Lyft upp Qi Bollnäs [2010-10-09]

Utomhus var det en färgsprakande inramning med alla vackra träd i gula, orange och röda färger. Inomhus var det en varm och positiv stämning när vi höll kurs på Björktjära skola i Bollnäs. Det var en blandning av åldrar och av människor som var på qigong kurs för första gången och gamla qigongare.

Kommentarer från deltagare:

Sover gott efter träning

"Jag har märkt att genom att sitta på det sätt vi har fått lära oss i qigongen så klarar jag av att sitta mycket längre och blir inte trött. Jag har kommit igång att träna regelbundet varje dag, jag har bestämt att jag ska träna oavsett hur sent det blir. Sen somnar jag så skönt och sover bra. Och nu har det blivit ett behov att träna och det känns jättebra."

"Qigongen betyder otroligt mycket. Jag somnar bra och sover sen gott när jag tränar. Min blodcirkulation blir bättre hela tiden. Träningen har blivit lika naturlig för mig som att borsta mina tänder. Det var när jag gick min första sommarkurs som polletten trillande ner och jag förstod mer vad qigongen egentligen är."

Blivit lite varmare i fötterna

"Jag har tidigare tränat, men nu slarvat. Det är bra att gå en helgkurs för att få en kick, så nu har jag bestämt mig för att komma igång, Det är också bra att gå kurs för att få rörelserna korrigerade. Jag är en människa som är frusen och har varit det hela mitt liv och jag har frusit under helgen. Men nu under eftermiddagen idag så har det kommit värme under fötterna."

Har blivit snällare

"Jag sitter så nöjd. Qigongen har gett så mycket i mitt liv, både fysiskt och mentalt. Den kom in i mitt liv när jag bara jobbade, sov och åt och jag fick gensvar snabbt. Mannen min säger att jag blivit snällare sedan jag börjat träna qigong, så han är mån om att jag ska träna. Jag är på bra humör mest hela dagarna."

Ryggproblem

"Jag har inte tänkt på det tidigare, men alla i min familj har problem med ryggen. När jag började med qigong så hade jag också lite ont i ryggen. Nu har jag inte det och tror att qigongen har förebyggt det för mig."

"Jag gick en helgkurs för några år sedan och tränade sporadiskt och mådde bra av det. Men jag var för stressad i mitt liv och släppte qigongen. Jag tog upp det nu för ca en månad sedan. Jag spelar dragspel och har ont i ryggen. Ställde mig och tränade La Qi och det blev varmt i ryggen under träningen. Nästa dag hade jag en konsert och jobbade säkert 12-14 timmar, jag var hur pigg som helst och det gick jättebra."

Behålla lugnet

"Qigong är ett bra sätt att lära sig att behålla lugnet. Ett inre lugn för att mer kunna acceptera vad som händer med sig själv."

"Jag vill tacka för två fina dagar. Jag gick kurs för ca 10 år sedan, men det var inte min grej då, jag var för stressad och speedad. För ett år sedan var det en bekant till mig som tyckte att jag skulle börja igen. Jag började gå på veckoträningen och det fick mig att känna mig lugnare. Axlarna har börjat sjunka ner och jag har blivit lite gladare och mer harmonisk. Det är nyttigt att gå en helgkurs. Jag hade ont i ländryggen igår men det har försvunnit. Sen hade jag ont i nacken i morse, och nu är det också borta. Jag känner mig jätte tacksam och det här kommer jag att fortsätta med."

Snällare

"Min dotter säger att jag har blivit snällare av qigongen, och det räcker för mig."

Hjälp med rörligheten

"Det var min tjej som ville att jag skulle börja med qigong, jag tyckte mest att det verkade konstigt. När jag provade La Qi så svettades jag jättemycket och kände att det hände något. Jag googlade och såg att det skulle vara en helgkurs i Bollnäs den här helgen. Jag bestämde mig för att ta fighten och har tackat nej till andra saker för att kunna gå kursen. Jag känner att det här kan hjälpa mig med min rörlighet."

Mjukare i kroppen

"Jag har hållit på med qigong ganska länge. För varje helgkurs jag går så blir jag bättre och bättre i ryggen. När jag har varit sjukskriven så har jag tagit mig upp igen genom qigongen. Jag fick beröm av min naprapat att jag har blivit mjukare i kroppen."

Mår bra av qigongen

"Jag mår bra av qigongen, jag behöver den. Får mer energi och blir lugnare och gladare."

Lärare:

Fatima Ringvall