag under ca 10 år fick stillasittande kontorsarbete. Det ledde till att jag fick några små fysiska skavanker, framförallt att jag fick ont i ryggen och blev tröttare. Jag funderade på att börja med en fysisk sport som basket eller något annat manligt, men innan jag gjorde det tänkte jag att det var bäst att prova den lite ovanliga träningen som min mamma höll på med. Så att hon inte klagade när jag började sporta... Längre än det har jag inte kommit. Det har inte varit nödvändigt att börja träna någonting annat. Ryggproblemen har försvunnit. Jag tycker dessutom om att kunna träna var som helst och när som helst utan någon särskild utrustning. Jag har också märkt lite förändringar i mitt öra. Under hösten fick jag gå till läkare pga smärta och blödningar i örat. Läkaren sade att mitt inre öra har svullnat och vuxit igen och att det enda som kan förbättra örat var en operation. När jag besökte läkaren lite senare så sade han att vi kunde behålla inbokade tider, men att mitt öra inte betedde sig som öron brukar bete sig. Det hade blivit bättre utan operation. Nu under sista träningen idag så upplevde jag att ljudnivån på ledorden plötsligt blev flera steg högre. Det blev såklart inte så, men jag upplevde det så. Jag har flera gånger upplevt liknande saker när jag har tränat mera qigong.

Piggare

Jag har haft en del problem med hjärtat, blodproppar och blodtrycket. Det varierar en del hur jag mår, men jag kan oftast sköta mitt jobb. På den här kursen har jag varit pigg ett par timmar idag och tyckte att det var skönt. Det har också varit mycket bra att få in flera detaljer i övningen och att kunna utföra övningen bättre.

Mera qi

Jag är musiker. Jag spelar orgel och dirigerar en kör. Jag har gått en kurs för tre år sedan och tycker att jag kan röra mig bättre. När jag dirigerar kören så känns det som om jag har mer energi. När jag blir korrigerad kan jag känna att jag får mycket mera qi. Det har varit en skön kurs.

Spännande träning och känner energi

Jag har inte provat qigong förut. Jag arbetar framför en dator hela dagarna och behöver röra lite mera på mig. Det har varit mycket spännande på den här kursen. Jag kan märka hur någon sorts energi arbetar i kroppen. Jag ser fram emot att öva hemma efter CD för att se vad jag kan uppnå.

Mycket energi och klarare i huvudet

Detta är tredje gången som jag är med på den här kursen i Köpenhamn. Jag har varje gång, också den här gången, varit mycket förtjust. Igår märkte jag redan efter ett par timmar att jag fick massor av energi. Jag kände hur jag blev klarare i huvudet och piggare. Det är en fantastisk känsla när man får mera qi och kan känna hur det cirkulerar bättre i kroppen. Jag har fått diagnosen MS för länge sedan och har tidvis varit mycket dålig. Jag har ibland behövt sitta i rullstol. De senaste åren har jag tack och lov haft det mycket bättre. Jag har tränat lite mentalt, men känner att jag borde göra något som är mera fysiskt. Igår när jag kom hem från kursen var jag så pigg att jag inte lade mig förrän kl 2 på natten. Men jag är ändå pigg idag!

Mindre nervös och bättre koncentration

Jag gick min första kurs för 6 år sedan. Jag började eftersom spelar piano och hade mycket spänningar i kroppen. Det har blivit bättre. Nu tränar jag mest för att sova bättre och hitta avslappning och koncentration. Särskilt bra är det innan konserter. Då kan jag träna för att bli mindre nervös och hitta en koncentration.

Mycket energi

Jag var med för tre år sedan och lite på kvällsträningen. Nu är jag här för att repetera igen. Jag hade mycket energi efter kursen igår och det brukar jag inte ha. Jag tänker börja med kvällsträningen igen.

Qigongen har gjort mig frisk

Jag har gått flera kurser förut, både sommarkurser och vinterkurser. Man kan ju tänka att med så många kurser i ryggen så behöver man inte repetera en grundkurs. Men jag har fått flera mycket bra korrigeringar som har gett mig bättre träning. Förut var jag mycket sjuk så efter qigongträningen kan jag leva ett helt annat liv. Jag känner att det är qigongträningen som gjort att jag blivit frisk och är beroende av träningen, på ett bra sätt förstås.

Står bättre

Det är 4:e gång jag går en grundkurs. Jag tränar lite ojämt, under en period tränade jag hela tre gånger om dagen. Men i andra perioder har det blivit lite eller ingen träning. När jag kom till min första grundkurs hade jag stora problem med mina fötter. Jag fick använda inläggssulor för att klara av att stå och gå. Under första kursen tog jag bort sulorna för att kunna stå platt mot golvet. Efter det har jag inte behövt använda inläggssulor alls. Det var skönt att gå kursen igen. Instruktionerna var mycket bra och jag uppfattade nya saker om övningen den här gången.

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen