Lyft upp Qi Hamar [2010-02-13]

Årets första kurs i Hamar blev en kurs med ungefär hälften nybörjare och hälften repeterande deltagare. I Hamar har vi haft en träningsgrupp sedan 1,5 år som flera av de repeterande brukar träna i. Några personer som inte kunde deltaga den här gången blev mycket intresserade under föreläsningen som arrangerades på fredagen.

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Smärtor i rygg och bäcken

"Jag har haft en hel del smärtor i ryggen och bäckenet, men det försvann när jag gick min första helgkurs. Efter mycket övertid och stress på jobbet samt påfrestningar pga mycket snö har det kommit lite tillbaka. Redan på föreläsningen försvann smärtorna igen och har inte kommit tillbaka under helgen. Jag känner att jag har blivit mentalt starkare och får den här gången till övningarna mycket bättre än första gången."

Rörligare i nacke och axlar

"Jag vidareutbildar mig och har det lite stressigt. Kursen blev lite annorlunda än jag hade förväntat mig. Jag fick mycket stor effekt på mina problemområden nacke och axlar som nu har blivit mer avslappnade."

Plågas av stress

"Jag blir ofta stressad och det har satt sig i kroppen. Jag har försökt träna bort det på flera sätt men har inte kommit åt det riktigt. Jag tänkte att qigong kanske kunde hjälpa mig att slappna av på ett annat sätt. Jag känner att det har hänt flera saker i kroppen så nu är jag motiverad att träna själv."

Mentalt bättre och mindre ont i armen

"Jag har mått dåligt ett tag och kände att det hände mycket mentalt igår. Idag känner jag mig mycket bättre än jag gjort på länge. Jag har även ont i en arm pga en infektion och kunde inte lyfta upp armen ordentligt igår. Idag känns armen bra och det märks också på att jag kan lyfta den ordentligt. Jag är också intresserad av att lära mig att koncentrera mig bättre och tycker redan att jag blivit lite bättre på det under kursen."

Stor glädje och nytta av qigong

"Jag gick min första kurs för ungefär ett halvt år sedan och har efter det tränat lite qigong i stort sett varje dag. Det har jag haft stor glädje av. Jag har fått mindre smärtor och mer lugn och balans. Jag har faktiskt även varit mindre sjuk än vanligt och haft mer överskottsenergi. I mitt jobb har jag blivit mindre stressad av jobbiga situationer. Den här kursen har jag upplevt som mycket annorlunda jämfört med min fösta kurs. Jag lär mig andra saker nu än första gången. Då upplevde jag att det var mycket svårt men nu har jag kunnat ta till mig fler nyanser."

Kan vrida på huvudet

"Jag har fått manuell terapi för problem med nacke, axlar och armar i ungefär tre år. Det ger lite effekt men under mycket kort tid. När min kompis berättade för mig om den här kursen blev jag mycket intresserad och blev med. Det är jag mycket glad för. Nu kan jag nämligen vrida och vända på huvudet vilket känns som ett stort framsteg. Jag kommer träna varje dag eftersom jag tror att det är mycket bra för mig."

Bättre när man repeterar

"Kurserna blir bättre och bättre när man ser fler detaljer och klarar av mer. Jag tränar på onsdagskvällarna i Hamar i vår trevliga grupp och tänker fortsätta med det."

Mindre hjärtklappning och avslappnade axlar

"Jag kom hit för att lära mig att slappna av. Jag vet att jag spänner mig och får massa muskelknutar i axlar och nacke. När jag tränar så upptäcker jag många sådana spänningar. Att jag kan sänka mina axlar kan jag tacka qigongträningen för. Jag har dessutom mindre problem med hjärtklappning. Jag är tyvärr inte så duktig på att träna hemma men brukar vara med i träningsgruppen i Hamar när jag hinner med det. Jag har upptäckt på den här kursen att jag har gjort många små fel och det är bra att jag nu vet hur jag skall träna vidare."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen