Shenxin Qigong Stockholm [2010-10-09]

Varje termin brukar vi hålla en grundkurs i Shenxin Qigong i Stockholm. Kursen är väldigt popular och uppskattad och till hösten kurs kom ungefär 40 deltagare. En del hade rest långt, från Norrland, Östergötland och Finland. Shenxin Qigong är en favoritmetod för många. Den får vår qi att gå djupare, får oss att bli varmare och piggare – särskilt bra på vintern.

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Operationssåren läkte snyggt

"Jag har haft problem med ryggen och nacken och har dessutom varit utbränd. I år tog jag tagit bort två hudförändringar, en under bröstet och en nere vid ankeln. Jag hade problem med läkningsprocessen så operationssåren såg inte alls roliga ut. Jag har fortfarande rätt så dålig cirkulation. Men under sommarkursen läkte det mycket snyggt. Numera så har ärren eller snitten nästan försvunnit helt."

Blev av med pälsdjusallergi

"Jag har faktiskt blivit av med allergi genom att träna Shenxin Qigong. Under en period hade jag mycket problem med päljsdjur, särskilt katter. Jag blev jätteförkyld och ögonen rann. Jag blev inte av med det när jag tränade Lyft upp Qi så jag tänkte att nu skall jag testa Shenxin. Jag tränade en gång och det blev lite bättre. Sedan tränade jag övningen flera gånger i rad och då försvann symptomen. Detta upprepades några gånger. Efter ett tag räckte det att jag tränade Shenxin en gång för att det skulle försvinna och till slut kom inte besvären tillbaka alls."

Bra mot stress och depression

"Jag har tränat Shenxin några år och gillar övningen väldigt mycket, det är min favoritövning. Jag tycker att övningen är extra effektiv mot mentala problem. Jag har haft problem med stress, ångest och depression. Då fungerar övningen extra bra, det är mera krut i den."

Häftigt att vara rörlig

"Detta är min första Shenxin kurs och det var på tiden eftersom jag har varit med på minst 5 sommarkurser. Anledningen till att jag är med är att jag förväntar mig lite mera än jag har fått ut av det förut. Jag har haft stress och blivit utbränd. Jag har dessutom haft en del problem med kroppen. För 10 år sedan hade jag problem att ta på mig strumperna, men nu är det så himla lätt och enkelt att ta på sig skorna att ibland så böjer jag mig ner en gång till bara för att det är så häftigt. Det är verkligen häftigt att kunna vara så rörlig igen."

Bra i ryggen

"Jag har haft ont i ryggen i ungefär en vecka, men nu har det försvunnit helt. Jag tycker om den här träningen som är mer fysiskt ansträngande än Lyft upp Qi."

Aha-upplevelse

"Jag har gått en himla massa Shenxin-kurser och tycker väldigt mycket om metoden. Jag tycker den är särskilt bra mot mentala saker. Jag har haft depression hela mitt liv, men peppar-peppar så är den borta nu. Idag fick jag en aha-upplevelse när det gäller sidoböjningen. Så här skall man ju göra, det upptäckte jag idag fast jag har hållit på så länge."

Ork att träna

"Jag fick också en aha-upplevelse idag. När vi gjorde svajningen framåt så kom jag på hur man skall göra, fast jag har gått kursen många gånger. Efter sommaren har jag inte tränat så mycket, men nu skall jag orka med att träna ordentligt."

Ingen migrän längre

"Jag tränar qigong alla dagar eftersom jag har tränat bort min migrän."

Jag är lugnare

"Jag märker att jag har fått en del mentala resultat av att träna qigong. Jag märker att andra stör sig väldigt mycket på andras beteende, men själv undrar jag bara varför de ens bryr sig om sådana saker. Jag är lugnare nu."

Känns bra trots förkylning och revbenssmärta

"Jag har varit förkyld och hostat riktigt mycket. För en vecka sedan fick jag dessutom riktigt ont i ett revben. Då undrade jag hur det skulle gå med den här kursen, men det har fungerat jättebra. Det känns riktigt bra."

Resultat trots lite träning

"Jag har haft det jättemysigt här, och vill inte gå hem utan hellre stanna här fast kursen är slut. Jag har tränat qigong ett tag och tycker om Shenxin. Jag tränar periodvis hemma, men försöker att inte vara för sträng med mig själv på grund av det. Jag försöker tänka mera på att vi har en jättebra metod som kan ge goda resultat även om man inte tränar varje dag."

Rörlig och smärtfri

"Shenxin har hjälpt mig ganska mycket senaste tiden. Jag började när jag var 19 och kommer ihåg att när jag var 18 år var jag tvungen att göra som min pappa: Sätta mig i sängen för att få på mig strumporna. Jag kunde inte böja mig framåt för att komma ner till fötterna, och det är ganska katastrofalt när man är så ung. Första gången jag skulle böja mig framåt i träningen kom jag inte så långt, och det har blivit mycket bättre. Innan jag började träna hade jag ont i nacken och ryggen. Nacksmärtan måste ha försvunnit nästan omedelbart, men ryggsmärtan har funnits kvar. Jag har varit stel i korsryggen och haft ont i ryggen på morgnarna. Men nu de senaste månaderna efter sommarkursen har jag tränat Shenxin på morgonen och ryggen är mycket bättre. För ett tag sedan kunde jag komma ganska långt ner i framåtböjningen på kvällen, men inte särskilt långt ner på morgonen. Men det börjar gå över och nu är morgonen och kvällen mera lika. Det är rätt så kul. Det är fantastiskt att kunna slippa stelheten och att ha ont i ryggen en timme på morgonen."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen