Shenxin Qigong Åbo [2011-05-21]

Vårsolen log över Åbo när en Shenxinkurs gick av stapeln i Katedralskolan intill Aura å. Kursen slog deltagarrekord för Shenxin i Finland och folk hade rest från när och fjärran för att delta. Många deltagare kommenterade den fina stämningen på kursen. Fina resultat lät inte heller vänta på sig. En deltagare kunde sova liggande första gången efter hon fått akut diskbråck. Hon sov sittande innan kursen. En annan har lidit av hög puls hela våren, den sjönk markant under helgen. Två deltagare kommenterade att de inte lider av åksjuka längre och flera blev smärtfria under kursen, sov bättre och kände sig piggare och klarare. Framför allt kommenterade deltagarna olika insikter de fått genom att träna sitt hjärta och sin kropp under kursen i det starka Qi-fältet.

Deltagarnas kommentarer

Allmänna kommentarer om Shenxin och kursen:

"Jag märker att träningen ger en bra början på dagen och ett bra flyt. Dagen blir balanserad, trots katastrofer som kan inträffa under dagens gång. Ibland är det svårt att hålla tankarna i styr under träningen. Här på kursen har det varit lättare. Här är bra qifält, stämning, atmosfär. Det har varit en bra och kreativ atmosfär att lära sig i."

"Det har varit en underbar känsla på kursen, tack till alla!

"Det är min första Shenxin kurs och jag är mycket nöjd med den. Jag är jättenöjd, tack."

"Tack för en fin kurs! Jag märkte nu att flera saker skulle rättas till. Tack."

"Det är min första Shenxin. Jättebra komplement till LUQ! Kommer definitivt att fortsätta träna den, och kommer säkert på torsdagsträningarna!"

Åbo SXQ 110522 B

"Jag hör till dem för vem det är svårt att få till det att träna konsekvent hemma. Jag uppskattar därför repetitionen som kurserna erbjuder. Tack, det här varit skönt och fint att att vi varit så många."

"Det här har varit en trevlig kurs. Den har gått jättefort som vanligt. Förut tyckte jag att ormarm var jättesvårt, men nu tränar jag den på morgonen om jag har för lite tid för att träna något annat."

"På sistone har jag tyckt bäst om Shenxin, så jag tränar mest det. Det är en kraftfull och fin metod som det lönar sig att börja träna."

"Det har varit trevligt att få så mycket hjälp på den här kursen. Shenxin är inte så dumt som omväxling till Lyft upp qi."

"Jag gillar Shenxin Qigong jättemycket. Jag har sovit jättemycket. Jag är glad för att jag ändå kom på kursen. Det känns jätteskönt nu."

"Det här är min första kurs i Shenxin. Den har varit jättespännande. Jag tycker speciellt mycket om handrörelserna. De gör gott för mina stela handleder."

"Jag tränar Shenxin då och då, känner att det piggar upp. Fick kollat rörelser nu, vilket var skönt för jag var osäker på en del. Orm-arm hade jag svårt att greppa på de tidigare kurserna men nu fattar jag den."

"Jag inspirerad att göra Shenxin hemma, den är så trevlig! Tack för kursen!"

Smärta borta, tonsiller mindre, hals bättre

"Tack för en bra kurs! Jag har haft ont i nacke och rygg på sistone, och åtminstone nu har jag inte ont och det är skönt. Jag har varit på ett par kurser de senaste veckorna, och nu i veckan märkte jag att tonsillerna krympt. När jag öppnade munnen kände jag inte igen min hals! På den här kursen har det varit bra med allt vi pratat om. Om vardagen, att bli påmind om hur qigongen fungerar i vardagen. Jag vill också säga att jag nu har en tydlig känsla av hur Shenxin fungerar som ett slags mellansteg före steg 2 i Zhineng Qigong."

Smärta av akut diskbråck bättre, bättre sömn, smärta lättare

"I natt har jag sovit! Jag fick ett diskbråck i nacken för fyra veckor sedan. Det enda som har hjälpt mot smärtan är träning. I natt kunde jag ligga ner raklång när jag sov. Jag fick sova sittande innan kursen."

"Jag har gått några Shenxinkurser längs åren. Frun tvingar mig att träna, så jag är mera av en hobbyqigongare. Kurserna är sköna. Jag blir mjukare av träningen och sover gott. Jag har haft ont i nedre ryggen en tid, men det känns mycket mjukare nu."

Åbo SXQ 110522

Hjälp mot åksjuka

"Jag brukar vara väldigt åksjuk, men en gång när jag kördes hem från en qigongkurs kunde jag läsa en pocketbok med minimal text hela vägen hem. Det är inte något som hållit i sig, men just efter en kurs var tydligen något i balans i mig. Jag märker en skillnad på hur jag känner mig efter den här kursen, jämfört med LUQ, som brukar lugna mig. Men den här qigongformen verkar nog gå lite djupare in i kroppen."

"Igår var jag i Helsingfors. Då märkte jag en förbättring. Jag åkte buss hem och jag brukar alltid bli åksjuk. Jag bestämde mig för att inte ta något piller. På bussen tog jag fram en hög med prov som skulle rättas för att se om jag kunde klara av att rätta några. Plötsligt hade jag rättat dem allihopa. Sedan hittade jag en kvällstidning, som jag också klarade av att läsa utan att bli åksjuk!"

Stark och lycklig, pollenallergi borta

"Härlig kurs! roligt att vi var så många. Fint att träffa gamla bekanta. I går kväll kände jag mig så stark och fin och lycklig. När vi åkte bil i går kväll såg jag maskrosor i massor genom fönstret och påmindes om att jag ju inte mer har allergi! Det brukade vara värst i bilen när det trängde in och blev kvar i bilens luft. Nu var jag symptomfri."

Mjukare, vigare, bättre att stå

"Jag har blivit mjukare och vigare av min träning och känner att jag har mer kontroll över mina rörelser i vardagen. På tillställningar där man ska stå länge och andra börjar trampa o byta fot, har jag inga problem."

Lägre puls

"Det här är min första Shenxinkurs. Jag är nöjd. Det känns roligt att få lite fortsättning på Lyft upp qi. Jag har haft hög puls hela våren, men igår var den 20 droppar (?) mindre!"

Urinvägsinfektion borta efter en Shenxinkurs

"Det här är min andra Shenxinkurs. Jag gick min första för tre år sedan. Jag tyckte om Shenxin Qigong redan från första början. Eftersom jag fick en så stark reaktion genast på första kursen så förstod jag hur kraftfull metoden är. Jag hade lidit av en urinvägsinfektion en längre tid. Den första dagen kände jag av den, men den andra dagen var jag fullkomligt frisk."

Muskler växer tillbaka, bättre balans

"Jag tycker om att träna Shenxin, även om jag mest har tränat Lyft upp qi och La Qi på sistone. Det händer massor i min kropp. Mina muskler växer tillbaka. Jag lider av en muskelsjukdom och råkat ut för en olycka. Jag har med mig ett 10 år gammat foto på kursen, där man ser hur magra mina armar var då. Nu är de dubbelt så tjocka. Jag har fått bättre balans. Jag kan redan lyfta vänster arm bättre. Jag kan stå upp, lägga armen på örat och ändå hålla balansen. Jag känner att det håller på att öppna upp i benen också. Jag känner också att det händer saker mellan skulderbladen. Jag gillar att träna Shenxin på morgonen och Lyft upp qi på kvällen."

Träning av hjärtat, insikter, piggare

"Det här är min tredje kurs. Det är många år sedan senast och det fanns mycket att rätta i rörelserna. Jag har fått många aha-upplevelser. Jag var förfärligt trött igår, men nu är jag pigg. Tack för en bra kurs."

"En sak jag noterade var att vi talade om hjärtat igår, hur Shenxin påverkar det, och idag kände jag det. Känner att det är spännande att gå den här vägen och lära känna sig själv mer hela tiden!"

"En massa psykiska saker har klarnat. Jag har hittat lösningar och fick ro. Jag sov jättebra i natt och idag har det varit jätteskönt. Metoden är annorlunda på ett intressant sätt. Jag gillar alla små rörelser. Det har varit skönt och energigivande att få gå på kurs igen efter ett uppehåll. Stämningen har varit så hjärtlig på kursen."

"Jag började träna i höstas. Igår när jag kom till kursen var jag så trött i huvudet. Jag släpade mig hit. Idag är jag mycket klarare i huvudet. Jag märker att om jag är lat med träningen hemma så mår jag inte lika bra. Så länge flickorna tar med mig på kurser, så kommer jag nog med och jag ska nog hålla igång träningen."

Vänligt leende påverkar det inre

"Tack för en härlig kurs. Igår var jag inte sådär naturligt leende jag förstod igår att jag skulle kunna prova att bara fysiskt lägga mitt ansikte i ett leende och det skulle påverka mitt inre. Jag gjorde det idag och jag känner att det funkade."

Lärare:

Camilla Heidenberg