Lyft upp Qi Ljungby [2010-02-06]

Ljungbys lokaltidning Smålänningen skrev en artikel om Zhineng Qigong veckan före kursen och flera lokala kalendarier hade också uppmärksammat oss. Så fler än vanligt kom till fredagkvällens föreläsning. Efter föreläsningen bestämde sig ett par personer direkt för att vara med på helgkursen. De andra nya deltagarna på kursen hade blivit rekommenderade av familj och vänner att delta. Det fanns även deltagare som rekommenderats av läkare att prova Zhineng Qigong.

Vi blir alltid väl omhändertagna i Ljungby. Bland annat blev vi alla hembjudna på lunch till kontaktpersonen. Soppa, bröd, saft och äppelkaka, allt hemlagat, lät sig väl smakas!

Här följer några kommentarer från deltagarna

Utbränd

"Jag hamnade här för att jag var utbränd men jag var som en helt ny människa på måndag morgonen efter kursen. Alla runt omkring reagerade och såg hur positiv jag var, vilken livsglädje jag fått tillbaka. På måndag morgonen skulle jag koka kaffe och allt gick så otroligt sakta. Jag vet inte hur stressad jag hade varit tidigare. Sen har jag hållit på att träna till och från. När jag gått en helgkurs kommer jag igång och tränar flitigt."

Förebygga arbetsskador

"Jag kom hit genom mamma och jag hoppas kunna förebygga yrkesskador som ofta förekommer i mitt framtida yrke. Det ar varit skönt samtidigt som det varit ansträngande."

Slappna av, tinnitus

"Jag har varit väldigt intresserade av sådan här träning länge och så har jag fått tinnitus som jag inte vet hur jag ska gå vidare med. Jag söker hela tiden efter nya alternativt. Så jag hoppas att qigongen ska kunna lösa det. Jag ett jobb där jag sitter vid datorn hela dagarna och då blir axlarna drabbade. Jag märker ju hur spänd jag är när jag försöker slappna av."

"Jag är pensionär sen flera år. Jag kom hit för att jag är stel och behöver mjuka upp stela leder. Jag tycker att kursen varit jättebra."

"Jag har fått ut mycket av träningen. Jag har blivit av med tinnitus, mina tår har blivit rakare och så andra allmänna krämpor. Jag har en del kvar men jag kämpar vidare."

Tipsad av läkare

"Jag kom hit för att jag varit sjuk på många olika sätt i ett år. Min distriktsläkare rådde mig att komma hit. Jag berättade för honom att jag träffat någon som tränar Zhineng Qigong och då blev han eld och lågor. Han ställde sig och började göra en massa konstiga rörelser. Här är jag nu."

Lång historia

"Jag har tränat en del olika saker tidigare men det är inte min grej att gå iväg för att träna. Jag hade hört talas om qigong och att det har en sådan lång historia. Därför blev jag nyfiken. Om det har funnits så länge så kan det ju inte vara fel utan är väl beprövat."

Blodsocker

"Förra veckan skulle jag göra tester till mitt körkort. Jag måste göra lite olika tester med jämna mellanrum. Det visade sig att jag hade högt blodsocker, 10,5. Jag berättade det för min mamma som är sjuksköterska och hon blev jätteorolig, som att min domedag hade kommit. Jag funderade en del under kvällen. Jag ville inte få diabetes. På natten kunde jag inte sova och då gick jag upp och tränade. Jag brukar göra det om jag inte kan sova. Jag tränade en hel skiva men det kändes inte som att jag kunde sova ändå så jag fortsatte att träna. Morgonen efter gick jag tillbaka för att testa blodsockret. Då hade det sjunkit till 5! Min mamma sa att det är helt omöjligt, att det inte går, men det hade sjunkit. För mig är det inget konstigt för att det hänt så mycket genom träningen."

Balansverktyg

"Jag har alltid varit väldigt aktiv och qigongen är ett bra balansverktyg, hjälper mig att hitta lugnet. Det är inspirerande att gå grundkurser och träffa alla som tagit steget att kämpa och gå en kurs. De är qigongens hjältar. "

Lärare:

Angelica Berg