Lyft upp Qi Nybro [2010-03-27]

Ett vårligt Nybro välkomnade oss med sol och höga temperaturer. Även inomhus i träningsslokalen var det varm och god stämning. Flera av de som deltagit tidigare uttryckte hur mycket de uppskattar möjligheten att komma och repetera kursen varje termin.

Ur deltagarnas kommentarer:

Mentalt, lugn, vardagen, stress

"Jag upplever att qigongen har hjälpt mig mycket, främst på det mentala planet. Jag grubblar inte lika mycket längre. Innan blev jag lätt orolig över ekonomi och vad andra människor tyckte och tänkte. Nu är jag mycket tryggare och kan t.e.x tala inför en grupp, vilket var jobbigt innan."

"Qigongen hjälper mig att klara vardagen och jobbet bättre, jag träffar många människor och måste lösa problem. Det gör jag nu med ett större lugn. Under denna kursen har jag verkligen njutit det har varit så skönt att träna."

"Jag började 2003 då jag var sjuk av stress. Jag har gått in i väggen i två omgångar. Nu mår jag mycket bättre och har slutat att stressa upp mig."

Utbränd

"Jag var utbränd och sjukskriven när jag började träna, nu är jag tillbaka på jobbet."

Stress

"Jag har tränat i fem år och mår så bra att jag nästan inte tänkt komma på kursen... Jag var väldigt stressad tidigare och med qigongens hjälp har jag fått stora förbättringar. När jag började träna sa min dotter till mig att "nu lyssnar du verkligen på mig när jag pratar" det hade jag inte gjort tidigare, jag var så uppstressad."

Piggare, mjukare, värk

"Jag hade mycket värk och var stel förut, nu är det mycket bättre. Jag är piggare och mjukare, det har varit en väldigt trevlig kurs."

"Jag har gått många kurser och träningen hjälper mig. Efter jag gått min första kurs blev jag så pigg, det motiverar mig att träna, jag minns hur trött jag var före jag började träna och vilken tydlig effekt det fick."

Smärtor, trötthet, stress

"Det här är min tredje kurs och qigongen har redan hjälpt mig mycket. Jag har en sjukdom som ger smärtor i kroppen och gör mig trött. Efter min första kurs försvann smärtorna och jag är inte längre lika trött. Men det som märkts tydligast är nog qigongens påverkan på hur jag hanterar vardagen, jag klarar stress bättre. Min dotter utbrast spontant att hon tycker så mycket om mig efter att jag börjat träna, något som hon inte uttryckt på det viset tidigare."

Migrän

"Jag har tränat ett tag och qigongen har hjälpt mig mycket. Innan jag började hade jag migrän så mycket som 5-6 dar i veckan. Anfallen utlöstes av fysisk aktivitet så jag blev tvungen att vara helt passiv. Nu kan jag göra massor av saker jag inte kunde innan, migränen har minskat mycket och även värken i kroppen. Jag har perioder när jag tvivlar på om träningen gör nytta, men då är det så bra med dessa grundkurser. Varje gång jag går hör jag något nytt som får mig att förstå lite mer. Denna kuren har jag lärt mig att slappna av bättre."

Lärare:

Lars Hagner