Lyft upp Qi Ekenäs [2011-02-12]

Årets första helgkurs i Ekenäs inramades av strålande vackert vinterväder. Istapparna glittrade i den friska kölden och de höga snödrivorna var skinande vita. Solen lekte på träpanelerna i MBI:s festsal där stämningen var varm och lugn. Deltagarna var mycket motiverade och gav god hjälp åt varandra i finjusteringen av rörelserna. Nedan några kommentarer.

Lärt mig stå

"Jag har lärt mig att reglera kroppen. Nu tror jag att jag vet hur jag skall stå."

Sovit jättebra

"Jag har sovit jättebra i natt. Det har varit en lärorik kurs. Jag tänker definitivt fortsätta med qigong."

Kroppen förstår

"Jag har varit på ganska många kurser. Jag har tyckt väldigt bra om den här. Jag är inte sådan som lätt blir entusiastisk, men i dag har jag känt mig halvt som i trans stundvis. Eftersom jag envist håller på måste min kropp på något sätt veta att det är bra."

Ekenäs110213_350

Lugnare

"Jag började träna qigong på grund av magbesvär som läkarna inte kan göra någonting åt. Jag väntar att det skall hjälpa. På något sätt har jag blivit lugnare, jag litar på att det ordnar sig. Jag tror att magbesvären blivit lindrigare och jag sover bättre på nätterna."

Höjer livskvaliteten

"Jag har gått ganska många helgkurser, kanske tio. Jag älskar det mer för varje gång. När jag gick min första trodde jag aldrig att jag skulle gå en till, trodde det räckte med en. I fjol gick jag också den 4 dagar långa höstkursen, som jag varmt rekommenderar. Den gav otroligt mycket. Qigong hjälper både mentalt och fysiskt. För fem år sedan fick jag problem med sköldkörteln och jag märker direkt hur förbränningen kommer igång när jag tränar. Höftstyvheten försvinner. Det höjer livskvaliteten. Definitivt".

Axelspänning försvann

"Det här är min första kurs. Jag tilltalas av möjligheten att träna hemma själv. Hälsoeffekterna visste jag inte så mycket om före föreläsningen. Jag kom mest för att jag känner mig styv. Redan i går märkte jag skillnad och i dag är spänningen i axlarna borta. Jag vet också bättre hur jag skall stå. Jag skall nog fortsätta träna. Det är motiverande när man tydligt känner skillnaden i kroppen. Under slutträningen kom jag ända ner till tårna – efter två dagar. Lugnet och ron känns också bra. Jag är positivt överraskad. Jag jobbar med barn och där är det viktigt med lugn och ro."

Bra start på dagen

"Jag har tränat ganska länge. I fjol var jag på sommarkurs, före det på höstkurs. Jag var lite rädd inför tanken att träna från morgon till kväll. Men jag klarade det. Qigongen har betytt jättemycket, både fysiskt och mentalt. Den här kursen blev en påminnelse om att det ännu finns mycket att korrigera. Det har varit en jättebra kurs, lugn och rofylld. Det är skönt att ha den här metoden hemma också. Ett bra sätt att komma igång på morgonen."

Viktigast är det mentala

"Jag har fått många hälsoförbättringar, med rygg och pollenallergi bland annat, samtidigt som jag håller på att släppa den typen av resultatinriktning. Det är inte det som är huvudsaken längre utan mera en strävan att vara inne i mig själv och i rörelserna, och de mentala effekterna som inte går att mäta. De går inte snabbare för att man stressar eller försöker vara jättebra. Saker och ting sker i varje fall."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm