Lyft upp Qi Vasa [2010-10-09]

Höstens kurs i Vasa var vår tionde i ordningen i staden som kallar sig Finlands soligaste. Och visst visade höstsolen sitt ansikte också under kurshelgen. En lagom blandning av nya och repeterande deltagare hade samlats i mysiga Vasa Arbis för att träna Zhineng Qigong tillsammans. Flera av de repeterande gick sin första repetitionskurs och upplevde det som mycket positivt att få en möjlighet att förbättra kvaliteten på rörelserna. De nya deltagarna var motiverade och lärde sig rörelserna snabbt. Både nya och repeterande deltagare passade också på att diskutera filosofin inom Zhineng Qigong och få sina frågor besvarade.

Att Zhineng Qigong är en effektiv träningsmetod såg vi tydligt under helgens gång. De som redan har tränat en tid kunde berätta om det goda resultat de har fått: allt från ryggont och migrän till astma och allergier har blivit bättre tack vare träningen. En av nybörjarna fick för första gången på lång tid vakna upp utan värk i lederna på söndagsmorgonen. Läs mer om resultaten från kursen i utdraget ur deltagarnas kommentarer nedan.

Vaknade utan värk

"En arbetskompis har tipsat mig om qigong, jag har hört mycket gott om qigong från henne. Jag har nu jobbat mycket. Jag fick en burnout för 6-7 år sedan, har också lidit av stressymtom, problem med magen, haft panikångest och hjärtklappningar, dessutom har jag haft ledvärk i fötter och händer. Idag första dagen på 3 månader vaknade jag utan smärtor, magen har dessutom varit bra idag, jag var på jobbet i går kväll och var inte lika stressad som jag brukar. Jag hoppas nu få in en rutin att börja träna qigong. Jag har varit nöjd med kursen."

Vasa LUQ 101010

Luftrören öppnades, tennisarmbåge bättre, rakare hållning

"Under denna kurs kände jag hur luftrören öppnade sig när vi tränade lyft upp qi. Sen jag började träna qigong har jag blivit mjukare i kroppen, sover bättre. Jag hade förut kronisk tennisarmbåge men den är mycket, mycket bättre nu, klarar mig med 95 % mindre värkmedicin och har t.o.m. kunnat måla villan i sommar utan att armen blev inflammerad, är mycket nöjd över detta. Jag har också fått rakare hållning sen jag började träna qigong, har blivit två centimeter längre p.g.a. detta."

Ryggen bättre och slemmet i halsen lossnade

"Detta är min femte helgkurs, har varit på sommarkurs och höstkurs också. Någonting gör att jag kommer igen. Ryggen och hållningen har blivit bättre. I fredags var bowlade i två timmar för första gången på många år, men fick inte värk efter detta och kunde sova bra. Jag har i många år lidit av stressmage, har dessutom haft burnout för vilket jag varit sjukskriven i ett halvt år. Stressmagen har varit mycket bättre efter sommarkursen. Något lossnade i halsen i går, slemmet lossnade och jag började hosta."

Bättre i ryggen, sjunger bättre

"Jag har problem med ryggen och har domningar i benen, och känner att jag mår bättre av träningen. Jag borde dock träna regelbundet. Jag mår bättre i det stora hela när jag tränat flitigare. Jag har också märkt att jag sjunger bättre i kören, rören är rensade. Magproblemen har blivit bättre. Har inte varit illa med något, bara plus. Repetitionskurs har varit nödvändigt för att få rörelserna korrigerade."

Fick hjälp med allergi, stressmage, migrän

"Jag har fått hjälp med massor sen jag började träna qigong; jag har varit allergisk, haft stressmage och migrän. Efter första kursen blev magen bättre. Allergierna har nästan försvunnit och jag har kunnat börja äta mer. Jag brukade ha migrän två gånger per år förut, men det har jag inte mera. Skönt med qigong då jag periodvis är utsatt för stress. Qigong laddar mig för att orka bättre."

Migränen minskade

"Jag har nu i 2 års tid tränat mera aktivt, migränen har minskat. Jag hade svåra migränanfall tidigare, men nu minns jag inte när jag haft migrän senast vilket känns mycket bra. Det är bra att jag kom på kurs denna helg."

Lärare:

Jeanette Heidenberg