Lyft upp Qi Pargas [2011-09-17]

I Pargas hölls höstens helgkurs i Lyft upp qi i en naturskönt belägen, gammal och hemtrevlig folkhögskolbyggnad i jugendstil. Miljön bidrog till den goda stämningen. Luften var frisk, stranden nära och trädgården lummig och vacker. Deltagarna trivdes och många berättade om den nytta och glädje de haft av sin träning. Nedan några kommentarer:

Svår migrän förbättrats

"Jag har tränat i ett år nu. När jag började hade jag en massa problem med migrän. Jag har blivit jättemycket bättre. Det svängde framförallt efter sommarkursen. Dessutom har ryggen, nacken och axlarna blivit bättre. Det har varit en jättebra kurs. Jag har försökt koncentrera mig på avslappningen och tycker att det är första gången det lyckats."

Håller ryggen i skick

"Jag började träna på grund av min rygg. Tack vare qigong har jag hållit mig någorlunda i skick. Jag tränar varje dag."

"Jag har tränat i många år och har lärt mig att regelbunden träning ger bästa resultat. Det gäller framförallt mina ryggproblem, som jag på det här sättet kan hålla i styr."

Pargas LUQ 110918

Leendet hjälper

"Qigong är ett effektivt och bra verktyg att sköta hälsan på. Jag höll på bli allergisk mot mobiltelefoner, men har inga problem längre. Jag höll också på att få tinnitus, vilket jag kopplade ihop med telefon. Det gjorde mig väldigt rädd. Då använde jag mig intuitivt av det vänliga leendet. Jag föreställde mig att jag sprang i en mörk skog, vände mig om och log. Det hjälpte. Jag har också märkt hur mycket leendet hjälper i vardagen. Jag ler på jobbet. Jag har inte perfekt hälsa, men använder inga mediciner. Jag är ganska sällan sjuk. Har litet sömnbehov och rätt bra energi. Det är roligt att själv kunna bidra med någonting. I början var jag som en svamp som bara sög i sig qi. Nu känner jag mig mera som en magnet än som en svamp. Jag kan ge och inte bara få för att orka. Men det förutsätter bra energinivå. Jag tycker att qigong är absolut, fantastiskt skönt."

Stabiliserat blodtryck

"Jag har tränat ganska många år. Jag ville ha någon hobby och tyckte det här verkade idealiskt. Nu märker jag att det har hjälpt mot många saker. Mot stress, det är ganska rörigt på jobbet, men man kan samla sig ganska bra när man har det här i bottnen. Blodtrycket har stabiliserats. Jag har minskat på medicineringen och har inte längre sådana toppar. Hela kroppen har ändrat sig. Hållningen har förbättrats. Andra märker det, inte jag själv. Jag lider inte heller av infektioner på samma sätt."

"Jag började träna för något år sedan på grund av ryggen. Ryggen är nu under kontroll. Jag sitter mycket på jobbet, men klarar av det tack vare qigongen. Jag hade problem med blodtrycket för något år sedan. Nu har jag minskat på medicinen och försöker komma därhän att jag kan vara helt utan."

Hälsosamt tidsfördriv

"Jag har hållit på med qigong i tio år. Jag var i rätt god kondition när jag började, så jag har inte märkt några stora förändringar, också om familjen nog tyckt att jag blivit lugnare. Jämfört med andra jämnåriga är jag väl i gott skick. Det är säkert mycket som är bra, och filosofin att vara hygglig mot andra är bra. Nu är qigong ett sätt att fylla min dag. Och ett tidsfördriv som man mår bra av är ju bra."

Bättre tålamod

"Jag hade inga påtagliga sjukdomar när jag började träna qigong, led bara av vanligt ålderdomsslitage. Nu går jag bättre, är mjukare i kroppen och har mycket bättre tålamod. Jag har inte heller varit förkyld på många år. Jag har mått jättebra. Bättre än för 6 år sedan när jag började träna."

Förkylningar lindrigare

"Jag hålls friskare tack vare qigong. Förkylningar går lättare bort. Jag märker också allt tydligare hur hunden och katten reagerar på träningen. De tycker mycket om när jag tränar."

Jättebra repetition

"Jag gick en helgkurs i Helsingfors för några år sedan. Det var jättebra att komma hit på nytt. Jag hade glömt en del och ville ha hjälp för minnet, och jag vill förbättra koncentrationen och humöret."

Bra med träningsskiva

"Det var släktingar som rekommenderade kursen och jag har också läst lite om qigong. Jag har en rygg som börjat krångla och tror att det här kan vara bra. Träningsskivorna kan göra att det går att få till det."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm