Lyft upp Qi Åbo [2011-03-19]

Vårens grundkurs i Åbo hölls precis när vi fick vår första riktigt vackra vårdag. Solen värmde skönt där ute och inne i kurslokalen värmdes vi av den trevliga stämningen. Många i Åbo har tränat rätt länge, så nybörjarna på kursen hade gott stöd av sina mer erfarna kurskamrater. Träningen var effektiv och många kunde känna en tydlig effekt bara på de två kursdagarna. När deltagarna ombads beskriva hur de hade upplevt kursen, använde de ord som lycklig, inspirerad och tacksam.

Nedan följer ett axplock av de kommentarer deltagarna gav i slutet av kursen.

Bättre ork, bättre sömn och bättre rygg

"Jag tränar två gånger om dagen, morgon och kväll. Det är positivt både för kroppen och mentalt. Jag orkar bättre, sover bättre. Jag har problem med ryggen och träningen har hjälpt mig mycket. Jag har lärt mig mycket också på denna kurs."

Ryggproblem bättre

" Det är tack vare qigong som jag kommer till rätta med mina ryggproblem. Jag tränar regelbundet. Det behövs. Om det faller bort emellan p.g.a. resor märks det genast. Jag tycker det har varit en jättetrevlig kurs."

Åbo_110320

Bättre sömn

"Jag är jätteglad att vi kom hit. Det har varit skönt. En jättebra stämning. Qigongen gör att allt känns lättare. Jag sover bättre. Jag sover mindre, men orkar ändå mera. Det har varit jättefint. Tack allihopa."

Mjukare, bättre balans, mera tålamod

"Jag har tränat i ganska många år. Jag mår i största allmänhet bättre än förr. Då var jag väldigt styv. Balansen har blivit bättre. Jag har mera tålamod. Jag skulle inte våga sluta med qigong."

Ryggen bättre, inga förkylningar

"Jag började träna qigong p.g.a. ryggproblem. Ryggen har blivit klart bättre också om jag nu haft en svacka. Samtidigt har en massa småsaker fungerat bättre. Förr var jag t.ex. ofta förkyld, men nu har jag inte varit det på flera år."

Mjuk i kroppen, snällare och lyckligare

"Det har varit hemskt skönt att vara här med er alla. Jag tycker att jag igen hittat mitt glada jag. Det känns ljuvligt just nu. Jag har tränat ganska länge. Det har gjort mig till en snällare och lyckligare människa. Det är också skönt att vara mjuk i kroppen. Jag njuter av det. På helgkurserna känner jag mig som en nybörjare varje gång. Man lär sig en massa nytt hela tiden."

Qigongen en fin erfarenhet

"Jag har tränat ganska länge och har fått bara fina erfarenheter under åren. Jag tränar varje dag. Det lönar sig. Qigongen är en av de bästa sakerna i mitt liv."

Ångrar aldrig qigongkurser

"Jag har deltagit i ganska många helgkurser det senaste året. Qigongen tar mycket av min tid, tid som är bort från annat. Men det känns aldrig bortkastat. Annat som jag gör kan jag ibland ångra efteråt, men jag har aldrig ångrat en qigongkurs."

Om kursen

"Jag har mycket positiva erfarenheter av kursen. Jag tyckte om stämningen. Det var mycket inspirerande. Jag kommer nog att pröva metoden, träna varje dag hemma och delta i veckoträningarna. Att bekanta mig med qigong känns värdefullt för att jag bott i Sydostasien. Det ger mig en känsla av att inte helt ha lämnat den kulturen. Det rent fysiska känns positivt, jag känner att det är bra för nacke, axlar och ryggrad."

"Det har varit en jättebra kurs. Jag har varit sjuk en längre period. De här båda dagarna har varit de bästa på det senaste halvåret."

Lärare:

Jeanette Heidenberg