Lyft upp Qi Korsholm [2011-03-26]

Vårens grundkurs i Lyft upp qi i Vasa-trakten hölls för första gången i Korsholm. Vi höll till i Folkhälsans fräscha och gemytliga lokaler i Smedsby, lite utanför Vasa. Lokalen passade våra behov utmärkt och vi blev dessutom bortskämda med riktigt god matservering i lunchrestaurangen i samma byggnad. Kursen slog dubbla rekord i Vasa-trakten: vi har aldrig haft så många deltagare på kurs där och inte heller så många nybörjare. De allra flesta nya deltagarna hade hittat till oss för att någon av deras vänner eller släktingar har tränat Zhineng Qigong och fått goda resultat.

Stämningen på kursen var god och träningsivern var på topp. Flera av de nya deltagarna kände genast en positiv effekt av träningen. Deras mer erfarna kurskamrater kunde inspirera med de resultat de har uppnått över lite längre tid. Nedan följer ett urval av kursdeltagarnas kommentarer om kursen och om sina erfarenheter av Zhingeng Qigong.

Behagliga rörelser

"Jag gillar La Qi. Rörelserna i Lyft upp qi är behagliga."

Står bättre

"Jag lär mig att hitta en punkt så att jag kan stå."

Bättre fysiskt och psykiskt

"Detta är min tredje kurs. Det blir bara bättre och bättre för varje gång, både fysiskt och psykiskt. Jag känner mig mogen för att gå sommarkurs nu."

Hjälp med sömnproblem

"Jag märkte goda resultat 2008, då var jag lätt förkyld och hade mycket stressigt på jobbet. Ändå sov jag då mycket. Tidigare hade jag sömnproblem. Jag har inte samma sömnsvårigheter nu. Om jag inte kan sova, tränar jag på natten. Jag har fått en mycket starkare tro att jag kan klara av saker och ting. Har inte varit sjuk på ett tag nu. Jag märker att jag får små resultat av varje kurs jag går på."

Vasa_110327_350

Migränen bättre

"Jag har lidit av migrän sen jag var 15 år, hade då oftast migrän 3 dagar i sträck. Efter att jag började träna qigong har det blivit bättre."

Mjukare nacke

"Min nacke och rygg är i oskick. Denna helg har jag haft välbehagskänsla i nacken, den har känts mjuk. Det känns bra."

Behärskar ryggen bättre

"När jag gick i pension hade jag problem med ryggen. Jag känner att det har hjälpt med träningen, jag behärskar ryggen bättre nu."

Ont i ryggen försvann

"Förut när jag sov 7 timmar fick jag ont i ryggen, nu kan jag sova 10 timmar utan problem."

Bättre axlar och rygg

"Detta är min första kurs. Jag kände att det gjorde gott för axlar och rygg."

Allergier bättre

"Före jag började träna qigong hade jag lite livsglädje, stressmage och funderade för mycket. Jag funkade inte så bra varken mentalt eller kroppsligt. Jag blev till och med sjuk av att dricka vatten. Jag hade magproblem hela tiden, och på grund av det trivdes jag inte bland människor. Efter några års övertalning började jag med qigong. Redan under min första kurs hände mycket. Alla resultat kom på en gång, Jag åt mycket hälsokost och mjölksyrebakterier. Efter 5-6 månader slutade jag med alla preparat. Jag har också haft problem med migrän vårar och höstar. Jag har även haft hemsk mensvärk, ingen värkmedicin fungerade för att lindra detta. Jag hade så ont att jag varken kunde ligga eller stå, fick stå på alla fyra och gunga fram och tillbaka. Det har jag inte längre. Jag hade också allergier med anafylaktiska chocker. Jag är allergisk mot kryddor och grönsaker. Nu kan jag äta frukt och grönt och jag tål pälsdjur. Jag blev också testad för astma, inga mediciner fungerade. Sen efter ett tag var mina värden på samma nivå i test och då avskrevs jag som astmatiker."

Fick tillbaka rösten

"Jag har varit förkyld hela helgen, har nu idag fått tillbaka rösten."

Lugn i kaoset

"Detta är min första kurs. Jag tycker att den har varit riktigt givande. Jag har hittat ett lugn efter en kaotisk period."

Förbättrad tennisarmbåge och syn

"Jag hade i många års tid mycket värk i min arm. Jag hade kronisk tennisarmbåge som blev opererad efter 10 år med ständig värk, dag och natt. Jag har tränat qigong i 6 års tid och märkt att jag blivit bättre och bättre allt eftersom. I dagens läge klarar jag mig med ca 95 % mindre värkmedicin än tidigare. Har nu i 2,5 månads tid renoverat lägenheten, målat tak och väggar, tapetserat och lagt laminat. Detta har jag klarat av, det skulle inte ha varit möjligt för 2-3 år sedan! Jag har också varit på 3 sommarkurser, på en av dem kände jag hur det pockade bakom ena ögat, när jag var till optiker senare visade det sig att min syn hade förbättrats med 1,0 på ena ögat och 0,5 på det andra. Jag har också blivit mycket mjukare i kroppen, är inte så styv längre. I och med att jag tränat qigong och lärt mig stå på ett bättre sätt har jag rätat ut ryggen och därmed blivit 2 cm längre. Bra med tanke på BMI. Jag sover också mycket bättre nuförtiden än förut."

Lärare:

Jeanette Heidenberg