Lyft upp Qi Åbo [2010-11-06]

Den verksamhet vi har haft i Finland i över ett decennium har hittills gått nästan helt på svenska. En av våra första kursorter i Finland var Åbo, så det är naturligt att våra första kurser på finska också hålls i Åbo. Den första finska kursen hölls här för ett år sedan och i början av november höll vi vår andra finska kurs, också den i Åbo. Glädjande många nya deltagare hittade till kursen, trots att vi ännu är rätt så okända på finskt håll i Finland. Att behovet finns märktes på den positiva stämning och nyfikenhet som präglade kursen. Flera av de nya deltagarna tackade för det pedagogiska upplägg vi har på våra kurser. En deltagare sade t.o.m. att han aldrig har lärt sig något så snabbt förut. Många av dem som repeterade kursen har deltagit i många kurser förut, men märkte att de ändå kunde lära sig något nytt också den här gången.

I den trevliga stämningen gick helgen snabbt, men ändå hann vi få goda resultat av vår träning. Nedan kan du läsa om några av de resultat som kursdeltagarna har fått genom sin Zhineng Qigong-träning.

Förändringar i kroppen

"Min kropp känns annorlunda efter den här kursen. Jag ser fram emot att få träna med min arbetskamrat efter jobbet i morgon."

Avslappnad

"Jag känner mig avslappnad. Jag vill lära mig mera om qigong och fortsätta träna."

Mera energi, lätt att lära sig

"Jag känner mig mycket mera energisk nu än i går. Jag tror att det här är en bra metod som passar mig bra. Jag har beundrat ert pedagogiska upplägg under kursen och jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat lära mig."

Låsningar i nacken öppnades upp

"Det är svårt att säga något om några resultat än, men jag märker tydligt att låsningarna i nacken har öppnats upp under den här kursen. Jag ser fram emot att se om jag kan få mina muskler att slappna av."

Härlig stämning

"Jag är tacksam för den härliga stämningen på kursen och för alla vänliga människor."

Turku 101121

Bättre kroppskontroll, alert sinne

"Jag har tränat qigong i sex år och det är numera en oundviklig del av mitt liv. Qigongen håller mina axlar i skick och mitt sinne alert. Min kroppskontroll har förbättrats och i vintras kunde jag till och med åka slalom, vilket jag nog inte hade klarat av utan träningen."

Rytmstörningar försvann, fysiska konditionen upprätthålls

"Jag har tränat qigong länge. Med åldern har små krämpor dykt upp, som t.ex. rytmstörningar i hjärtat och stress, men när jag har tränat lite mera så har t.ex. rytmstörningarna försvunnit. Min kropp är mjukare och mitt sinne lugnare. Det är roligt att märka att min fysiska kondition inte har försämrats med åren, utan att jag också på den fronten kan få positiva överraskningar. Jag använder qigongen också som akutmedicin t.ex. mot stresshuvudvärk och depression."

Hanterar stress bättre och blir inte lika lätt upprörd

"Jag har också tränat qigong rätt länge. Efter ett par år var jag fast. Qigon har hjälpt mig mot stresssymptom, blodtrycksproblem och humöret. Jag blir inte lika lätt upprörd nu mera."

Lugnare, större livsglädje

"Jag har naturligt låg qi-nivå och jag har varit trött ända sedan puberteten. Jag hörde om den här träningsformen av en arbetskamrat och efter en tung sommar år 2005 började jag träna. Det var ett av mina bästa beslut någonsin. Qigong har hjälpt mig klara vardagen bättre. Jag kan numera hålla mig lugnare, jag har fått större livsglädje och olika ålderssymptom har mildrats. Jag sover t.ex. bättre numera. Efter min första kurs hade jag lite svårt att komma igång med träningen, men efter andra kursen trillade allt på plats."

Bättre hållning, står och går bättre

"Qigong är en pålitlig gammal vän och jag försöker träna så mycket som jag bara orkar. De som såg mig 2005, när jag började träna, märker hur mycket qigongen har hjälpt mig. Jag går på ett helt annat sätt, min hållning är bättre, jag står bättre. Utan träningen hade jag säkert behövt rullator vid det här laget. Jag är lite otålig av mig och tänkte att jag inte skulle orka repetera en grundkurs, men jag har märkt att jag fortfarande kan lära mig nya saker. Det var också trevligt att gå en kurs på finska."

Qigong hjälper kroppen och sinnet

"Jag har tränat ett år och jag tränar också regelbundet hemma. Jag har märkt att det hjälper min dåliga rygg. Det gör gott för hela kroppen och sinnet."

Hanterar stress bättre och återhämtade sig efter operation

"Jag har tränat qigong i fem år sedan jag opererades för bröstcancer. Jag tänkte att stress hade en del i det att jag blev så allvarligt sjuk. Qigongen har hjälpt mig att hantera stress bättre och jag är också lugnare med eleverna på skolan där jag jobbar. Qigong hjälpte mig också att återhämta mig fysiskt efter operationen."

Inspiration och något nytt varje kurs

"Det här är min femte grundkurs. Efter den första grundkursen försökte jag träna hemma och i gruppen, men det kändes för svårt och jag slutade. När jag efter ett år repeterade grundkursen lärde jag mig rörelserna och blev inspirerad på nytt. På varje kurs har jag lärt mig något nytt och har också fått till rörelserna lite bättre. Qigongen hjälper min dåliga rygg och gör också mycket annat gott. Jag sover bättre och kan förhålla mig lugnare till saker och ting. Min make tycker att jag är en trevligare fru numera."

Metoden känns som en bra helhet

"Jag har svårt att finna ord för att beskriva vad jag känner, det enda jag kan säga är att jag mår bra och känner mig lugn. För tillfället är jag rätt trött och jag har inte orkat lyssna så noga under kursen. Därför har det varit väldigt bra att ni har visat hur man ska göra hela tiden. Jag har mina utmaningar, speciellt när det gäller tålamod. Jag har letat efter en metod, en livsstil, som kan hålla mig i form både mentalt och fysiskt. Jag har tränat reiki-metoden, men där saknar jag den fysiska biten. Det här känns som en bra helhet och jag tror att jag kommer att lära mig den här metoden steg för steg."

Heltäckande metod som är enkel att träna

"Normalt är jag jättetrött redan vid fyra-femtiden på eftermiddagen, men igår efter den första kursdagen var jag redan pigg och fortsatte att vara det hela kvällen. Jag har tidigare tränat olika kampsporter och där har man lite liknande rörelser. Det har kanske hjälpt mig här. Jag tycker att La Qi-övningen känns väldigt bra och jag tänker börja träna den varje dag. Qigong känns som en heltäckande metod och jag gillar det att man kan träna när som helst utan några speciella redskap."

Kursrapport på finska / Suomenkielinen kurssiraportti

Lärare:

Jeanette Heidenberg