Lyft upp Qi Helsingfors [2010-11-20]

Vår första kurs på finska i Helsingfors höll vi med snöyra utanför fönstren. Trots att väglaget inte var det bästa hade vi deltagare ända från Ekenäs och Korsholm med på kursen. Många av de repeterande deltagarna har redan gått många kurser med oss, men kände ändå att de lärde sig något nytt också den här gången. Tack vare det goda stödet från sina mer erfarna klasskompisar fick de nya deltagarna en bra start på sin qigongträning.

Läs mer om deltagarnas erfarenheter av Zhineng Qigong i deras kommentarer nedan.

Balansen bättre, huvudvärk borta, klarare sinne

"I början hade jag svårt att komma igång med träningen. Nu har jag tränat dagligen redan en längre tid. Balansen i mina fötter har blivit mycket bättre. Förut hade jag konstant huvudvärk. Nu märker jag inte alls att huvudet skulle värka längre. Jag sover mycket bättre. Det blir bara bättre och bättre och numera varken vågar eller vill jag sluta träna. Jag känner mig klarare när jag tränar. Problem som jag går och funderar på kan plötsligt få en lösning efter att jag har tränat. Jag tränar istället för att ta en tupplur – det är mycket effektivare."

Mindre ont i nacken, mindre yr, rörligare och bättre hållning

"Jag gick min första kurs för några månader sedan och har tränat dagligen sedan dess. Jag har fått goda resultat, min nacke gör mindre ont och jag är inte lika yr längre. Jag är också mycket rörligare och min hållning är bättre. Det som är så härligt med qigong är att det är ett sätt att själv ta hand om sig. Jag har lärt mig många nya detaljer."

Bättre kontroll

"Jag har lärt mig att öppna ögonen långsamt, så jag har i alla fall fått lite bättre kontroll."

Träning effektivare än sömn

"Jag har lärt mig att avslappningen och leendet är viktiga. På morgonen vaknar jag hellre 20 minuter tidigare och tränar än att jag sover, för 20 minuter träning ger mer än 20 minuter sömn."

Rör mig bättre, mera kreativ och produktiv

"Tidigare har jag rört mig mest med viljekraft, men nu har jag kunnat känna att jag är i rörelsen. Jag känner att något håller på att falla på plats. Jag är mera kreativ och produktiv. Jag rekommenderar sommarkursen. Min tanke att jag inte klarar av saker håller på att förändras när jag plötsligt märker att jag gör det jag trodde jag inte skulle klara av."

Hålls frisk

"Jag håller mig frisk genom att träna qigong."

Nytt varje gång

"Jag har lärt mig nya detaljer på den här kursen."

"Jag har märkt att qigong är bra för mig och därför vill jag fortsätta. Än en gång har jag lärt mig nya saker och fått mera träningsmotivation."

Kursrapport på finska / Suomenkielinen kurssiraportti

Lärare:

Jeanette Heidenberg