Lyft upp Qi Bollnäs [2011-11-12]

Kursen hölls återigen på Björktjära skola i den lilla och gemytliga gymnastiksalen. En perfekt helg att vara inne och lära sig och träna qigong på då vädret ute inte var det bästa. Gruppen lärde sig fort vilket gjorde att vi också hann med att träna en del. Flera av de deltagare som repeterade kursen påpekade just vad bra det är att gå igen, dels för att man hela tiden lär sig nytt och för att vara med i qifältet och för att vara med i en gemenskap.

Några kommentarer från deltagare:

Gav mig energi

"Jag har gått kurs för länge sedan under en period när jag var sjukskriven för utbrändhet, och qigongen gav mig energi under den tiden. Nu har jag inte tränat alls de senaste åren och det är en rörig situation på jobbet så jag har länge tänkt att jag skulle gå en helgkurs. Nu fick jag min dotter med så det blev extra roligt att gå. Jag kommer att gå på den gemensamma träningen på tisdag."

Glad att jag gick på kurs

"Det känns bra att ha varit med på kurs. Jag har gått i terapi men tänkte att jag skulle prova på qigong nu istället."

"Jag är glad att jag kom med på kursen, jag försöker alltid att gå på den gemensamma veckoträningen och på helgkurser när jag kan. Jag mår bra idag."

Avspänning och koncentration

"Jag har hållit på med qigong i flera år och det har länga varit från och till med träningen. Nu är det till. I vardagen märker jag att jag får bättre avspänning och koncentration. Det har varit jättehärligt att vara här idag och det har gått så fort."

Stilla sig lite i vardagen

"Jag gick en kurs i våras och tränade sedan. Sen kom sommaren och jag kom av mig. Nu är jag tillbaka och tar nya tag. Jag gillar rörelserna för min kropp och det är skönt att stilla sig lite i vardagen."

Fick inspiration

"Jag gick kurs för ca 4 år sedan. Jag höll på att måla till en utställning och qigongen gjorde att jag sedan kunde måla klart, det sprutade ut bilder. Jag fick bra cirkulation. Sen har jag kommit av mig och nu vill jag ta upp qigongen igen. Det känns väldigt bra."

Uthålligare i kroppen

"Jag gick min första sommarkurs nästan direkt när jag började med qigong. Jag blev som en lugn pelare under kursen. Jag var i dåligt skick innan då jag hade opererat bort sköldkörteln. Qigong är en vän, även om man ibland slutar så kan man hoppa på och komma tillbaka igen. Jag mådde dåligt förra året och tränade inte. Jag bestämde mig för att åka på sommarkursen och fick resesällskap med min kompis så det gick jättebra. Vi brukar träffas ibland och träna då jag bor där det inte finns någon träningsgrupp, och kan vi inte träffas så ringer vi och bestämmer att vi ska ställa oss och träna tillsammans. Jag har blivit uthålligare i kroppen och kan t.ex. bära en ryggsäck nu som jag inte har klarat tidigare."

Bli mjukare i kroppen

"Det här är första gången men jag har liksom växt upp med qigongen genom min mamma som tränar. Jag har alltid fascinerats av det och det känns heligt på något sätt. Jag vill träna på att slappna av, att hinna med mig själv och ha en stund när jag bara står och tar det lugnt. Jag behöver också bli mjukare i kroppen."

"Jag har varit på varje helg kurs sedan jag började, det är liksom heligt och livsviktigt för mig. Jag har blivit rakare i ryggen, smidigare och mer harmonisk. Gubben därhemma märker att jag mår bra av qigongen. Efter den här kursen nu känner jag mig renad och harmonisk, en jättehärlig känsla."

Qigong mycket mer än bara rörelser

"Det är värt att öva qigong, annars hade jag nog inte suttit här idag. Qigong är inte som gymnastik, det är mycket mer än bara rörelserna. Det rensar själen."

Ökad känslighet

"Jag har fått en ökad känslighet för vad som finns inuti kroppen och sinnet. Det säger ifrån fortare nu om något är fel, jag blir inte ett offer för allt utan kan styra mer själv och bestämma själv. Qigongen är som golvet som jag går på."

Kamrat som började se pigg ut

"Jag har en kamrat som tränar qigong och började se så pigg ut så det motiverade mig att gå kurs. Jag känner att jag svarar på träningen och mår gott. Det är skönt att finnas i ett sammanhang."

Lärare:

Fatima Ringvall