Vinterkurs SXQ (6 d) Bollnäs [2010-03-09]

För 8:e året i rad höll vi vår vinterkurs i Shenxin Qigong på vintersköna Bollnäs Folkhögskola, denna gång under vecka 10 eftersom Bollnäs numera har flyttat sitt sportlov till den veckan. Vi började som vanligt med en grundkurs på 2 dagar innan själva Vinterkursen drog igång. Precis som de senaste åren var det i år närmare 100 deltagare på vinterkursen.

Bollnäs folkhögskola i vintersolen

I år var Qifältet ännu starkare och under föreläsningen fick vi en mycket uppskattad Qireglering av Su Dongyue. Just att utnyttja Qifältet för att träna bättre och få bättre resultat var något av årets tema och många av de återkommande deltagarna upplevde att de blev bättre på det.

Som vanligt lät vi också deltagarna fylla i en enkät före och efter kursen. Resultaten var mycket goda. Hela 73% upplevde att de fick en höjd energinivå. 70% kände sig mindre stressade. 65% mindre deprimerade och 65% kunde sova bättre. Resultaten illustreras i figuren nedan. Observera att endast personer som hade några problem (t.ex. hade vissa problem med att sova) har tagits med i uträkningarna.

Statistik från Vinterkursen 2010

Några av deltagarnas kommentarer efter grundkursen (2 dagar):

Inget klickljud i nacken längre

"Under fyra eller fem år har jag hört ett klickljud i nacken när jag vridit på huvudet. Ljudet har försvunnit helt nu."

Kan böja kroppen bra

"Jag har tränat Shenxin Qigong och Lyft upp Qi ett tag. När jag tränar Shenxin Qigong har jag haft en temugg, min handväska och en handduk liggandes på golvet framför mig. Men idag när vi böjde oss framåt hade jag plötsligt min hand ända nere i temuggen!"

Smärtpunkterna försvann

"Innan det sista träningspasset önskade jag mig ett gott resultat. Jag önskade mig att smärtpunkterna utmed min ryggrad skulle försvinna. Sedan började vi träna och plötsligt kom förändringen. Smärtan har försvunnit och det känns skönt i ryggen nu."

Ingen förkylning längre

"Jag var förkyld med nästäppa när jag kom hit. Efter endast en timme kunde jag andas normalt igen."

Vinterkursdeltagarna utomhus framför sjön Varpen

Några av deltagarnas kommentarer efter Vinterkursen (de avslutande 6 dagarna):

Smärtor i armar och axlar

"När jag kom hade jag väldigt ont i axlarna, handlederna och armarna på grund av intensivt pc-arbete. Jag har bara kunnat träna La Qi pga smärtan. Det har faktiskt gått väldigt bra att träna, mycket lättare än jag tänkt mig. Jag är nu väldigt mycket mjukare i axlarna, har knappt någon värk kvar. När jag kom hit hade jag bestämt mig för att inte låta några tankar störa mig utan endast fokusera på övningarna. Och då kom det vänliga leendet samt en enormt stark känsla av Qi."

Rörligare och lugnare

"När jag kom till kursen var jag som vanligt stel i axlarna och även i resten av kroppen. Det har blivit mycket bättre. Men det som framförallt har blivit bättre är att jag nu är lugnare inombords. Det är jag mycket tacksam för."

Njutit av kursen

"Jag känner att allt har förbättrats för mig, både fysiskt och mentalt. Jag har också haft stunder under kursen som har varit helt underbara."

Träning under Vinterkursen 2010

Inga höftsmärter längre

"Jag har haft smärtor i ena höften under ett par år. Och det har hela tiden blivit sämre och sämre. Jag brukar vakna på nätterna av värken, men här har jag inte vaknat en enda gång. Så jag hoppas att jag har blivit helt av med höftsmärtorna."

Fin stämning och behagligt Qifält

"Detta är min första vinterkurs och det har varit en mycket fin stämning här plus ett mycket behagligt Qifält. Jag har verkligen njutit av att vara här. Jag har varit lycklig hela tiden och det har jag faktiskt varit ända sedan förra sommarkursen, trots allt som hänt i mitt liv. Jag känner mig mycket tacksam över att ha få varit här och få uppleva så mycket godhet. Det känns som godheten omringar oss när vi är här."

Stark nog att tänka positivt

"Jag tycker att kursen var jättelugn och fin. Jag känner mig lugn och harmonisk. Jag har haft problem med nedstämdhet och nu under kursen har jag haft styrkan att inte fastna i de negativa tankarna. Jag har också lyckats komma över mina sociala fobier. Jag är mycket glad för det. Jag känner mig styrkt till kropp och själ."

Kommer ner i knäböjen

"Det har öppnat väldigt och har jobbat mycket i kroppen och som resultat har jag fått att jag kommer ner i knäböjen. Jag bara sjunker ner, det är helt fantastiskt, det har jag slitit med i alla år."

Sorgen släppte

"Jag har haft en ledsenhet och sorg i kroppen sedan i somras men det släppte taget nästan direkt när jag kom hit."

Mindre spänd i bröstryggen

"Jag har känt ett större lugn och harmoni ibland. Jag har tyckt att armtränings La Qi kombinerat med benträningen har hjälpt mig mycket. Det har släppt i bröstryggen och det har varit skönt, det är lite svårt att komma åt det området."

Får till Lyft upp Qi bättre

"Jag märkte för 3-4 dagar sedan att det ganska plötsligt hände något och jag har känt mig mjukare i händerna och armarna. När vi gör Lyft upp Qi så märks det att jag gör den bättre än vad jag gjort tidigare, på flera ställen. Det går lättare och jag får till rörelserna på ett sätt som jag inte har fått innan, så det känns gott."

Kommit upp från sorggropen

"Vi begravde vår älskade mormor för två veckor sedan, före vinterkursen och jag har varit väldigt emotionell med stor sorg. Vi saknar henne mycket. Sorg tar otroligt mycket Qi. Jag var väldigt utpumpad när jag kom hit , både emotionellt och fysiskt och jag har inte på lång tid varit så stel i kroppen tycker jag. Jag tycker den här veckan har gett mig så otroligt mycket styrka, jag har faktiskt inte alls känt någon sorg här. Jag har bara varit lugn, stabil och glad. Jag tycker inte att jag har varit så här stabil på någon kurs tidigare. Jättelustigt att det har blivit så. Jag gick verkligen in för träningen och jag hade en stark önskan inför varje träning. Jag hade samma önskan varje gång och jag tycker att jag fått en liten aha upplevelse i hur man kan utnyttja Qifältet på det sättet. Jag är tacksam och nu känns det som jag har kommit upp från den där sorggropen. Att vara här bland alla människor som ler mot en, det är underbart."

Shenxin Qigong i Bollnäs under Vinterkursen 2010

Bättre på att stilla sinnet

"Igår så kände jag för första gången att jag blev tom i huvudet när jag tränade och då märkte jag jättestor skillnad på träningen. Det var ett stort framsteg för mig."

Blev av med smärtan i armarna

" Mina armar har rätats ut. När jag kom hade jag jättesvårt att få ner dem, eller upp dem eftersom jag har skottat snö denna vinter, varje dag i åtta timmar. Så jag hade ganska kraftiga smärtor. Smärtorna har liksom masserats ut och rätats ut på ett helt otroligt sätt."

Ett nytt lugn

"Jag har fått uppleva ett lugn under några dagar, som jag inte har varit med om tidigare. Så det var spännande att få komma till en ny nivå, glänta lite på dörren till vad som kan finnas där; det känner jag mig väldigt tacksam för."

Laddad efter vinterdvalan

"Vinterkursen ligger så himla lägligt, den kommer så bra efter vintermörkret när det börjar gå mot ljusare tider. Man behöver ladda upp lite igen och få lite energi för att ta beslut och att kunna ta tag i saker, efter vinterdvalan. Jag tycker att det är jätteskönt att få den möjligheten att göra det. Det händer alltid mycket, både fysiskt och mentalt, det går alltid ett steg framåt på de här kurserna. Jag jobbar på ett nytt jobb sedan augusti och i Finland så har man ingen vintersemester första året, det går egentligen två år innan man får det. Det var aldrig någon diskussion, jag meddelade att jag åker på vinterkurs nu så hejdå, så blev det. Jag skulle inte missa det här för allt i världen."

Det vänder med lungskadan

"Jag brukar i slutet på vintern få problem med en gammal lungskada. Jag vet inte om det är mörkret eller kylan men den gör sig påmind under januari och februari . Nu har jag varit på vinterkurs fem gånger och det vänder alltid efter den. Jag har inte känt av det under veckan och det är väldigt skönt att man nästan kan skriva in i sin almanacka att då är det slut med det och sedan kan jag fortsätta som vanligt. Det är inte något dramatiskt, men jag behöver den här veckan."

Stamningen har släppt

"Vinterkursen har varit en väldigt stor upplevelse för mig. Jag kan koncentrera mig mycket bättre. I början var det tungt att träna, men det blev lättare efter hand. Jag stammar när jag pratar. Stamningen har släppt en del under kursen, det kan vara för att jag känner mig lugn, men det är nog en kombination av lugnet och andra förbättringar."

Shenxin är som en ny övning

"Jag har hållit på mycket regelbundet hemma och har gått två grundkurser. När jag kom hit så tänkte jag att jag skulle passa på att putsa på detaljer och det har jag gjort. Börjar sakta lära mig att stå rakt, men jag har en bit kvar där. Alla de här detaljerna tillsammans var så mycket, så när vi stod här i morse kom jag på mig med att tänka att: Är det en annan Shenxin på skivan därhemma och det är det naturligtvis inte, men så pass annorlunda har det blivit i min kropp."

Kan andas bra igen

"Jag har varit sjuk i två år och jag kom tillbaka till jobb med hjälp av Qigongen. Jag har fått väldigt mycket hjälp. Nu på den här kursen så har jag blivit kvitt mina problem i bihålorna. Ryggen, skuldrorna, synen och hörseln är bra, jag klarar av att andas bra. Det är väldigt, väldigt länge sedan jag kunde det. Det kommer nästan för mycket luft, jag har inte vant mig ännu. Jag har varit en sådan typ som har sökt spänning och farliga situationer, aktiviteter som ligger lite på gränsen. Jag har inte det behovet längre, det är ganska gott att ha fått det lugnet."

Har inte känt oro under veckan

"Jag oroar mig jämt men har blivit mycket lugnare, jag har inte oroat mig för någonting denna veckan och det är fantastiskt. Jag är så glad att jag har varit här."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen