Lyft upp Qi Hangö [2011-09-03]

Höstens första helgkurs i Finland hölls i ett soligt Hangö, med glittrande hav och glada och motiverade deltagare. Kursplats var ett kulturhistoriskt minnesmärke, byggt som smörmagasin för över 100 år sedan längst ut i Västra hamnen, som erbjöd bildsköna panoramautsikter. Många deltagare hade tränat länge och vittnade om den stora betydelse zhineng qigong fått för deras fysiska och mentala välmående. Nedan några kommentarer:

Efterlängtad kurs

"Den här kursen var mycket välkommen. Det har varit stressigt med skolstart och renovering och gamla småkrämpor har börjat komma tillbaka. Jag har riktigt gått och väntat på den här helgkursen. Jag vet sedan gammalt att kurserna alltid hjälper på sätt eller annat. De gör gott både för kropp och för sinne. Man får en slags styrka."

Viktigt repetera

"Jag har tränat i många år. Jag är ganska gammal redan och har en del krämpor, men för det mesta mår jag ganska bra. Man väntar ju sig att man skall bli styvare och sämre med tilltagande ålder och det är därför lite roligt att märka att jag i stället bara blir mjukare och bättre. Den här helgen har jag koncentrerat mig på att slappna av axlarna. Fast jag varit på många kurser förr gav också den här kursen mig mycket. Det känns viktigt att repetera."

Regelbunden träning gav effekt

"Det har varit en jätteintensiv kurs och jag har fått mycket korrigeringar. Sedan tre år tillbaka har jag tränat regelbundet varje dag. Regelbundenheten gjorde stor skillnad. Det gav en känsla av lätthet, avslappning och mjukhet i kroppen. Allt blev med ens mycket roligare."

Avslappning

"Jag har gått ganska många helgkurser och var i år första gången på sommarkurs. Den här grundkursen var därför annorlunda än vanligt. Ju mer jag slappnar av desto tydligare känner jag hur det arbetar i kroppen. Det har varit jätteroligt att vara här. En givande kurs. Man får en positiv känsla av vad qigong är."

Hangö 110904

Förbättrad koordination

"Det är nu två år sedan jag gick min första grundkurs, och jag har gått två sommarkurser. I går var jag jättepigg. Jag hade massor av energi på kvällen. De senaste veckorna har varit tuffa, men jag har tränat envist. Två timmar per dag för det mesta. I går klarade jag av att lyfta en full tekopp och att äta vindruvor med vänster hand. Det har jag inte kunnat tidigare. Koordinationen har blivit bättre. Tack alla som hjälpt mig med armrörelserna! Sedan jag blev sjuk har jag blivit lite av en kontrollfreak. Jag organiserar allt in i minsta detalj. Nu märker jag att jag börjat ta det lugnare, som jag gjorde innan jag blev sjuk. Det har varit jätteskönt att vara här."

Fint med korrigering

"Jag är här för att jag blev så varmt rekommenderad att delta. Det har varit en intensiv kurs, också i form av språkbad eftersom jag är finskspråkig. Jag har haft mycket stress på jobbet. Vill lära mig slappna av. Jag vill må bättre, vara gladare och lugnare. Jag tackar alla som korrigerat mig. Jag älskar att bli korrigerad!"

Bättre humör

"Det är ett år sedan jag började träna. Då var jag ganska nere. Träningen gjorde gott och jag var både på fyra dagars höstkurs och i maj på shenxin. Det var roligt. Nu på sommaren har jag varit lite lat med träningen och jag märker att det börjar dala igen, både med humöret och med kroppen. Det var en trevlig tid när jag deltog så där flitigt i allting. Jag skall nog börja träna regelbundet igen."

"Jag kan inte lämna qigongen. Jag får alla möjliga krämpor om jag inte tränar. Jag njuter av det, men har ändå svårt att få till det på grund av ett rastlöst liv. Nu märker jag att jag börjar bli lättare arg igen. När jag tränar mer är det inte så. Det har varit roligt att vara här. Mycket skönt. Och jag älskar Hangö."

Bättre syn

"Qigongen har gjort mig jättegott. Jag skulle inte kunna vara utan den. Jag vet inte om det har samband med qigongen, men jag var nyligen till ögonläkaren för att jag börjat se dåligt. Jag köpte nya glasögon för bara ett år sedan. Nu sade de att synen blivit bättre på långt håll. Underligt att det gått så fort."

Rygg och axlar

"Jag började träna qigong på grund av axlarna. De har blivit mycket bättre och jag har inte tänkt på dem så mycket. Nu märker jag igen att där börjar hända någonting. Det är som om qigongen skulle förhålla sig till krämporna som till en lök, först åtgärdas översta lagret, och sedan nästa. Nu skall säkert följande skal bort. Det är roligt att så många kommit hit till Hangö på kurs."

"Jag kom med för att en qigongare tjatade på mig. För att jag haft bröstcancer. Jag tycker jag har varit frisk. Jag har inte varit förkyld en enda gång sen jag började träna. Och jag har kånkat på barnbarn utan att få ont i ryggen. Jag har till och med lyckats få med min man. Vi tränar tillsammans nu och då. Jag mår bra av qigongen och har ingen tanke på att sluta."

"Det är nu ett och ett halvt år sedan min första kurs. Jag har gått LUQ2 och det här är min femte grundkurs. Jag har varit mycket motiverad. Jag har problem med ryggen. På LUQ2-kursen gick det bra att stå, och den här gången funderade jag inte ens på om och hur jag skulle klara det. Det är mycket energi här. Jag har aldrig känt så mycket förr."

"Jag har tränat länge och regelbundet och mår väldigt bra av det. Ryggen har blivit bättre och min pollenallergi märker jag knappt av längre. Ryggen kan ibland ge sig till känna, men det handikappar mig inte. Ryggen var länge förknippad med ångest för att drabbas och inte klara mig. Nu har jag större förtroende för livet och för mig själv. Jag har rest mycket det senaste året. Jag är mycket lugnare."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm