Vinterkurs SXQ (6 d) Bollnäs [2011-03-09]

I år firade Vinterkursen i Shenxin Qigong tio årsjubileum. Det var dessutom det tionde året vi höll kursen på Bollnäs Folkhögskola som ligger idylliskt till med en lagom promenad till Bollnäs City. Det är ovanligt att vi anordnar en längre kurs så pass länge på samma plats men skolan passar oss väldigt bra och ligger idylliskt med en lagom lång promenad till Bollnäs centrum. Dessutom har kontaktpersonerna på orten lagt ner ett väldigt engagemang för att få alla att känna sig välkomna. Det har uppskattats väldigt mycket bland deltagarna och är även det en anledning till att vi kommit tillbaka år efter år.

110 deltagare på vinterkursen i Bollnäs 2011

Förutom dubbelt tio års jubileum satte vi dessutom rekord i antal deltagare. Vi var hela 110 deltagare, vilket innebar att vi fick utnyttja varenda liten vrå i träningssalen för att få plats för alla. Stämningen vad god under kursen och vi fick alla uppleva några fantastiskt vackra vinterdagar med snö och sol.

Vintrigt i Bollnäs

Shenxin Qigong, den övning vi främst använder oss av under Vinterkursen, är en uppskattad träningsmetod. Den kan snabbt ge förbättringar såsom bättre hälsa, mer energi och ökad förståelse. Även i år genomförde vi en enkätundersökning bland deltagarna. Den visade att 74% av deltagarna förbättrade sin fysiska status, 71% fick en ökad energinivå och att 62% kunde koncentrera sig bättre efter Vinterkursen.

Statistik från vinterkursen 2011

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Bättre hållning, smärtfri arm, smalare midja och stadiga ben

"Det är mycket roligt att vara på vinterkurs i Bollnäs, det är så avslappnande och fint. Under kursen har jag haft en fantastisk inre resa. Jag har haft väldigt dålig hållning och varit framåtlutad. Plötsligt så kände jag att hela kroppen öppnades upp, så nu är jag nästan rädd att jag skall ramla baklänges! Jag har också haft problem med mina armar i många år. Jag har haft ont och svårt för att ta på min kappa. Nu har smärtan försvunnit, jag kan ta på min kappa hur lätt som helst igen! Jag orkar också med massor av träning för armarna, både Orm Arm och andra övningar. Sedan var det jätteroligt när jag tog på mig mina jeans idag. Vi har ju ätit så mycket god mat och alla sade att vi måste ha gått upp i vikt. Men tro mig eller ej, jeansen var för stora! De var för vida i midjan. Det måste bero på alla dessa böjningar vi gjort. Dessutom så har mina ben blivit stadiga som två stockar. I början av kursen stod jag mycket vingligt. Det har varit en underbar kurs och jag har fått jättebra resultat, och mer vill jag ha!"

Kan stå platt mot golvet

"Jag har sedan jag var barn fått höra att mitt enda ben är längre än det andra benet. När jag har tränat qigong och ställt mig på golvet så har jag alltid känt att jag behöver bygga upp under ena foten genom att vika en matta eller en handduk. När vi tränade Tre Centrums Sammansmältning under den första dagen hände det saker i min rygg och höft. När vi ställde upp efter det blev jag alldeles fnittrig och visste till slut inte om jag skulle skratta eller gråta. Mina ben hade blivit lika långa och jag kunde stå platt mot golvet utan något under den ena foten."

Träning på vinterkursen 2011

Rakare, lugnare och gladare

"Det har kännts otroligt skönt att få träna Shenxin så här mycket. Jag har haft lite svårt med att stå platt mot golvet och hitta balansen där. Men det har blivit bättre och jag har också fått den här känslan av att stå helt rakt. Ryggen känns rak och det känns som om kroppen fortsätter långt uppåt. En jättehärlig känsla. Jag känner också att cirkulationen har blivit bättre och att jag har blivit gladare. Jag gick en grundkurs i Shenxin för några år sedan, men tränade inte efter den kursen. Nu kommer jag definitivt att göra det."

Lugnt hjärta och handleden rak igen

"Den här resan började i höstas för mig. Efter långvarig stress började mitt hjärta hoppa och skutta hej vilt. Då bestämde jag mig för att göra tre saker. Jag skulle sluta slarva med Lyft upp Qi, jag skulle anmäla mig till vinterkursen med Shenxin Qigong och så skulle jag hoppa av mitt chefsjobb. Nu är jag hemma med alla tre och hjärtat är lugnt. Det känns väldigt bra. Jag har också fått en extra bonus. För ungefär 10 år sedan bröt jag min handled. Det var ett häftigt brott. Handleden såg ut som ett trappsteg och allt var bara mosat. Jag har lyckats få tillbaka skaplig rörlighet, men handleden har varit skev, handen har inte suttit rakt framför armen så att säga. Men det gör den nu!"

Kan sitta ner på golvet och komma upp igen

"Detta är min första vinterkurs. Tidigare har jag behövt hjälp när jag skulle komma ner på golvet. Även när det ligger två madrasser på golvet har jag behövt hjälp för att komma både ner och upp. Den här sommaren under sommarkurserna kunde jag själv ta mig både ner och upp på madrasserna. Det kändes som en seger. Under den här kursen skulle jag ner på golvet, men nu hade jag endast en filt. Hur skall det här gå tänkte jag, men försökte iallafall. Så jag gick ner och sedan upp. Och snabbt gick det, iallafall för att vara mig! Jag gick ner på knä på filten och sedan helt ner och snabbt upp igen! Det har jag aldrig gjort tidigare! Åh vilken lycka att inte behöva vara beroende av andra! Jag har inte kunnat böja mina knän och gå ner så djupt tidigare, och så har jag inte haft styrkan hellre. Jag har ramlat ute tidigare och inte kunnat komma upp själv. Det har hänt väldigt mycket i min kropp, bland annat benen och ryggen. Jag känner mig längre, är varm i kroppen och så surrar det litegrann i benen. Fint! Det var en trevlig kurs som det var roligt att följa."

Gallsten

"Under kursen fick jag plötsligt springa på toaletten. Ut kom det många bitar av gallestenar! Jag känner mig mycket piggare och gladare efter det."

Mindre smärtor i armen

"I år har jag plågats av smärtor i min högra arm, jag har haft det ända sen i somras. Under kursens första dagar kunde jag inte träna så mycket, jag fick istället ta smärtstillande tabletter. Men sedan blev det bättre och nu kan jag nästan inte känna någon smärta alls i armen. Mitt mål med kursern var att bli av med smärtorna, så det känns bra. Nu har jag dessutom insett att smärtorna inte endast är relaterade till min arm. Jag kan känna att cirkulationen har påverkats ända ner i fötterna. Igår gjorde jag många knäböjningar och det gjorde att det släppte lite mera. Problemet hade lika mycket att göra med mitt bäcken. Jag är glad att jag har nått så här långt."

Rakare rygg och starkare ben

"Jag var med om en allvarlig olycka för några år sedan och fick ett hårt slag i bakhuvudet. Under träningen kändes det som om en propp försvann precis där som stenen träffade mig i huvudet. Efter det kändes min rygg rakare. Igår tränade vi knäböjningar en gång under dagen och så tränade jag dessutom på kvällen. Plötsligt kunde jag hålla fötterna parallella på golvet. Mina fötter har varit väldigt utåtvridna men plötsligt kunde jag hålla fötterna platt mot golvet och dessutom så att tårna pekade framåt. Personen som hjälpte mig behövde inte längre hålla fötterna på plats. När jag vaknade igen på morgonen efteråt så kändes det som om jag skulle kunna ta mig ur sängen på ett normalt sätt, jag kan inte riktigt göra det än men det kändes som om jag kunde det. Under den här kursen har mitt gamla sjuka kroppsminne börjat försvinna och jag kan återigen minnas hur det känns att kunna ta på sig kläderna stående, även om jag inte kunnat göra det på många år. Mina ben känns helt annorlunda. Min rygg är rakare och jag kan böja knäna när jag går. Många bra saker händer. Mina skulderblad brukade peka ut från ryggen, nu ligger de mera in mot ryggen som de skall göra. Jag har fått mycket muskler på överkroppen och armarna under det året jag har tränat qigong. Mentalt känner jag mig mer säker och är mindre orolig."

Träning på vinterkursen 2011

Bättre kroppshållning

"Jag kom ihåg när jag började, då hade jag värsta gamnacken. Min kroppshållning var fruktansvärd och det störde mig. Jag är fortfarande inte spikrak men mycket bättre. Jag är jättenöjd att jag fixat till det. Jag hade en jättebra träning här om dagen och tänkte då på hur mycket man tränar under hela året och hur kul det är sedan när det betalar sig på de här kurserna, när man känner att allt funkar och man är avslappnad. Det är fantastiskt och man njuter. Tack för en bra kurs."

Höga förväntningar

"Det här är min första vinterkurs. Jag hade höga förväntningar. Alla har pratat så varmt om kurserna och jag kan bara instämma. Det är jättebra träning. Jag har snöat in på Lyft upp qi och tränat många år så det är roligt att träna något nytt. Jag har blivit mycket mjukare under kursen. Jag märker att jag rör mig mjukare när vi gör Lyft upp qi."

Qifältet

"Mitt fysiska tillstånd är idag bättre än när jag var ungdom. Det kan mina föräldrar också skriva under på. Men det mest intressanta är qi-fältet. På den här kursen började jag att förstå hur omfattande och djupt qifältet är."

Smärtan försvann

"Min ena höft gjorde väldigt ont när kursen började men det har försvunnit helt och hållet. Det är något i kroppen som håller på att ändras."

Lika långa ben

"Jag började träna eftersom jag hade skolios med smärtor i kroppen som följd. Mina händer domnade och jag blev klumpig. Detta var år 2002. Idag är min rygg rakare, jag har väldigt lite smärtor i kroppen. Det är skönt att kunna stå upprätt utan att få ont i fötterna. Min mentala situation är också mycket bättre, jag är lugnare, mer harmonisk och positiv. Jag har dessutom blivit piggare. Under vinterkursen har många saker hänt i min rygg och midja. Den andra morgonen lossnade det i höfterna och mina ben var plötsligt lika långa. Min rygg fick en ny position på grund av detta och under en qireglering önskade jag att den vänstra sidan av min rygg skulle öppnas upp. Detta hände också. Äntligen kunde jag känna ett flöde genom hela ryggen. Jag gillar verkligen att träna Shenxin Qigong."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen