Lyft upp Qi Nagu [2010-09-04]

Första helgen i september samlades en grupp intresserade nybörjare och målmedvetna repeterande i Nagu kyrkby i Väståbolands vackra skärgård för att delta i en grundkurs i Lyft upp qi. Stämningen var lugn, avslappnad och fokuserad och deltagarna mycket nöjda med kursen. Höstsolen tittade fram mellan molnen, så vi passade på att samla en del av gänget för gruppfotografering utomhus på kyrkbacken alldeles utanför kurslokalen.

Nedan följer några av deltagarnas egna kommentarer.

Elallergi försvunnit

"Jag har tränat i fem år. Det känns redan som om jag var en helt annan person då. Jag sov dåligt, var fysiskt svag, led av en långvarig urinvägsinflammation, hade svårt att sitta och besvärades av elöverkänslighet. Numera tänker jag inte ens på någonting sånt och jag behöver inte lika mycket sömn, vilket är bra när man har småbarn. Den här kursen har känts bra. Jag mådde jättebra i går kväll. Ett tips till dem som tycker att det inte finns tid att träna: Sluta se på TV!"

Mera avslappnad

"Jag behöver någon form av fysisk träning och fick höra om Zhineng Qigong av en arbetskamrat. Jag har ibland ryggproblem, som jag inte vill att skall bli värre och jag vill förbättra min koncentrationsförmåga. Jag tycker om det jag har erfarit under kursen. Det känns bra. Jag känner mig mera avslappnad. Jag är glad att jag kom hit och känner mig riktigt motiverad att fortsätta med träningen."

Nagu 100905

Knä förbättrades

"Jag gick min första grundkurs här i Nagu för två år sedan och höstkursen i Pargas. Det är bra att det finns en lokal träningsgrupp, som kan hjälpa en att komma ihåg rörelserna. Jag bor utomlands flera månader i året och lever ett så annorlunda liv där att det är lätt att komma av sig. Med den här kursen vill jag komma igång på nytt. För ett par veckor sedan fick jag knäproblem och kunde knappt röra mig. Knäet känns redan bättre. Jag tycker det är bra med qigong och är glad över träningsgruppen."

Bättre rygg

"Jag kom med på grund av ryggproblem för fem år sedan på basen av en tidningsartikel. Då hade jag provat allt möjligt, som inte hjälpt, och ville ge qigongen en chans. Jag trodde att inte det heller skulle hjälpa, men att det knappast skadar. Det kändes annorlunda i kroppen än allt annat jag prövat. Sakta blev ryggen bättre. Inte är jag helt kvitt mina ryggproblem ännu, ibland kommer det bakslag, men däremellan är ryggen mycket bättre och småsaker som förkylningar går fortare över. Man behöver inte tro på qigong – det fungerar ändå."

Bättre hållning

"Jag tror att det är min tredje helgkurs. I går hade jag någon slags förkylning. Jag snöt mig hela tiden, var helt tjock i huvudet. Jag vet inte vad det var. Nu mår jag bättre. Sen den första kursen har min hållning blivit bättre. Och välbefinnandet. Nagugruppen är viktig och Anso som drar den och ställer upp."

Bra koncentrationsövning

"Min fru har länge tränat qigong och försökt övertala mig. Jag har varit skeptisk men beredd att pröva på det. Att det blev nu beror på att jag på försommaren fick 'musarmbåge' och i slutet av sommaren sträckt akillissena. Jag blev rädd att återkommande inflammationer och/eller dålig läkning skulle begränsa mitt liv och tänkte att qigong inte kan göra illa. Under kursen blev jag förvånad över att den här träningen är ett bra sätt att lugna ner sig, det är bra koncentrationsövning och ett bra sätt att hålla sig mjuk. Det skall bli intressant att se hur det inverkar på krämporna. Och det skall bli roligt att träna tillsammans hemma."

Nackproblem borta och hjärnan klarar mera

"Jag kom med för elva år sedan på grund av problem med axlar och rygg. Första helgkursen var hård. Men jag blev snabbt bättre. Jag var mycket motiverad. Då hade jag inte sovit en enda natt på åtta år och kunde genast sova efter första kursen. Numera har jag inga nackproblem. Jag har också märkt hur bra qiongen är för det mentala. Hjärnan klarar av mera. Jag kan koncentrera mig på flera saker samtidigt och har blivit bättre på att hantera svårigheter. Det har varit en jättefin kurs!"

Lärare:

Jeanette Heidenberg