Sommarkurs 1 LUQ Nossebro [2010-06-28]

Måndagen efter midsommar är en efterlängtad dag. Då börjar European Zhineng Qigong Centers sommarkurs, årets populäraste kurs. Många deltagare kommer tillbaka år efter år. Kursen är en bra möjlighet att rätta till hälsoproblem och den trevliga atmosfären på kursen är också ett skäl för många att lägga sin semester här.

Även i år höll vi till i Nossebro. Vi blir väl mottagna av kommunen och skolans lokaler passar utmärkt för våra aktiviteter. Att skolan dessutom bara ligger ett stenkast från ån Nossan är ytterligare ett plus.

Madde med familj Zhineng Qigong är en träningsmetod som passar alla människor, ung som gammal. Nora, åtta år, var den yngsta deltagaren i träningssalen. Hon stod och tränade framför sin mamma och bredvid sin mormor. Eftersom kursen lockar flera barnfamiljer hade hon många barn att leka med på rasterna. Sommarkursen leds av vår huvudlärare Su Dongyue. Eftersom han pratar engelska, som sedan översätts till svenska, passar kursen bra även för icke-svenskspråkiga. I år hade vi deltagare från Sverige, Norge, Finland, England och Tyskland.

Det sker en hel del jobb bakom kulisserna på en sommarkurs. Utan alla frivilliga som hjälper till så hade kursen inte blivit lika bra. Det är fler och fler som vill hjälpa till. Att hjälpa andra är en viktig del i qigongträning och ett sätt att komma tillrätta med depressioner.

I trakterna runt Nossebro finns många trevliga utflyktsmål. Sommarens utflykt gick till Åsle Tå, en favorit i repris från förra året. Kabarén på kvällen var som vanligt en succé. Alla som vill har möjlighet att uppträda och på scenen fanns professionella artister och glada amatörer. Barnens uppträdande är något av en höjdpunkt. Bara kabarén och all den goda maten var värd kurspriset som en deltagare sa efteråt.

På nio dagar hinner vi träna mycket men vi får också ta del av Dongyue Sus visdom genom hans föreläsningar. Flera av dem handlade om hur viktigt det är att ha förtroende för Zhineng Qigong för att snabbare få resultat. Om vi litar på att träningen kan hjälpa oss är det lättare att slappna av och därigenom kan vi få ut mer av qi-fältet.

Många deltagare fick stora hälsoförbättringar under kursen och under hösten publiceras flera personliga berättelser på hemsidan. Nedan följer några av deltagarnas kommentarer.

Om kursen

"Tack alla för för er kärlek omtanke och förståelse."

"Tack för en toppen kurs!"

"Härligt med så mycket värme, omtanke och innerlighet på en och samma plats. 180 personer i 9 dagar och utan ondska. Fantastiskt."

"Fantastisk kurs, fantastiska ledare, kärlek och tillit. Hälsa köket: fantastisk mat! Stort leende i hjärtat!"

"En underbar och utvecklande kurs som vanligt!"

"Känner mig piggare och mera alert än på länge. Jag är mycket nöjd med kursen. Det har varit över förväntan."

"Är mycket nöjd med kursen. Att möta så många kärleksfulla människor. Det är värt mycket!"

"Det har varit en riktigt rolig kurs, tack så mycket!"

MS

Jag har MS. Det har hänt jättemycket från förra sommarkursen. Mitt ledord för denna kurs har varit "possible". Så har jag aldrig tänkt förut. Jag har gått in för att bli rak och känna kroppen. Nu har jag känsel på huden och jag känner att jag står på båda fötterna. Det har jag inte gjort på sex år.

Astma

Under kursen har det jobbat mycket med min astma. Nu kan jag gå fortare utan att bli andfådd och jag dansade en halvtimma utan att få hjärtklappning eller bli andfådd.

Glädje

På sommarkursen förra året kände jag mig glad för första gången på tio år. I år har det gått djupare och jag har fått en känsla av innerlighet som jag glömt bort.

2010 Sommarkurs liten grupp

Rörligare trots muskelsjukdom

"Jag lider av en muskelsjukdom och har varit med om en allvarlig olycka. Det händer en massa för tillfället i min kropp. Mina höfter har börjat korrigera sig och jag har börjat få en känsla av hur kroppen ska vara när den är rak. Och idag märkte jag just nu när jag gick på toaletten förra pausen att mina ben faktiskt har börjat lyftas nu. Jag har egentligen gått med raka ben, så att jag har svängt dem. Nu under Lyft upp qi kan jag börja böja mina ben. Så jag är mycket glad över att vara här och jag är mycket envis. Jag skulle gärna stanna i 50 dagar om det vore möjligt och rensa rören ordentligt. Men månne det inte redan sker mycket. Det andra som jag har känt är att det kommer vågor emellanåt då smärtan helt försvinner. Det känns bra."

Smärtor i axlar, rygg och nacke försvann

"När jag kom hit i år så hade jag varit dålig. Det var lite tuffa första dagar, men nu är det tredje dagen jag inte har ont alls och jag känner mig mycket starkare och mår mycket bättre. Jag har dessutom haft ont i rygg och axlar, en dag här hade jag riktigt knutar på ryggen. När vi gjorde sista armträningen på kvällen då kände jag att det började hända saker, på egen träning var jag och gjorde armträning igen och kände att det lossnade, så morgonen efter så hade jag inte ont i ryggen och knutarna var borta. Ser fram emot tvåan nu."

"När jag kom hit hade jag ont i höften, axeln, ryggen, ont överallt. Jag har inget ont någonstans idag."

Smärtor i knäna försvann

"Jag skadade mitt knä i vår ordentligt, dom ville operera knät, min läkare ringde här just men jag har inte ringt tillbaka för jag har inte haft ont någonting sen jag kom hit. Det är fantastiskt. Det gör verkligen inte ont alls."

"När jag kom hit hade jag bestämt mig att första dagen måste mina ben bli bra. Annars kommer det här inte att funka för jag kan inte sitta på golvet. Jag hade så svullna ben och så ont i knäna så att det skar som knivar i knäna så fort jag gick ner på huk. Jag kunde inte gå ner på huk. Efter första qiregleringen så försvann smärtan i knäna, så jag kom ner och sedan har jag känt lite fram och tillbaka i knäna. Men jag kan sitta på golvet. Det är jättebra. Jag kan sitta i skräddarställning också, som jag kunde göra bara halvdant tidigare."

Plågsam skada i fotbladet försvann

"Jag kom hit och hade en skada i fotbladet. Och den är smärtsam när jag går. Den gör att jag inte kan ha fötterna parallella, men att jag får en vinkel på vänster fot. Plötsligt i duschen en dag såg jag att det hade rättat till sig. Nu kan jag ställa mig upp och få fötterna att vara parallella. Det betyder väldigt mycket för mig. Nu ska jag fjällvandra i fjorton dagar och där ska jag testa om smärtan är borta också när jag går i terrängen. Jag är väldigt tacksam."

Skadad axel läkte

"Fysiska problem har jag egentligen inte haft. Men i mars skadade jag axeln ganska allvarligt och då såg jag fram emot den här kursen för jag visste att det kommer att lösa sig. Den kommer att bli bra. Och det har den blivit också. Men det känns som att, vaddå. Jag visste ju att det skulle hända så det känns inte som en så stor grej. Jag är väldigt lycklig över att jag har hittat qigongen och jag kommer tillbaka nästa år."

Synen har blivit bättre

"Smärtan i mina axlar är borta! Det var så smärtsamt i början. Jag kan sitta på golvet med mina ben i kors nu. Jag känner mig glad och nöjd! Mina ögon har blivit bättre, mina glasögon är för starka nu, jag måste byta dom när jag kommer hem."

"Jag har fått bättre syn. Det tycker jag är roligt. Jag ser väldigt dåligt. Jag ser inte ens på väldigt nära håll. Men nu kan jag faktiskt känna igen folk på långt avstånd."

Behöver inte astmamedicin

"Jag tränar för att jag har problem med migrän, astma och allergi ganska mycket. Det blir bättre och bättre tycker jag och det ger mig motivation att fortsätta. Här jag har inte behövt ta astmamediciner en enda gång, det gör jag nästan varje dag hemma. Det funkar helt enkelt. Det är skönt, man mår bra här."

Bättre lungor trots kol

"I våras fick jag lunginflammation, blev väldigt sjuk och fick kol. Jag har rökt i 40 år. Jag har varit sjuk hela våren men inte kunnat sluta röka för att jag tröstat mig med cigaretterna. Så bestämde jag att sommarkursen får hjälpa mig. Häromdagen på qigregleringen sa Dongyue Su att vi skulle tänka på den sjukdomen vi har. Då kom jag på mina lungor, De hade jag glömt av. De känns så stora och jag hostar så lite. Jag har hostat lite hela veckan. Och jag låter inte som en väsande svan när jag ska sova. Det har jag inte gjort på hela veckan."

Qigong som rehabilitering

"Orsaken till att jag tränar är att jag har problem med lederna. Det här är liksom min rehabilitering. Jag har slutat med den vanliga rehabiliteringen på sjukhuset som jag gick på förut. Nu använder jag bara det här som rehabilitering för att det får mig att bli rörligare och får smärtan att bli bättre. Jag tycker det ger mig väldigt mycket."

Gruppbild 2010

Ärrvävnad läker

"Det största som har hänt mig och som jag inte räknade med har att göra med en operation som jag var med om för ett halvår sedan. Jag har ett långt ärr över magen och har känt mig ordentligt spänd över magen. Jag har inte kunnat känna att jag har en bra bukandning alls. Plötsligt för någon dag sedan hade jag en riktigt bra bukandning och det kändes jättebefriande och skönt."

Blir yngre

"Det känns som om jag blir yngre, vilket är bra. När nästa kurs är över kommer jag att åka hem som tonåring."

Cirkulationen i fötterna återställd

"Jag har tränat i några år. Anledningen till att jag började var att jag har MS. Mina främsta problem är balansnerven och fötter, ben och händer. För två och ett halvt år sedan fick jag ett nytt skov som var väldigt envist och hängde sig kvar i fötterna. Så jag har i två och ett halvt år gått och släpat runt på två stycken isbitar till fötter som helt har saknat cirkulation. Det har varit väldigt jobbigt att absolut inte kunna gå utan tofflor och strumpor på golv. Det bara inte funkar. Det var min målsättning när jag kom hit att det här skulle bli bättre. Själva skovet har gett med sig men det är en blodstagnation som fortfarande är kvar, så det är för att blodet inte cirkulerar som det har varit så här kallt, kallt, kallt. Ambitionen var att det här måste lösa sig för jag orkar inte. Det är väldigt jobbigt att gå så i två och ett halvt år. I natt har jag inte sovit alls av olika anledningar, men en av anledningarna är att det har hållit på att arbetat i min fot. Det har bankat och pulserat och spasmat. Men nu är fötterna varma. Här nu, på sista rasten så gick jag ut, tog av mig skorna och gick barfota på marken. Jag kände mina fötter mot marken. Det var väldigt, väldigt skönt."

Sommarkurs 2010 graf sv.

Psoriasis försvann

"Jag har psoriasis. Jag hade alltid jättestora sprickor i händerna och under fötterna. Det existerar inte längre. Jag har varit i disken en hel dag den här veckan och det hade inte kunnat ske tidigare. Jag kunde aldrig diska för jag måste ha handskar och sådant då, för annars var det helt kört."

Reumatiska sår läker

"Jag har en whiplashskada i botten, en svår sådan, och så den här reumatismen. I höstas fick jag svåra reumatiska sår på benet. De har varit väldigt smärtsamma. Jag får lägga om det varje dag. Inför den här kursen var jag väldigt orolig för hur jag skulle klara av detta. Jag kan inte ens ligga i en säng utan jag har med mig en fåtölj för när jag hänger ner med benen går det lättare än när jag ligger vågrätt. Jag har alltså inte vilat i en säng på jag vet inte när. När jag kommer hit så prövar jag och lägger mig i min rumskamrats madrasser. Och då känner jag att det går! När jag kommer hit! Jag tror det var första eller andra dagen. Så går det att ligga där utan att få någon smärta. Det var helt fantastiskt! Väl här upptäcker jag att jag kan gå upp och ner från en låg madrass utan att behöva bli hjälpt. Och då inser jag att det måste ha hänt en väldig läkning i min kropp; rygg och ben med mera. Det är ett stort lyft. Och de här såren som ska vara väldigt svårläkta: nu har benet minskat i svullnad och sårläkningen börjar. Man ser att sårkanterna börjar på och läka. Det är fortfarande smärtsamt, men jag ser ändå en lycka i att det är på gång."

Bensår läker

"Jag har bensår och det gör jätteont. Men igår kväll när vi lade om det så såg det bättre ut. Det var rent och ser ut som om det börjar bilda ny hud där under. Det blir jag jätteglad för."

Överansträngd hand blev starkare

"I mitt yrke använder jag tum- och pekfingergreppet väldigt mycket. Jag plockar böcker för jag är bibliotekarie. Jag har känt mig väldigt överansträngd och kraftlös i den här handen. Under qiregleringen kände jag plötsligt en varm, brännande känsla i handloben. Den pågick i flera minuter. Jag tänkte att jag sitter kvar och ser vad som händer. Samtidigt hade jag samma känsla i höger knä som också är en svag punkt där jag också är överansträngd. Det var en väldigt skön känsla och överraskande också. Speciellt i handen känner jag mig nu mycket starkare och har mer energi."

Känner qifältet

"Jag gick min första kurs i januari och fick redan då överraskande känslor. Det gjorde mig så nyfiken att jag ville fortsätta. Och så bestämde jag mig ganska snabbt att jag vill gå på sommarkurs. Och här har jag känt hur stort det här qifältet är, liksom. Det var en väldig överraskning för mig att känna qi."

Rakare bäcken

"Den här kursen har varit super, verkligen toppen. Dels det att få rå om mig själv i nio dagar. Lyxigt. Och jag har fått enormt mycket hjälp med ryggen och höfterna och bäckenet. Jag är sned i bäckenet så högra benet blir upp till fem centimeter kortare. Då får jag väldigt ont i höfterna och i ryggen och ända ner i benet. Helt plötsligt igår, så kände jag när vi tränade att herregud, jag är ju rak. Det kändes så häftigt. Jättehärligt, verkligen. Sen så vill jag tacka er allihopa för en jättehärlig samvaro. Ni är så jättefina människor. Tack för att ni finns!"

Mentala förbättringar

"Det har hänt en massa saker med mig de här nio dagarna. Främst på det mentala planet. Jag har kommit på inte så bra tankesätt och jag har kunnat observera hur jag tänker och konstaterat att det är inte så här man ska göra. Jag också kunnat ändra på det och haft modet att våga testa. Jag känner mig gladare och kreativare och inte alls så låst och instängd."

Träna med familjen

"Jag känner mig väldigt privilegierad som får vara här med min mamma och med min dotter. Det är speciellt att få vara i ett sådant här forum tillsammans med familj men ändå med så många andra. Jag vill tacka också för att så många bryr sig om och tar hand om min dotter. Jag ser hur hon trivs och verkligen får fram sig själv när hon är här. Det känns bra för är verkligen en tid att tänka efter i ett långsammare tempo än hemma vad som händer mellan oss och hur man fungerar. Min dotter var med förra året också och det känns bra att hon valde att du ville följa med. Det känns mysigt att ha någonting tillsammans."

Inspirerande att se andras framsteg

"Men det jag har mest med mig och vill säga åt all är: vilken otrolig inspiration ni har varit. Jag hade ju bara lite ont i axlarna. Det finns ju de som har det mycket värre. Varje dag har jag sett att ni har blivit lite bättre. Och det har gjort mig så lycklig att se. Det har gett mig så mycket glädje."

Lärare:

Su Dongyue