Lyft upp Qi Borgå [2011-04-02]

Vårens grundkurs i Lyft upp Qi i Borgå hade lockat många nybörjare och flera repeteranden som ville finjustera rörelserna och utnyttja möjligheten att träna tillsammans. Nybörjarna var mycket motiverade att fortsätta träna och förvånade över hur effektiva rörelserna var. Nedan några kommentarer.

Bättre rygg och hållning

"Jag kom ganska nollställd till den här kursen. Min fru och svärmor gick en kurs i Helsingfors förra helgen och rekommenderade det för mig. Min hållning och rygg har blivit bättre under helgen. Jag har problem med ryggen och vill hellre satsa på qigong än på fysioterapi. Någonting aktivt känns bättre än en passiv roll och jag vill hellre få långsiktigt resultat än tillfällig lindring. Jag är glad över kursen och den fina gemenskapen".

Effektiva rörelser

"Jag är överraskad över hur effektiva rörelserna är, hur mycket det känns i kroppen. Jag är nog ivrig och tänker fortsätta"

Borgå_110403_350

Ingen värk

"Det är min andra kurs, men jag har inte tränat någonting på fyra år. Jag går på gymnastik varje vecka. Det har jag inga problem med. Här är det andra delar av kroppen som aktiveras – och det känns. Jag lider av fibromyalgi. I går kväll hade jag ingen värk alls. Det brukar jag ha. Jag hoppas det går lika bra i kväll. Jag skall nog fortsätta och sätta igång med träningen på allvar nu".

Sovit gott

"Jag har problem med spända muskler, axlar. Jag har sprungit hos massör och det hjälper en tid men sen är man där igen. Jag brukar sova oroligt och ligga vaken om natten. I går kväll sov jag hela kvällen och hela natten. Det var en riktigt skön sömn."

Skönt

"Det var skönt att märka vilken stor skillnad det var jämfört med min första kurs i höstas. Jag hade inte alls ont i fötterna. Allt var skönt. Att andas var skönt. Allt har löpt bättre. Det känns lite som när en kortlek kommer i ordning."

Tillit

"Jag har tränat ganska länge och fått mycket hjälp av det. Jag har haft hemska ryggskott. Ryggen har sakta men säkert blivit bättre. Numera går besvären att hantera och de ger mig inte längre några panikkänslor. Jag har fått förtroende för zhineng qigong, jag litar på metoden och mig själv. Hälsan har blivit bättre på köpet. Samtidigt har jag slutat jaga hälsoförbättringar. Jag tycker bara det är skönt att utföra övningarna. Jag vet att de gör gott."

Ger mycket mentalt

"Jag har tränat i ungefär sju år nu. Jag har fått vara frisk och tränar för att det ger mig så mycket rent mentalt."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm