Lyft upp Qi Ekenäs [2010-09-25]

Medborgarinstitutet i Ekenäs rymde ett glatt gäng som kommit från när och fjärran för att lära sig Lyft upp qi. Stämningen var varm och deltagarna berättade att de upplevt flera olika förbättringar under helgens grundkurs: knutar inuti magen hade minskat; axelvärk helt släppt; andning blivit lättare; hosta försvunnit och känsel i ryggen som varit borta återkommit.

Deltagarnas kommentarer:

Knölar i magen mindre och mjukare:

"Jag har fått så otroligt mycket hjälp av qigongen. Jag har operationsärr inuti magen som varit som stora knölar och har väldigt spänd mage, men på min första Sommarkurs i år så fick jag en mjukhet över min mage. Jag har haft andra hårda ställen kvar som mjuknat under den här helgen. Annars har jag blivit rörligare, fått ett bättre lugn."

Öppnat upp i lungorna, hosta försvunnen

"Jag har haft väldigt ont i mina axlar, men nu under den sista träningen släppte det helt. En annan otrolig sak var att jag blev rättad hur jag står, jag har stått vriden och mitt i allt öppnade det upp någonting i lungorna, jag fick mycket lättare att andas. Om ni kommer ihåg hostade jag massor på fredagskvällen på föreläsningen. Jag hostar inte mera nu. Jag har fått energi, känner mig jättepigg. Ska absolut fortsätta med det här."

Hela ryggen öppnats upp

"Någonting håller på att hända. Jag har landat tillbaka i min kropp, min rygg, mina ben och armar. Jag har blivit bättre på att vara inne i min kropp när jag gör rörelser. Under Sommarkursen öppnade det upp i min korsrygg, förra kursen mellan mina skulderblad och nu känns det som att hela min rygg har öppnats upp."

Första hjälp

"Bara under dom sista veckorna har jag insett att jag använt qigongen som första hjälp, som om man tar en aspirin. När jag får känningar i benen, i ryggen eller i huvudet så gör jag qigong och så blir det bra. Sen slutar jag och väntar tills jag blir dålig igen nånstans och så gör jag qigong igen, precis som man tar en aspirin. Jag har nöjt mig med det, men nu har jag insett att jag ska gå vidare från det och vad det kan ge om jag tränar mera."

Rygg och nacke bättre, pollenallergi borta

"Jag känner att jag redan fått hjälp efter en dag qigong. Min nacke kändes bättre redan igår."

"Jag har haft problem med ryggskott, varit sjukskriven för det tidigare. Men nu har jag knappt problem längre och om jag någon gång får det så går det snabbt över. Min pollen allergi har också försvunnit."

Självinsikt:

"Det här helgen har gett mig massor med självinsikter. Jag ser saker mycket klarare nu"

"Jag tycker om att gå på dom här kurserna också för att jag lär mig så mycket själv genom att hjälpa andra. Man upplever något nytt varje kurs."

"Massor med mentala saker har hänt, jag har fått insikter om saker och gamla minnen dykt upp."

Positiv, bättre balans

"Qigongen hjälper mig med min balans, min spänst och min mentala balans. Det höjer humöret och gör livet trevligare, behagligare."

"Den här kursen har jag känt att jag kan stå väldigt bra. Fötterna hälls ihop och det är vilsamt att stå som vi har lärt oss. Det har känts väldigt bra nu. Jag märkte att jag stod i en hel paus... i misstag."

"Jag känner mig otroligt positiv till det här."

Lärare:

Camilla Heidenberg