Lyft upp Qi Åbo [2011-10-29]

Höstens svenska grundkurs i Åbo hölls i samarbete med Åbo Akademi. Det finns redan flera anställda vid Åbo Akademi som tränar zhineng qigong och känner att de har fått mycket positivt ut av det. Deras entusiasm har i sin tur lett till att Åbo Akademi erbjuder sig betala halva kursavgiften för sina anställda när de deltar i våra kurser.

Kursen blev välbesökt, med deltagare både från när och fjärran. Några deltagare valde att resa från Nagu och Salo till vår kurs i Åbo, eftersom de genast ville komma igång och träna. De hade hört om hur bra vår metod är och ville inte vänta på kurs på deras hemort.

Stämningen på kursen var lugn och lättsam. Åbo är en av våra första kursorter i Finland, och många av deltagarna har lång erfarenhet av qigongträning. De kunde stödja och hjälpa sina mindre erfarna kurskamrater, så att inlärningen gick lättare. Nedan följer ett utdrag av deltagarnas egna kommentarer om kursen.

Lugnare och gladare

"Det har känts positivt att vara på denhär kursen. Övningarna gör bra åt mitt huvud. Jag blir lugnare och gladare. Jag vet bättre om hur kroppen känns imorgon."

Lärt mig nya saker

"Bra kurs, jag har lärt mig nya saker. Började med qigong på grund av migränbesvär. De positiva förändringarna är gradvisa. Under sommarkursen 2011 vände det helt. Nu kan jag göra mera sådant jag inte tidigare kunnat."

Åbo 111030

Benböjningar utan besvär

"Började med qigong på grund av min dåliga rygg. Jag har varit långtidssjukskriven på grund av den. Om jag fällde något på golvet kunde jag inte lyfta upp det. Nu gör jag mina benböjningar utan besvär."

Ny start

"Jag gick min första kurs för ca fyra år sedan, målet var då att lugna ner mig lite. Tränade nog då varje dag, men föll småningom av kärran med träningen. Nu kom jag till denhär kursen för att få en ny start igen."

Qigongträningen lugnar ner mig

"Denhär kursen har varit bra, jag har igen kunnat slappna av. Det är viktigt för mig att det finns tillfälle till det. Det är en ganska lång tid sedan jag har varit på någon veckoslutskurs. Lugnar ner mig mycket bättre då jag får träna i grupp. Jag har haft stora depressioner och då jag mått riktigt dåligt har jag inte tränat och det har igen ökat mitt illamående. Genast då jag går på kurs blir det lite bättre. För ca två år sedan har jag slutat med depressionsmedicin och också med droger. Qigong är viktigt för mig."

Qigongfilosofin intresserar

"Mitt intresse för qigongens filosofi är stort. Detta med kropp, sinne och qi tilltalar mig. Jag tycker inte att jag har några speciella krämpor, men tror att jag genom La qi har lärt mig att lugna ner mig. Jag har igen lärt mig nytt om LUQ på denna kurs. Känner mig mentalt energisk, men fryser mycket."

Armbåge bättre

"Kom med i qigongsammanhang 1999 via en vän. Jag hade blivit påkörd av en cykel och min armbåge blev krossad. Läkaren sade att jag alltid kommer att ha besvär med den. Trots att jag länge bara tränade för mig själv och gjorde rörelserna felaktigt så blev armen långsamt bättre. Förra vintern föll jag på isen och slog min andra arm illa, lyckligtvis var inget brutet och jag fortsatte att träna trots smärta. Var på min första sommarkurs i år och efter det var jag helt lycklig."

Sommarkursen var härlig

"Jag var på min första sommarkurs i år. Härligt! Jag har besvär med min rygg, eftersom jag har blivit påkörd två gånger och fått diskbråck. Det har blivit mycket bättre efter min sommarkurs. Efter påkörningarna har jag haft pa-nikstörningar. Min höst har varit tung så det var skönt att vara på den här kursen. Den hjälpte igen."

Kan hantera stress mycket bättre

"Jag har tränat ca tre år. Tror nu att jag snart kan stänga ögonen långsamt. Jag hade inga fysiska besvär då jag började, men vet inte hur det skulle vara om jag inte tränade. Jag kan hantera stress mycket bättre nu. Kan lämna ogjort arbete att vänta till nästa dag. Det kunde jag inte förr."

Haft problem med nacke och axlar

"Jag började träna år 2007 i Helsingfors. Det är alltid bra att komma på nytt på en helgkurs, jag lämnar lätt träningen om jag inte blir påmind om den såhär konkret. Jag har haft problem med nacke och axlar. LUQ-övningen hjälper mig."

Upplever känsla av lycka

"Jag har nu tränat i sex år. Det var en god vän som berättade om qigong för mig redan tidigare, men jag började inte genast då med det. År 2005 var ett mycket jobbigt år för mig. Beslöt då att gå en helgkurs på hösten det året. Efter kursen märkte jag att mina atopiska eksem på händerna hade helnat. Efter den kursen har jag tränat regelbundet och var på min första sommarkurs 2007. Nu tränar jag varje dag och upplever en känsla av lycka. Orkar bättre på jobbet och har mer energi att umgås med min familj och mina barnbarn."

Egna verktyg

"Jag har länge tänkt att vår kropp påverkas av vårt psyke. Från och med 2005 har jag gått hos en "energiterapeut". Hon har balanserat min energi. Men jag ville ju också själv kunna påverka min energi och inte vara beroende av att någon annan "sköter" mig. Just nu vet jag inte vad jag skall göra i framtiden. Min man jobbar utomlands och jag vet inte om jag vill åka med honom. Jag känner mig ångestfull inför detta beslut. Denhär kursen har gett mig egna verktyg. Jag fick vad jag är i behov av. Det känns som om övningen hjälper mig att komma till ro."

Lärare:

Jeanette Heidenberg