Sommarkurs två Nossebro [2011-07-06]

Årets sommarkurs två var en speciell kurs. Det var nämligen första gången vi lärde ut övningen Xing Shen Zhuang. Drygt 140 stycken var med och det fanns en spänd förväntan både innan och under kursen inför denna för oss nya övning. Förväntningarna infriades. Många pratade om den starka känslan av Qi de fick, att Qi gick djupare och de nya resultaten som följde i kölvattnet av detta. Flera personer nämnde spontant att de var glada att de tränat Shenxin Qigong innan eftersom de kände att det gett en bra bas för att träna Xing Shen Zhuang. Några personer som inte tränat så mycket var förvånade att de klarade av att träna övningen utan större besvär.

Xing Shen Zhuang framför Nossan

Xing Shen Zhuang är en relativt hård träning och den viktigaste övningen inom steg två av Zhineng Qigong. Vår erfarne lärare och det qifält som vi byggt upp under snart 20 år hjälper oss både att klara av denna träning och att få bättre resultat från träningen.

Precis som vanligt spreds redan från början en omhändertagande stämning på kursen. Våra mer rutinerade deltagare hjälper till på kurserna på flera sätt och bidrar starkt till stämningen genom att vara hjälpsamma på olika sätt och genom att visa upp sina vänliga leenden. Det trevliga området med grönska och ån Nossan som flyter lugnt förbi hjälper också till att skapa en trivsam sommarstämning.

Årets enkätundersökning visade att deltagarna inom loppet av nio dagar förbättrade sin koncentration (58% av deltagarna), minskade sin stress (60%) och ökade sin energinivå (67%). Diagrammet nedan illustrerar detta.

58% fick bättre koncentration, 60% minskad stress och 67% högre energinivå

Nedan återfinns några av deltagarnas egna kommentarer.

Rakare och längre

"Den nya övningen är väldigt rolig eftersom man får lära sig något nytt. Även om det inte är så lätt är den rolig. Jag har tidigare fått väldigt bra resultat, jag har haft allvarliga eksem, har blivit inlagt på sjukhus flera gånger, haft kortisonsalvor i tjugo år som jag har kunnat slänga nu. Jag har blivit av med min mjölkallergi. Nu på den här kursen känner jag att jag kan stå på mina bägge ben, jag har alltid känt att det högra benet är längre än det vänstra. Det hände i samband med en olycka där jag slog i min svanskota svårt. Jag har varit spänd i höger skinka och haft svårt att stå stabilt. Men det har blivit bättre, det var andra dagen under en La Qi som jag kände att det hände något. Det är jättebra, jag tror jag har blivit rakare och längre också."

Glad förväntan och större lugn

"Det här har varit en jättehärlig kurs. Det har varit lugnt, glad förväntan i stämningen för vi har fått lära oss nya saker. Man är hela tiden nyfiken på vad som ska hända. Annars känner jag genom åren att jag är lugnare, att jag kan inte ändra på andra människor. Det är ingen idé att reta upp sig, jag kan ändra på min inställning. Jag har fattat det mera konkret hur jag ska göra det. Inte bara teoretiskt, det har hjälpt mig rätt så mycket. Det känns jättehärligt att vara här igen."

Kul att gå och springa igen

"Det har hänt otroligt mycket så jag vet inte vad jag ska välja och berätta, men kan börja med att förra årets sommarkurs så fick jag tillbaka känseln i höger fot, så jag under året känt att jag har haft två fötter när jag gått. Jag har MS och det har suttit i höger sida i huvudsak. Jag känner att jag har blivit rak, jag känner ingen skillnad på benen idag. Dom känns jämstarka. Jag flög fram sen hela den lediga dagen, jag var lite hög nästan, det känns som om jag varit det lite till och från nu dom sista 9 dagarna för det är så kul att gå... och springa. Som jag har provat igen. Jag hoppas att jag kommer att kunna spela fotboll igen."

Ingen migrän och insmorda leder

"Jag har en migrän som är beroende av sovtider. När jag kom på kurs ett så hade jag migrän ett par nätter men sen så efter det så har det varit som bortblåst, jag har inte haft varken migrän eller huvudvärk fastän jag sovit väldigt lite. Det skulle aldrig funka där hemma. I slutet av första veckan kände jag som en hinna skulle ha farit iväg från mina ögon och dagarna efter det förstärktes effekten och jag kände att mina ögon stabiliserat sig. Jag känner att min rygg har blivit bättre, mina axlar och min nacke med. Det känns om att alla leder är insmorda, lätt att röra sig. Jag har fått kraft i mina ben och armar, en ny energi."

Sommar vid Nossan

Bra koncentration

"Det har varit en bra kurs och det är kul att lära sig något nytt. Tiden har gått fort. Det är svårt att tänka på andra saker när vi tränar den nya övningen. Man behöver verkligen koncentrera sig. Mina armar är rörligare, inte så stela som förut."

Ingen social ångest

"Jag har varit glad och social för första gången. Det har varit kul att träffa folk, det har jag inte tyckt förut. Jag har lidit av social ångest, rätt så svår sådan. Men nu kan jag njuta av en kaffe, prata och kramas. Tack för det."

Lättare och mer avslappnad

"Det här är min första kurs och det känns bra. Det känns som om jag gått ner 50 kilo. Jag känner mig rörlig och avslappnad."

Njurarna fungerar bättre

"Min urin som varit helt grumligt med fällningar i har blivit helt klart. Första morgonen hemma upptäckte jag det här, då jag kissat i en en avklippt genomskinlig plastflaska på natten. Urinen som brukar vara grumlig hade blivit helt klar med gyllene färg.Nu har jag kollat upp det även dagstid, samma gäller då. För 15 år sedan fick jag kvicksilverförgiftning från mina amalgamplomber. Fastän jag inte hade så många plomber fick jag varje dag i mig 10 ggr för mycket kvicksilver från plomberna då mitt saliv var så surt att det löstes upp. Mina njurar var i verkligen dåligt skick, gick i snitt 15 ggr/ natt på toaletten, massvis med gånger på dagarna och hade värk i njurarna. Plomberna togs bort och jag fick en del behandlingar för att få bort kvicksilvret. Under de senaste fyra åren har frekvensen jag behövt gå på toaletten minskat men min urin har fortfarande varit helt grumlig, njurarna har inte renat som de skall. Nu på lägret sov jag de flesta nätter utan att gå på toaletten alls. Jag har på känn att det här är ett mycket gott tecken."

Mer energi trots lite sömn

"Det är kul att lära nya övningar. Det är ju första gången vi lär oss detta och det gillar jag. Att kunna vara med denna sommaren motiverade mig att delta på vinterkursen, och det ångrar jag verkligen inte. Det har gjort mig starkare nu under våren och varit bra på många sätt. Jag pratade med min fru här om dagen och hon frågade om jag var trött eller energisk. Jag svarade att jag var väldigt energisk och att jag hade sovit 4,5 timmar den natten. Det är nästan magiskt. Det hade aldrig fungerat hemma."

Mer än 140 personer deltog på kursen

Viktig insikt

"Det är viktigt att komma ihåg goda minnen och glömma de dåliga. Detta är min viktigaste insikt. Spänningar i nacken och axlarna har försvunnit. Det känns bra i kroppen. Jag var trött när jag kom hit, men mer energisk nu. Det har varit en fantastisk kurs."

Bra effekt av Xing Shen Zhuang

"Jag tyckte den här nya övningen var väldigt spännande. Igår efter den ordinarie träningen körde jag lite Xing Shen Zhuang och när jag lade mig igår så började det jobba i vaden här och lite upp i benet. Så den verkar ha bra effekt på mig."

Lugnare

"Jag känner just på den här kursen att jag har blivit betydligt lugnare. Förut har jag känt när vi kör den här långa La Qi:n att "oj, är vi inte klara snart". Men så har det inte varit den här gången utan det har känts "oj, är vi redan klara." Så det har känts jättebra. "

Gladare av träningen

"Jag är väldigt tacksam för att jag kom hit och fick lära mig den här nya metoden, för jag var lite skraj och tänkte "det här är nog för svårt för mig". Men jag är helt imponerad över att det har gått så bra, att jag faktiskt klarar av att göra de här rörelserna. Jag tycker att när jag har tränat det här nya så blir jag mycket gladare och mera öppen."

Cirkulation till huvudet

"Jag har en känsla av att den här kursen är upplagd för mig, för jag har ju väldiga problem med nacken på grund av en skada. För att öppna upp här har varit, ja det går inte att beskriva vad skönt det är, att känna att man blir lite fri.Jag förmodar att det är blodcirkulationen som går upp till huvudet."

Slopade stödstrumpor

"Jag har under en lång tid gått med bensår. Och för några dagar sedan så kunde jag slopa stödstrumporna. Jag har gått utan stödstrumpor och mår så bra på alla sätt."

Musklerna börjar fungera igen

"Jag har en muskelsjukdom och har också varit med om en olycka där jag slog mitt bakhuvud. I förrgår efter qiregleringen så var jag och promenerade med Maria. Vi lämnade käppen vid stolen och då insåg jag att för första gången så börjar mina ryggmuskler greppa. Och jag har hållit kroppen upprätt jättemycket bara med mina magmuskler. Jag har varit väldigt svankig för min rygg är egentligen det svagaste stället. Så det kändes alldeles underbart att jag kunde känna kroppen hela vägen från rumpmusklerna och upp hela ryggen. De här sista dagarna så har jag kunnat göra något nytt under varje träning. Det har varit roligt att märka. Jag tror att det delvis har varit att jag inte längre tänker att jag är på ett visst sätt. Jag har varit mera öppen för att bara göra saker och märka att ojdå, det går ju."

Ingen huvudvärk

"Huvudvärk lever jag en med där hemma. Men sedan jag kom hit har jag inte haft huvudvärk en enda gång och det är jag otroligt tacksam för."

Fingerlederna fungerar igen

"Det finns en liten sak som jag är riktigt stormförtjust över. Det kanske inte verkar vara en så stor grej, men den här lilla leden i mitt lillfinger, på båda sidorna, där håller jag på att få ledgångsreumatism. Jag har inte kunnat röra de lederna på ungefär två år. Och nu kan jag röra den leden. Jag spelar säckpipa och jag behöver de fingrarna för att kunna spela bra. I ungefär ett och ett halvt år har jag inte gillat det ljud jag får till stånd. Det har varit en fantastisk kurs för mig och jag känner en enorm skillnad, så tack."

Kroppen fungerar bra igen

"Jag hade hemtjänst innan jag kom hit. De kommer och handlar, de kommer och diskar tre gånger i veckan, tvättar och städar. Jag har inte orkat sådant över huvudtaget. Igår så gjorde jag 100 dunqiang på kvällen. Jag provade simma i poolen också på den lediga dagen. Då lyckades jag simma en längd fjärilssim. Det är skitjobbigt. Jag tror inte att jag har kunnat göra det i hela mitt liv. Då gick det liksom till halva poolen. Då blev det som en knäpp att nu ska jag fram. Känslan att man bestämmer sig och så går det har jag inte haft på hela tiden jag har varit sjuk."

Mentala förbättringar

"Jag har märkt många mentala förbättringar. Jag känner mig lugnare och inser att jag inte behöver oroa mig så mycket. Jag ser tydligare att jag har ett negativt tankemönster, att jag är mycket hård mot mig själv och att jag har svårt för att älska mig själv. Jag tänker ofta att jag inte är särskilt bra på saker även om jag har kapaciteten. Den här kursen har gjort mig gladare och jag känner mig hälsosam nu. Det känns som om jag är redo att hantera mitt liv på ett bättre sätt än förut."

Svanskotan bättre

"Min svanskota, som jag skadade i en cykelolycka för 15 år sedan, är rakare nu och mindre spänd än förut."

Bättre syn och mindre smärtor

"Min syn har stabiliserats på ett nytt och bättre sätt under kursen. Synen har förbättrats både på kort och långt håll. Min rygg är helt smärtfri nu. Jag har inte haft någon huvudvärk eller migrän alls under kursen."

Bättre rygg och vänstra sida

"Jag kom hit med lumbago, men jag kan inte känna av någon smärta nu. Hela vänstra sidan har blivit starkare och det har hänt många saker i min midja."

Lärare:

Su Dongyue