Lyft upp Qi Kungsängen [2010-10-23]

Med regn och rusk utanför fönstret var det dags för terminens helgkurs i Kungsängen. När det går mot mörkare årstider är det bra att träna lite extra och fylla på med mer qi. Ett gäng nya och mer erfarna deltagare såg möjligheten i att träffades för att träna och lära sig Lyft Upp Qi tillsammans. Många av deltagarna hade gått sommarkurs och träningsmotivationen var hög under kursen. Det fanns tid för en hel del träning. Vi hade också tid för raster och gott fika med hembakade kakor.

Här följer några kommentarer från deltagarna

Mjukare kropp och lugnare i sinnet

"Det är första gången jag går en kurs och jag har märkt att jag har blivit mjukare i kroppen, särskilt i axlarna. Jag känner mig lugnare i sinnet och kan kontrollera min avslappning bättre än första gången jag provade. Ögonen blinkade mycket i början, men jag kunde coola ner mig och då gick det bättre. Jag brukar tycka att det är väldigt jobbigt att stå, men det gick bra när jag hade lärt mig att stå på ett bättre sätt."

Mindre nervös och bättre koncentration

"Jag gick en kurs för 15 år sedan, men var lite för ung för att uppskatta qigong. Nu är jag här med min sambo och då är det lättare att motivera sig; det är roligare att göra saker tillsammans. Jag har också känt ett lugn. När jag tänker på saker som kommer hända på jobbet under nästa vecka som jag är nervös inför, så kan jag stilla nervositeten mer än förut. Redan idag var det lättare att koncentrera sig på träningen än det var igår."

Blir inte arg längre

"Jag har blivit mjukare i kroppen än jag var innan jag började träna qigong. Jag har även blivit lugnare, blir inte så lätt irriterad och förbannad. Jag skulle ibland vilja bli förbannad, men jag blir inte riktigt det längre."

Mer förlåtande och tillåtande

"Jag har blivit lugnare i sinnet efter att ha tränat qigong. Mer förlåtande, mer tillåtande. Fysiskt har jag i princip fått en helt ny kropp."

Vänliga människor på kursen

"Detta är min första kurs. Jag känner mig lugnare, jag har dock inte lyckats stilla tankarna så mycket som jag hade hoppats. Jag känner mig också lite mjukare i kroppen. Alla är så mjuka och vänliga här på kursen. Det beror nog på qigongen, men kanske också på att det är en viss typ av människor som dras till qigongkurserna."

Bra i armen och mindre stressad

"Jag gick första gången 1994, och tränade under två år. Den gången var jag desperat. Jag hade stora problem med min högra arm. Jag hade gått på sjukgymnastik eftersom armen domnade. Jag såg en annons om qigong och tänkte att om inget annat hjälper så kanske det kunde hjälpa. Det hjälpte, och jag har inte haft problem med armen efter det. Hade jag inte tränat qigong hade jag inte kunnat arbeta, det vet jag. Men efter ett tag slutade jag, man gör gärna det när man börjar må bra. Då glömmer man bort att man borde fortsätta. Under de senaste åren har jag stelnat i kroppen. Jag är trött på att vara stel och ha ont så fort jag har suttit ett tag i en stol. Jag vill bli mjukare i kroppen och inte behöva ha ont i ryggen. Så för en månad sedan gick jag kursen igen och har efter det tränat i gruppen här i Kungsängen. Och nu repeterar jag också kursen. Jag mår också bra mentalt av qigong. Jag har alltid bråttom, även när jag inte behöver ha bråttom. Jag stressar mycket. Med qigong kan jag lugna ner tempot inombords."

Orkar med mörker och kyla

"Det är skönt att repetera helgkurserna. Att vara i qifältet under några dagar är mycket bra. För några år sedan sade en kompis till mig "Åh, vad det är grått och kallt ute"! Jag tittade ut och svarade "Ja, det är visst det". Jag hade inte ens reflekterat över vädret. Förut brukade jag tycka att det var rätt så jobbigt när det blev höst och vinter med kyla och mörker nästan hela dygnet. Men nu för tiden reagerar jag nästan inte alls på det."

Avkoppling

"Jag tycker det är skönt att gå på kurserna. Man kan ägna två dagar åt sig själv och endast koppla av och träna."

Blivit av med huvudvärk trots liten träningsinsats

"Förut hade jag en del huvudvärk, men numera känner jag inte alls av det. Och det resultatet har jag fått trots att jag inte tränar så mycket. Jag är med på kurser, och trivs jättebra på kurserna, men tränar inte mellan kurserna. Snart kanske den dagen kommer när jag studsar upp på morgonen för att träna qigong, men det har inte hänt än."

Bra rygg trots diskbråck

"Jag bestämde mig för att gå kursen eftersom jag behöver det av hälsoskäl. Igår kväll kände jag av mina diskbråck och var på mycket dåligt humör. Men i morse blev jag väldigt förvånad. När jag vaknade kände jag nästan ingenting i ryggen. Jag känner mig väldigt glad över att ha kunnat hänga med såpass bra med tanke på mina defekter. Jag är nöjd."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen