Lyft upp Qi Hangö [2011-02-26]

Vårens kurs i Hangö blev välbesökt. I Hangö har vi redan haft verksamhet i flera år, och många har blivit nyfikna på Zhineng Qigong efter att ha sett vilka positiva effekter metoden har haft på familjemedlemmar och vänner. I Hangö finns det redan flera gifta par som stöttar varandra i sin qigongträning. Efter den här kursen finns det nu ytterligare tre qigongpar i Hangö.

Kursen uppskattades av så väl nybörjare som repeterande. Nybörjarna nämnde speciellt att de uppskattade den individuella feedback man får på kursen. De repeterande uppskattade möjligheten att ladda upp med mera qi, men var också glada för att de fick förbättra kvaliteten på sina rörelser och öka sin träningsmotivation. Att motivationen var på topp efter kursen såg man redan på nästa veckoträning i Hangö. Alla nybörjare från kursen kom med i gruppen och vi har fått flytta träningen till en större sal för att alla ska rymmas.

Ur deltagarnas kommentarer:

Mindre styv och bättre rörelser

"Jag har artros och jag har bl.a. haft svårt med ryggen. Jag har aldrig gillat gympa, men qigong tycker jag om. Det är mycket som har blivit bättre sedan jag började träna qigong. Ryggen har varit styv, men den är det inte mera. Mina händer lyder mig bättre nu och jag får till rörelserna allt bättre."

Mår mycket bättre

"Det här är min fjärde grundkurs och mitt tredje år. Jag kan inte leva utan det här. Alla kurser har varit jätteviktiga. Måndagskvällarna med gruppträning är också så viktiga. Jag mår jättebra av qigong."

"Jag var i dåligt skick på hösten då jag gick min första grundkurs och sedan höstkursen. Höstkursen gav mig mycket och qigongen har nog hjälpt mig mycket."

Hjälp till självhjälp

"För mig har qigongen varit en hjälp till självhjälp, jag sprang på behandlingar och ville hellre göra någonting själv åt min situation. Det är inte dyrt att gå kurs när man ser hur mycket man lägger ut på annan behandling. Att gå kurs motiverar till att träna. Bra att ha en annan hemma som också tränar."

Hjälp mot ryggskott och dåliga höfter

"Det här är min fjärde kurs. Jag har haft ryggskott och svårt med höfterna. Avslappningen har blivit bättre nu, särskilt i armarna. Det här har varit en bra kurs. Jag har fått många aha-upplevelser angående små fel som jag gjort."

Laddat upp med qi

"Qigong gör mig gott, jag vill alltid gå kurs på nytt. Nu har jag varit trött i vardagen och här på kursen har jag laddat upp med qi."

Snällare

"Qigongen har nog gjort mig lite snällare."

Bättre i nacke och axlar

"Jag går min första kurs. Mina känslor är lite kluvna ännu men det känns faktiskt bättre i nacken och i axlarna. Jag tänker nog fortsätta med det här."

Skärpt, koncentrerad och bättre hållning

"Jag har varit med i qigongen 3-4 år nu. Nu har jag gått två grundkurser direkt på varandra och det har gett mig jättemycket. Här sitter jag nu i qigongställning, det har jag inte kunnat tidigare. Varför har jag inte förstått att man kan gå fler än en kurs per termin tidigare?! Förut har jag tränat på kvällen, men nu har jag har infört morgonträning också och känner att det gör mig skärpt och koncentrerad hela dagen. Jag känner mig nu motiverad att träna."

Fick lugn och ro

"Jag har haft ett häftigt senaste år. Min kompis bad mig komma med. Jag har också läst om qigong tidigare i Hangötidningen men inte kunnat gå kurs tidigare. Jag vill ha avkoppling, lugn och ro. Jag känner mig nu trött men jag har fått lugn och ro. Svetten bara rann i morse trots att vi gjorde bara små rörelser, det var kanske en positiv sak."

Lugn i kroppen

"Jag har problem med rygg och höfter. Det känns lugnt nu i kroppen och jag kommer att fortsätta med det här. Jag är helt positivt inställd."

Behöver inte värkmedicin längre

"Mina mindre krämpor håller jag kontroll över med att träna, jag har inte behövt ta värkmedicin på flera år. Tidigare behövde jag ibland ta värkmedicin då mina ben blev trötta och värkte. Har inte tänkt på det och många andra mindre saker som hänt, det som försvinner tänker man ju inte på mera. Men överlag mår jag bättre än tidigare både i kroppen och sinnet, trots att jag inte känner mig färdig ännu på något sätt. Jag klarar också bättre av att gå min egen väg utan att så mycket behöva fundera vad andra tänker och tycker, men tänker nog ännu också alltför mycket. Jag kommer att fortsätta med det här, säger jag ännu då det är 5 ½ år sen min första grundkurs."

Bättre motivation

"Jag har gått några kurser men varit lat hemma med min träning. Jag tycker att jag nu har fått ett lyft och jag känner mig nu mera motiverad att träna."

Träningsgruppen bra

"Jag sätter stort värde på vår träningsgrupp. Det är en god vana och det ger ett lugn och det är bra att göra samma sak varje vecka. Det var bra att jag kom med på kursen."

"Det är bra att det finns en grupp där man kan få stöd."

Kommentarer om kursen och kursupplägget

"Jag var med på föreläsningen i höstas. Det här har varit en positiv kurs och jag kommer nog med på måndagsträningarna."

"Jag är vanligen lite skeptiskt inställd till sådant som jag inte varit med om förut. Nu är min inställning nog positivare. Jag räknar med att fortsätta med det här och vara med på veckoträningen."

"Jag kom med då jag hörde att min man anmält sig till kursen. Jag tycker att det är bra att man inom familjen kan dela erfarenheter. Det som varit speciellt bra på kursen har varit den individuella hjälpen som hör till kursupplägget."

Lärare:

Jeanette Heidenberg