Lyft upp Qi Borgå [2010-10-30]

Träningsgruppen i Borgå firade femårsjubileum med en lugn och trivsam helgkurs i Folkakademins festsal. Nybörjarna var efter kursen ivriga att fortsätta träna och de som repeterade njöt av att träna tillsammans och såg kursen som ett viktigt sätt att öka träningsmotivationen inför vintern. Nedan några deltagarkommentarer.

Skolios försvunnit

"Den intressantaste qigongnyheten för mig just nu är att jag för någon vecka sedan fick veta att jag blivit av med min skolios. Jag var hos en fysioterapeut som inte kunde hitta något spår av den alls. Hon sökte länge med fingret längs ryggraden men hittade ingen s-form någonstans. Lite tidigare hade jag besökt en läkare som tyckte att skoliosen var liten, knappt skönjbar. Jag hade inte väntat mig att den skulle försvinna. Det var en stor överraskning. Det är en stor sak för mig."

Tankekontroll

"I dag kunde jag konstatera att vänstra hjärnhalvans pratkvarn börjat tystna. Den har blivit långsammare. Nu hinner jag reagera, när en tanke dyker upp, och själv välja om jag vill hålla kvar uppmärksamheten på rörelserna eller tänka vidare. Det är en rolig upptäckt."

Borgå 101031_350

Inspiration

"Jag har tränat qigong i 2½ år och kom till kursen för att få inspiration att träna mera hemma."

Viktigt förlåta sig själv

"Jag tyckte också att jag behövde en spark i baken vad gäller träningen. Å andra sidan har jag kommit så långt att jag kan förlåta mig själv när jag kommer av mig med träningen. Det är bra med regelbundenhet, men inte bra med dåligt samvete. Det är en enorm tillgång att veta att man har detta redskap. Jag vet hur jag skall göra för att få hjärnan tyst. Qigong är en jättebra metod för det. I dag var det jätteskönt. Det känns bra. Det är framförallt den mentala biten jag är tacksam över."

Jätteintressant

"Allting är så nytt. Jätteintressant. Jag skall försöka träna varje morgon. Hoppas jag får min hundvalp med."

Lugn stämning

"Jag hoppas av qigongen att den skall hjälpa mig att slappna av, och att ta tag i saker. Jag har aldrig gjort någonting så här långsamt förr. I går var jag trött, men det var en skön trötthet. Jag kunde koppla av. Stämningen har varit lugn. Det har gått bra att bli korrigerad. Det var jag lite rädd för, för jag brukar inte tycka om att bli rättad. Jag tänker nog gå en helgkurs till och träna så gott jag kan."

Mentalt viktig

"Jag har fått hjälp av qigongen för fysiska krämpor, i nacke, axlar. Men det är ändå det mentala som blivit vikigast. Förhållningssättet till mig själv har förändrats på ett befriande sätt."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm