Höstkurs LUQ (4d) Pargas [2010-10-21]

Vår fyradagars Höstkurs har nu blivit en kär och efterlängtad tradition i Finland. I år var vi tillbaka i Pargas, i de härliga lokalerna som yrkes- och folkhögskolan Axxell där erbjuder oss. Under de fyra dagarna varvas träning med undervisning. Atmosfären är behagligt positiv och mellan träningspassen är det alltid nära till leende eller varma skratt. Vår viskväll blev mycket uppskattad, många av deltagarna drog på olika sätt sitt strå till stacken för att vi alla skulle få en bra stund tillsammans.

Höstkursen är tänkt att vara en "mini-Sommarkurs", en slags introduktion till våra 9 dagars Sommarkurser. Det innebär bland annat att Höstkursen är en internatkurs där vi också har möjligheten till egen träning i träningssalen på morgnar och kvällar. Framför allt på kvällstid var det tämligen fullt i salen, många ville ta chansen att träna mer i det sköna, starka qifältet.

Utvärderingen av kursen visade goda resultat. Av dem med smärtproblem uppgav 89% att de blivit bättre, 81% hade fått ökad koncentrationsförmåga. Mer om hur deltagarna såg på kursen kan ni läsa nedan.

Höstkurs 2010 statistik svensk

Lycklig

"Jag har gett mig själv ett nyårslöfte att jag skall bli lycklig. Därför är jag här. Jag har alltid sagt att jag har tunga kinder, men när jag tränade qigong här så lyfte övningarna upp mina kinder. Jag tycker att det är en bra blandning mellan träning och föreläsningar här."

Svårigheter

"Jag har en jobbig tid bakom mig, den har varit väldig stressig, men qigongen har hjälpt mig att hantera den bättre. Vad jag tycker om hos qigongen och vad jag tycker är härligt är att även om livet i bland är tungt och jobbigt så har jag lär mig att jag kan ta det lugnt för det kommer att gå över. Det är jobbigt nu, men sen kommer det att bli bättre. Det är en filosofi som qigongen har gett mig och som ger mitt liv oerhört mycket."

Rädslor, stress

"Jag har haft många olika varianter av rädsla, resfeber, prestationsångest och andra liknande. Det har gett mig en ständig oro i livet. Om man letar så kan man alltid hitta ett skäl för att vara orolig. Rädslan och oron har lugnat ner sig och qigongen har hjälpt mig att hantera stress och rädsla."

Sommarkurs, sinnet

"Jag var på förra Sommarkursen och det kändes helt fantastiskt. Jag har fått hjälp att bli av med gamla trauman här på kursen, ledarna har hjälpt mig att komma över det och slappna av. Stanna i lugnet och låta känslan vara och inte låta sinnet förstora något."

Kontroll över kroppen

"Kontakten mellan min kropp och min hjärna är på väg tillbaka. Jag håller på att få tillbaka kontrollen över min kropp."

Höstkurs 2010 träning

Kronisk tennisarmbåge, astma

"Jag har deltagit i tre Sommarkurser och tre Höstkurser. Min kroniska tennisarmbåge har blivit nästan helt bra. Jag behöver sällan värkmedicin nu mera. I somras var jag med och målade ett helt hus utan att få problem i armbågen. Det kändes stort. Värken i mina vader har också försvunnit med qigongträning. Jag har haft astmaproblem, men det känns som om det har öppnats upp i lungorna under den här kursen. Förut har det öppnat upp i luftrören, men nu har det öppnats upp i lungorna också. Jag är glad för en bra kurs."

Kronisk smärta

"Jag har en nervskada i ryggen och ut med höften. Jag har kronisk smärta. Just nu är smärtan helt obetydlig. Jag skall fortsätta att träna för att det skall förbli så. En glad kurs!"

Åldras

"När jag var i nedre tjugoårsåldern så trodde jag att det skulle bli tråkigt och jobbigt att bli medelålders, men livet blir bara bättre och bättre. Qigong hjälper mitt liv."

Livet är enkelt

"Livet är enkelt. Det är en tanke som slog mig under den här kursen. Jag har tränat bra hela året, men jag har inte tränat fingerträning alls, men när jag kommer hit så märker jag att fingerträningen går lättare. Det visar ju att Lyft upp qi tränar hela kroppen."

Laktosintolerans

"Det här var en bra kurs med bra korrigeringar som gett positiva resultat. Jag har ändrat inställning till mitt förflutna och kunnat lämna problem av olika slag bakom mig. Jag tackar qigongen för att jag klarar av ett krävande jobb och för att ha blivit av med laktosintolerans. Jag fortsätter jobba med mentala saker i min livssituation."

Mentalt

"Jag var trasig mentalt före kursen. Nu känns det som att saker löser sig."

Om kursen

"Jag har en stor tacksamhet för denna kursen, tack till alla ledare."

"Jag har trivts väldig bra här. Jättemånga trevliga människor och ledare som tar hand om varandra."

Höstkurs 2010 janna

"Jag tycker att det är fantastiskt med en kurs i mellan Sommar- och Vinterkurs. Det är väldig skönt att vara här."

"Jag kommer att återkomma på höstkursen, 40 – 50 välvilliga och snälla människor, skulle man kunna önska mera."

"Jag skall spara fotot som jag fick av alla här på kursen och när jag är stressad eller något så skall jag stanna och titta på fotot och komma ihåg lugnet här."

"Jag är så lugn här. Vi är som en lugn fungerande familj. Jag njuter så av att få lov till att hjälpa andra. Få möjligheten att korrigera andra och göra mitt bästa ger mig mycket."

"Väldigt glad kurs. Jag börjar förstå lite av det som man föreläser om här. Jag har jobbat mycket med mig själv under loppet av dom sista åren. Jag är här för att "tanka", jag är utbränd och behöver överskott. Jag har stressmage, men just nu känner jag inte av den."

"Det har varit väldig skönt med föreläsningarna här. En kurs här på hösten är väldig lägligt, att få ett lyft på hösten. Jag märker att när jag har kontroll över mig själv och mina känslor så är livet lätt att leva, men om jag tappar kontrollen kan jag bli ganska emotionell. Qigong hjälper mig att få kontrollen över mig själv och mina känslor. Jag ser framåt att fortsätta träna efter kursen. Jobba små steg i taget."

Höstkurs 2010 utsikt

"Jag är så glad över att så många har engagerat sig i genomförandet av kursen."

"Det här var min första "dygnet runt"-kurs och det har varit en fantastisk upplevelse." 

"Jag ville inte på kurs, men jag bestämde mig för att komma i sista stund. Det är jag väldigt glad för! Jag har inte fått några direkta fysiska resultat, men jag känner mig glad i allmänhet. Sommarkursen 2009 var vändpunkten vad gäller mina mentala problem. Jag behöver träningen."

"Den här kursen kom lägligt. Jag har haft en stressig tid i höst. Jag tränade bra efter Sommarkursen i år och har orkat bättre. Jag började med nya studier, vilket har varit rätt tungt, så jag har missat träningen ibland. Det leder till en ond cirkel med obalans i sinnet. Det kändes bra redan den första kursdagen. Jag har kunnat slappna av och bättre hantera gamla problem som dyker upp. Det här var en fin kurs."

Lärare:

Lars Hagner