Lyft upp Qi Åbo [2010-02-13]

Under vårens grundkurs i Lyft upp qi inföll Alla Hjärtans Dag. Det kanske bidrog till den hjärtliga och avslappnade stämningen på kursen. De nya deltagarna fick god och omtänksam hjälp av sina mer erfarna kurskompisar. Nybörjare hittar ofta till våra kurser tack vare familj eller vänner som har tränat Zhineng Qigong och fått goda resultat. Så var även fallet i Åbo den här gången, men vi hade också några nybörjare som ville prova på metoden efter att ha sett ett inslag i ett program på Åbos lokala tevekanal om European Zhineng Qigong Center och vår verksamhet i Åbo. Programmet heter Åktur och kan även ses på nätet.

Åbo 100214_1

Speciellt för den här kursen var att vi hade flera finskspråkiga deltagare med, trots att kursen gick på svenska. Efter vår första kurs på finska i november har intresset ökat också på finskt håll. Nybörjarna på den här kursen förstod alla svenska, men uppskattade möjligheten att få ställa frågor på finska vid behov. Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer.

Ökad träningsmotivation

"Jag har varit med ganska så länge. Hur mycket jag tränar har varierat. Jag får mycket hjälp av att gå på kurs. Om jag slarvat med träningen orkar jag träna igen efter kursen."

Svallningar försvann och piggare

"Min syster släpade mig till min första kurs för tre år sedan. Men sen blev det inte av att träna. När det blev en finskspråkig kurs i höstas blev jag intresserad på nytt. Sen dess har jag deltagit i veckoträningen och har tränat hemma fem gånger i veckan. Jag sover bättre. De svallningar som jag hade börjat besväras av, känner jag inte av längre. Och så har jag blivit piggare. En arbetskamrat påpekade det också, när jag hade satt upp kursreklam på jobbet och det framgick att jag tränar qigong."

Kan göra rörelserna trots dåliga knän

"Visste ingenting om qigong när jag såg ett inslag om Åbogruppen i lokalteveprogrammet Åktur. Det såg intressant ut, jag tänkte att det kunde passa mig och ville prova. Priset motsvarar bara två läkarbesök, och man måste ju pröva sig fram till nånting som passar. Jag har problem med knäna, men nu har jag märkt att de här rörelserna inte belastar knäna. Och det gör bra för axlar och armbågar."

Bättre kroppskontroll och mindre stress

"Jag har tränat i fem år. I början hade jag problem med långsamheten, men sen började jag njuta av den. Det är skönt att behärska sin kropp, att ha kontroll över rörelserna. Man känner sig inte inte stressad då. Jag mår mycket bättre nu än för fem år sedan. Att träna qigong är en bra början på dagen."

Åbo 100214_2

Mår mycket bättre

"Jag har också tränat i ca fem år. Jag deltar i alla kurser jag kan och tränar både morgon och kväll för att jag känner att jag behöver all träning och all hjälp jag kan få på kurserna. För fem år sedan var jag i väldigt dåligt skick och jag mår mycket bättre nu. Men jag tränar inte bara för att jag behöver det utan också för att det är så himla roligt. Det är alltid trevligt att träna tillsammans med Qigongvännerna."

Värk i nacke och huvud försvann

"Jag gick min första kurs 2007. Sen blev det en paus tills jag i november gick en helgkurs igen. Efter det har jag försökt träna varje dag. Det lönar sig absolut. Det håller överkroppen i skick. Förut hade jag svåra problem med värk i nacke och huvud. Efter novemberkursen mådde jag så bra att jag glömde bort problemen."

Mjukare i kroppen, mindre stress

"Jag har tränat ganska många år. Tydliga resultat är att jag har blivit mjukare i kroppen och fått bättre hållning, och stressproblem som dykt upp har lugnat ner sig. Jag kommer inte längre ihåg allt som blivit bättre. Jag har t.ex. haft problem med fötterna, för länge sen, och när jag började slarva med träningen när jag fick hundvalp kom det tillbaka. Jag märker hur stor effekt träninger har. Tack för en bra kurs!"

Lärare:

Jeanette Heidenberg