Lyft upp Qi Hangö [2010-08-28]

På kursen i Hangö kände vi historiens vingslag när vi höll kurs i det anrika Smörmagasinet i Hangö hamn. Det som för dryga hundra år sedan var företaget Valios vagga, fungerar i dag som hamnkontor och träningslokal för den lokala Zhineng Qigong-gruppen.

Kursen blev en lugn och glädjefylld inledning på den nya terminen för både nya och repeterande deltagare. Flera av de nya deltagarna kände genast att metoden gav dem mycket. Flera gav oss positiv feedback för det upplägg vi har på våra grundkurser, som upplevdes som hjälpsamt och anpassat för individen.

Nedan följer några av deltagarnas egna kommentarer om kursen:

Mår bättre både fysiskt och mentalt

"Jag har haft ont i ryggen, skolios, och har ena benet kortare än det andra. Jag har också artros i lederna. Under den här kursen tycker jag att jag har fått mest hjälp med den psykiska biten. Jag känner mig lugnare, gladare och mera harmonisk nu. Överlag mår jag mycket bättre idag än innan jag slutade jobba. Den här kursen har känts väldigt skön."

Hjälper mot influensa

"Mitt huvudsakliga problem har varit mina flunsor, jag har haft problem med öron, näsa och tonsiller flera gånger varje år. Jag var mycket sjuk förra hösten, men efter att ha gått min första LUQ kurs i januari har jag inte varit sjuk, förrän nu denna vecka. Då när jag gick min första kurs hade jag flunsa och tänkte inte kunna komma med. Men jag orkade med allt på kursen. Nu känner jag att den här flunsan också håller på att gå över."

Hangö LUQ 100829

Ryggproblem bättre och pollenallergi borta

"Jag började med qigong p.g.a. ryggproblem och har fått mycket hjälp genom att gå på kurser och träna. Ryggproblemen är inte mera av samma kaliber som tidigare. Jag har också blivit av med en pollenallergi. Jag mår bättre, är lugnare och har lättare att ta saker med ro."

Starkare och mera energi

"Jag lider av en muskelsjukdom och var också med om en svår olycka. Jag började träna förra hösten och har gått både höstkurs och årets sommarkurser. Jag fick goda resultat efter sommarkursen. Jag kan nu böja benen lite och har lite bättre kontroll över mina ben. Tidigare har jag haft mycket muskelkramper och huvudvärk, men efter sommarkursen har jag inte haft sådant alls förrän den senaste veckan. Genom att träna qigong har jag fått lättare att vakna och stiga upp. Jag har haft som vana att börja dagen med att träna La Qi i sängen i 5 min - 20 min beroende på hur mycket tid jag har. Jag tränar också Lyft upp qi två gånger per dag. Det har hjälpt mig massor. Jag gör också La Qi när jag sitter i bilen och t.ex. väntar på någon som är i butiken. Den värk som jag ofta haft i korsryggen är nästan borta. Nu har jag kunnat stå i två timmar utan att bli sjuk i korsryggen. Före jag insjuknade och var med om olyckan var jag ofta den som hade mest ork och energi, nu har jag fått mycket av det tillbaka. Skrivandet har också blivit lättare. Jag behöver inte göra så mycket annat nu innan jag får igång mitt skrivande. Jag får goda resultat trots att jag inte kan göra rörelserna så bra. Vissa rörelser gör jag mest på mental nivå. Jag visualiserar."

Kan andas bättre

"Jag har problem med andningen, något som jag också äter medicin för. Jag kände klart att jag fick bättre in luft när jag andades i morse."

Om kursen

"Det här var något helt nytt för mig. Jag är positivt överraskad."

"Det som har varit skönt med den här kursen är att man har inte behövt vara duktig utan fått bara känna efter och försöka göra så bra man kan."

"Det har varit fint att få personlig hjälp med de egna rörelserna."

"Jag kommer att rekommendera kursen för alla som jag känner. Att jag kom med är det bästa jag gjort den här hösten."

"Genom att träna qigong har jag blivit lite snällare, jag är inte så arg längre. Det här är min tredje kurs. Den här kursen nu har varit en så förbaskat bra kurs. Om det nu finns något som qifält så är det nog ganska tätt här."

Lärare:

Jeanette Heidenberg