Lyft upp Qi Pargas [2011-02-05]

Ett glatt gäng i Pargas fick under en grundkurs i Lyft upp qi uppleva dom fina lokalerna i Åbolands folkhögskola där vi anordnat den populära Höstkursen tidigare år. Denna gång var det inte höstlöv utan bländande vit snö och frostbeklädda träd som syntes utanför fönstren. Under helgen hände många positiva saker, exempelvis smärtor som försvann helt. Många kommenterade den varma stämningen på kursen och hur positivt det var att få sina rörelser korrigerade, salen bubblade av skratt och hjälpsamma kommentarer när deltagarna hjälpte varandra.

Ur deltagarnas kommentarer:

Smärta lättade

"Jag har haft en tid nu jätteont i axlarna, armen, tummen. Jag har haft svårt att greppa saker. Men det känns ingenting nu, mycket bättre. Det har också släppt i axlarna."

"Jag har inte kunnat använda och röra på min axel på grund av smärta, men just nu känner jag ingenting i den!"

"Efter den här helgen har jag blivit mycket lättare i axlarna, jag sitter mycket vid datorn. Jag tror verkligen på det här och ska fortsätta träna."

"Det har hänt många spännande saker på den här kursen. En mycket bra kurs! Det har hänt saker i min onda nacke, den är ovanligt mycket bättre den här kursen."

Pargas LUQ 110206

Lugn, bättre kondition och koncentration, inga förkylningar

"Jag tror inte jag skulle kunna vara i arbetslivet om jag inte tränat qigong. Jag har inga förkylningar längre och fått hjälp med min onda rygg. Jag har blivit mycket lugnare, tryggare, modigare."

"Jag kan koncentrera mig så mycket bättre numera, sköter mitt jobb bättre. Jag har inte ont mera någonstans, det är lätt att man glömmer bort hur krasslig man var tidigare. Jag har fått bra kondition. Det viktigaste med träningen är att göra den till en rutin, jag gör det för att jag mår bra av det helt enkelt. Jag har inga flunsor längre, man håller sig yngre."

Huvudvärk lättat

"Jag hade migrän i fredags och jag har aldrig haft bara en dag migrän men det har inte återkommit i helgen. Jag har denna kurs vågat vara nere med huvudet när vi tränat. Jag har fått jättemycket hjälp av qigongen, jag hade tidigare konstant huvudvärk, det har jag inte längre."

Inflammation i akilleshäl, tennisarmbåge bra, piggare

"Jag hade problem med en inflammerad akilleshäl och tennisarmbåge när jag gick min första kurs, det har gått bort. Jag har tränat varje kväll till julen, men efter det blev det sporadiskt och jag har kommit på kurs igen mest för att repetera rörelserna. Jag märker att dom här rörelserna gör en mjuk, jag var mycket stelare före kursen."

"Det är lätt att ta till sig det här, en toppenkurs på alla sätt! Jag har sovit 15 timmar på tre dygn, fyra timmar förra natten men jag mår helt ok nu, helt pigg. Jag har fått massor med energi. Jag har en skada i axeln som bara nu i helgen börjat lätta. Riktigt otroligt! Jag har en inflammation i akilleshälen som känns mycket bättre. När jag går kurser annars brukar jag bli sjuk, få huvudvärk och må dåligt, men den här kursen har det inte varit något sådant. Tvärtom. Så underbara människor här!"

Bättre hållning

"Det är bra sätt att röra på sig, jag har fått bättre hållning av qigong, känns bra. Helgkurserna gör underverk."

Migrän hanterlig, bättre kondition, blivit längre

" Efter att jag fått barn fick jag någon sorts underlig migrän med anfall där jag hade hemsk huvudvärk och spydde. Det har nu med träningen blivit hanterligt. På hösten var jag och gjorde hälsokontroll där dom mätte hur mycket muskler och fett man har. Jag har bara qigongat och gjort vardagsträning genom att gå ut med hunden, men dom trodde att jag var en som sportade massor med tanke på resultaten. Jag har också vuxit 3 cm eftersom min svank har börjat reta ut sig. Framför allt har jag fått hjälp med att använda sinnet på ett bra sätt, det är ett fantastiskt redskap att använda sig av, att sluta låta den gå på autopilot och repeat."

Glad över korrigeringar, bättre blodvärden, bättre axlar

"Jag försöker gå på så många helgkurser jag kan för jag behöver det. Jag har haft en tung höst. Det har varit en jättefin kurs, jättestark. Det har varit jättefint med korrigeringen. Jag har fått så mycket hjälp av qigongen både fysiskt och mentalt, dessutom har vissa av mina blodvärden blivit bättre. Min magkatarr är bra. Jag skulle inte kunna tänka mig mitt liv utan qigongen. Det är så fin stämning här, så trevliga människor!"

"Jag går många grundkurser år ut och år in och det som gör mig så varm i hjärtat är hur man ser hur alla korrigerar och hjälper varandra att få bättre rörelser och så kloka deltagare man får höra på i cirkeln och på pauserna."

"Igår kväll, efter första dagen hade jag mycket mjukare axlar, lösare. Jag överraskades totalt av La qi-övningen, så enkel men så effektiv. Jag tycker också det är så bra med korrigering, olika människor ser olika saker."

Lärare:

Camilla Heidenberg