Lyft upp Qi Ekenäs [2011-10-22]

Höstens grundkurs i Ekenäs hade deltagare både från när och fjärran. Flera kom hela vägen från Hangö för att få gå kurs med oss. Stämningen på kursen var god, och speciellt de deltagare som repeterade kursen uttryckte en stor glädje över att ha hittat qigongen och möjligheten att kunna repetera grundkurser på så många orter i Västnyland. Förutom i Ekenäs, har vi regelbunden kursverksamhet också i Hangö och Karis.

Nybörjarna visade en stor öppenhet, nyfikenhet och vetgirighet. De ställde många frågor inte bara om rörelserna utan också om qigongens filosofi och begreppet qi, vilket ledde till positiva och intressanta diskussioner. Flera kände genast att de fick en positiv effekt av träningen. De som har tränat lite längre kunde berätta om de mer långsiktiga effekterna av träningen. Nedan finns några citat ur deltagarnas egna kommentarer om kursen.

Bättre balans, viktigt att repetera

"Igen fick jag bekräftat att det är viktigt att repetera kursen, man glömmer och hittar på eget. Den goda stämningen och att träffa alla människor är fint. Min balans har blivit bättre."

Ekenäs 111022

Bättre rygg och gladare

"Varje kurs lär man sig något nytt. Jag har bara varit med ett år och jag var fysiskt och psykiskt i dåligt skick. I början grät jag bara. Efter höstkursen mådde jag mycket bättre. Jag är också mycket bättre i ryggen. Sammanhållningen och allt roligt under qigongkurserna gör nog så gott."

Hjälp mot darrhänthet

"Jag har varit med på flera kurser och tränat flitigt hemma den senaste tiden. Min darrhänthet och min skakande kropp har blivit bättre. Jag skakar mycket mindre nu. Jag tror det är tack vare qigongen."

Hjälp med depression

"Jag är jättelycklig över att jag börjat och håller på med qigong. Det är en fantastisk möjlighet med alla kurser i den här trakten. Qigong har varit mycket viktigt psykiskt för mig. Jag har haft problem med depression i hela livet och det lättar mycket tack vara qigong."

Avslappning och rening

"Det var helt underbart, en sådan avslappning och reningsprocess."

Positivt

"Jag är nybörjare, men visste lite på förhand om qi-konceptet. Det har varit mycket positivt här. Det är mest energi och välbefinnande som jag vill få ut avqigong. Just nu är jag mycket nöjd. Jag vill gärna fortsätta."

Lärare:

Jeanette Heidenberg