Lyft upp Qi Hamar [2011-02-12]

Hamar visade upp en av sina vackraste men definitivt inte sin varmaste sida under årets första grundkurs i Lyft Upp Qi. Landskapet var täckt i snö, röken steg rakt upp från alla skorstenar och luften gnistrade. På söndagsmoronen var det -33 C vilket förklarade varför ljuset var så speciellt.

Vintrigt Hamar med en temperatur på -33 C

Deltagarna fick en hel del avslappning, träning och Qi under kursen. Detta märktes på flera sätt, bl.a. genom att deras energinivå ökade och att de fick en känsla av lättnad och glädje. Även på att vissa fysiska besvär och problem med centrala nervsystemet lindrades eller försvann.

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Lugnare och piggare

"Jag blev riktigt lugn av kursen. Det är en mycket go känsla. Jag var inte så plågsamt trött på kvällen så jag kunde sova bra och vaknade utan större besvär imorse. Jag känner mig koncentrerad idag."

Fick tillbaka känseln i handen

"För ungefär 20 år sedan fick jag en stroke. Jag är intresserad av att hitta ett sätt att få bättre balans i mig själv. Jag har tyckt om dessa två dagar. Det har varit en skön upplevelse. Jag tänker försöka träna regelbundet för jag tror att detta kan hjälpa mig. Jag har nu efter kursen märkt att jag fått tillbaka en del av känseln i min vänstra hand. Det har jag inte haft sedan jag drabbades av stroke!"

Lugnare och mindre förkyld

"Jag var med på den här kursen i Hamar för ett år sedan, men kände inte något direkt på kursen. Så jag tänkte att jag skulle vara med på kursen en gång till och sedan bestämma mig för om det är något för mig. Nu har jag emellertid tänkt tillbaka lite på året som gått sedan min förra kurs. Jag har faktiskt blivit mycket lugnare. Jag var inte sjuk när jag kom till kursen förra gången och är inte sjuk nu hellre. Men under året som gått har jag varit mycket mindre förkyld. Vanligtvis har jag många förkylningar så det är en stor skillnad. Jag märkte som sagt inte något på kursen, men något har uppenbart skett ändå."

Kan prata, stå och gå bättre

"När jag var 2,5 år var jag med om en trafikolycka. Jag fick skador bl.a. i huvudet, höfterna och benet. Jag styrketränar regelbundet och fick efter träningen i fredags som vanligt träningsvärk och stelhet. Men efter kursen igår så hade detta försvunnit helt. Det gick ovanligt snabbt. Jag kände mig dessutom pigg efter att ha tränat detta på kursen under en hel dag. Nu under andra dagen så märker jag att jag kan prata mer obehindrat och dessutom att jag kan stå och gå bättre. Qigong är intressant. Jag känner mig rörd."

Lyft Upp Qi i Hamar februari 2011

Ökade krafter och klarare i huvudet

"Jag har efterhand varit med på rätt så många kurser, både helgkurser, sommarkurser och vinterkurser. Det finns ju en anledning till att jag kommer tillbaka på så många kurser. Som vanligt har jag på den här kursen fått lite mer krafter, höjd energinivå och blivit klarare i huvudet. Det har varit fint på den här kursen och ser fram emot vinterkursen om inte så länge."

Skönt med mera energi

"Jag har länge haft problem med för låg energi. Jag tycker att den här helgen har varit fantastisk. Det började på föreläsningen. Jag upplevde att jag fick massor av energi bara genom att sitta och lyssna. Igår fick jag en wow-känsla eftersom jag då hade fått så mycket energi att kände mig som en helt normal person. Det har varit så skönt."

Sov bättre än på länge

"Jag har aldrig tränat Qigong förut och har inte märkt något särskilt. Men jag sov gott inatt och det har jag inte gjort på mycket länge."

Lär sig mera av att repetera

"Jag har gått kursen förut och nu när jag repeterar kan jag lära mig flera små nyanser av övningen. Jag tränar regelbundet och tycker att det är både skönt och givande att träna."

Bättre humör

"Jag har gått på flera helgkurser förut och även deltagit på en sommarkurs. Jag märker att jag har blivit lugnare av träningen. På den här kursen har jag fått massor av effekter. Efter den första dagen så säger min dotter till mig att jag har blivit på bättre humör och är roligare att umgås med."

Överskott och lugn

"Innan kursen kände jag mig helt körd i botten, men efter föreläsningen gick det bara uppåt. Nu känner jag ett djupt lugn, och ett stort överskott. Ser ljusare på livet, och vill försöka behålla det jag har uppnått."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen