Lyft upp Qi Pargas [2010-10-02]

Efter en liten paus höll vi under hösten en grundkurs i Pargas igen, den här gången på natursköna Axxells i Pjukala. Uppslutningen var god med deltagare både från Pargas och från andra orter i Finland. Tillsammans tog vi tillfället i akt att ladda batterierna inför höstmörkret. Deltagarna var nöjda och kände att kursen hade varit givande. De nya deltagarna var förvånade över hur snabbt man kan få resultat av träningen. De repeterande deltagarna var speciellt nöjda med att få mera träningsmotivation och för att man lär sig något nytt varje gång man repeterar en kurs. Många börjar träna Zhineng Qigong för att de har sett vänner eller familjemedlemmar få goda resultat av träningen. Den här gången var det många som kunde berätta hur bra det är att få träna tillsammans med familjen.

Ur deltagarnas kommentarer:

Somnade bättre

"Jag gick i säng tio över nio i går kväll och somnade genast. Det gör jag aldrig annars."

Förslitningar i höfterna mycket bättre

"Jag är jättenöjd! Jag har förslitningar i höften och hade jätteont i går. Jag är inte van att stå som vi gör och hade svårt att koncentrera mig. På kvällen kände jag inte längre av någon värk. Det var inte alls svårt att somna och på morgonen hade jag inte alls ont. I dag har jag haft mycket lite värk. Det är otroligt. Jag är jättenöjd och kommer att fortsätta träna. Jag skall också delta i veckoträningarna."

Mjukare axlar

"Armträningen tyckte jag om. Axlarna känns mjuka på ett helt annat sätt nu. Jag har försökt gymnastisera dem på alla möjliga sätt, men det här känns annorlunda."

Mindre problem med stress, bättre koncentration och sömn

"Jag har tränat ganska många år. I början var det lite trögt så jag gick en helgkurs till. Sen blev det många fler. Jag har märkt hur viktigt det är med regelbundenhet. Några större krämpor har jag inte haft, däremot stressymptom som högt blodtryck. Jag äter fortfarande medicin, men jag har inte längre sådana toppar som i början och det är inte så noga fast jag ibland skulle glömma. Träningen har lärt mig slappna av och jag koncentrerar mig bättre på jobbet. Jag stressar inte upp mig lika mycket som förr. Sömnen är bättre. När jag borde ta det lugnare och sova mer märker jag det."

Pargas LUQ 101003

Lugnare av rörelserna

"Jag är nybörjare och vill pröva qigong för att jag har mycket migrän. Man lugnar ner sig när man tänker på rörelserna. Jag skall nog försöka få tid att träna hemma och tänker delta i veckoträningen i Åbo."

Större motståndskraft mot förkylningar

"Jag har tränat regelbundet i några år – det senaste tillsammans med hunden. Så fort jag sätter på CD:n kommer den. Den skall alltid ligga vid mina fötter när jag tränar. Jag mår mycket bättre sen jag börjat med qigong. Jag har fått större motståndskraft mot förkylningar och har inte varit borta från jobbet på två år. Min mamma tror nu på qigong också för när jag blev smittad av min dotter, som låg hemma i influensa och andra var sjuka i veckor, gick mina förkylningssymptom över på några dagar."

Mår bättre både fysiskt och mentalt

"Jag började träna för fem år sedan för att jag fysiskt var i dåligt skick. Jag tränade först lite och sen mer och mer. Då hade jag inte motionerat sen skoltiden. Det här passar mig. Det fina med den här metoden är att den är väldigt effektiv också fast man inte kan rörelserna ordentligt. Det jag fått av qigongen är bara positivt, både fysiskt och mentalt."

Återfick rörligheten i axeln

"Jag har tränat qigong i fyra år. Varje morgon, tillsammans med min man. Dottern kontrollerar alltid att vi tränar. Vi är nog duktiga. Det som gjorde att jag började var besvär i nacke och axlar. Jag var senast på helgkurs för två år sedan. Det är alltid bra att repetera. Det är nog mycket som måste rättas till. För två år sedan bröt jag armen. Vi bodde i Afrika då. Jag tänkte att vad blir det med qigongen nu, vad kan jag göra med armen i paket? Men vi höll på och jag gjorde vad jag kunde. För ett år sedan blev jag opererad i axeln. Jag tror att det gått snabbare att återfå rörligheten med qigongen. Jag tror nog att den har hjälpt. Jag är tacksam och fortsätter träna."

Hjälp med ryggproblem

"Jag började träna för sju år sedan. Då hade jag jättesvåra ryggproblem. Ryggen har blivit bra med åren. Blir den sämre vet jag att det går om med mera träning. Nu har jag fått min man på kurs."

"Jag har haft stora ryggproblem och blivit mycket bättre. Jag kan inte sluta. Det lönar sig att fortsätta."

"Jag kom på kursen på grund av ryggsmärtor. Jag har svårt att ligga bra och att sitta långa stunder, och för varje steg händer det saker i ryggen som tar ont. Det är i sjunde stund som jag försöker göra någonting åt det. Den första skadan, i mittpartiet av ryggen är lugn nu. Där har jag ingen värk och i resten av ryggen känner jag tydligare på vilket ställe det gör ont. Signalerna är klarare. Det har varit en bra kurs. Jag tycker att jag lärt mig mycket sedan i går."

Bättre balans, mjukare i kroppen och mera harmonisk

"Jag har tränat i 5½ år och gått ett tiotal kurser. Bekanta brukar ibland undra, att har du nu inte lärt dig det där redan? Men jag lär mig någonting nytt på varje kurs. Kurserna är bra för motivationen. Jag mår bättre än för fem år sen. Jag har bättre balans, är mjukare och smidigare och mera harmonisk till sinnet. Jag hetsar inte upp mig för småsaker."

Effektiv metod för idrottare

"Jag är intresserad av allt som har med fysiskt träning att göra. Jag har ägnat mig åt idrott och gymnastik hela mitt liv och är van vid fysiskt träning. Jag är förvånad över hur effektiv den här metoden är och över att den inte utnyttjas av idrottare i större utsträckning. Jag är jättetrött. När jag hämtade min femåring i går blev jag så överrumplande älskligt mottagen, fick höra att Oj oj vad jag älskar dig mamma! – så kanske det var någonting speciellt med mig i går hon kunde känna på sig."

Axlarna mer avspända

"Jag kom på kurs för att jag ville prova den här metoden. Jag har haft migrän sen jag var sex år och nacken och axlarna är spända. I går kväll tyckte jag axlarna kändes mera avspända. Det har varit en givande kurs."

Resultat i axlar och knän

"Det var min fru som tog mig hit. Före jag kom hit har jag alltid sett henne träna och musiken på träningsskivorna är hemvan. Det är nog en mycket effektiv metod. Jag har alltid joggat och sprungit, har alltid haft mycket energi. Men nu märker jag att den här metoden ger mera resultat. Som i går, hur det kändes i axlar och knän. Hörde hur det knixade. Jag kände att det är bra. En mycket bra process. Det kommer inte att vara något problem att träna med så mycket support från familjen, med både hustru och svärföräldrar som tränar. Jag tänker fortsätta."

Bättre cirkulation i fötterna

"Min man har också gått en kurs den här hösten. Jag har tränat i fem år och trodde aldrig att jag skulle få honom med. Men nu tränar vi hemma båda två. Det är mycket fina stunder. För mig har det gett träningen ett nytt tilläggsvärde. Den här hösten har det hänt någonting med mina fötter. Jag brukar alltid ha kalla fötter och nu har de varit heta alltsedan Nagukursen. Det måste vara någonting positivt som hänt med cirkulationen."

Lärare:

Jeanette Heidenberg