Lyft upp Qi Hangö [2010-01-30]

En go och glad grupp samlades i det historiska Smörmagasinet i Hangö hamn där snön yrde runt knutarna och isen låg vit och klar utanför vågbrytarna. Stämningen var intim och familjär när deltagarna lärde sig Lyft upp Qi under helgen. En deltagare berättade att hon under kursens gång känt att luftvägarna öppnat upp sig och hon kunde andas bättre. Andra kommentarer som hördes var:

Balans, tryck i ögat

"Den förra kursen jag gick på var den bästa jag gått, men den här var ännu bättre! Jag har fått så otroligt mycket den här kursen. Min balans har blivit bättre. Jag kommer nu inte ens ihåg alla problem jag har haft tidigare, massor av fel har blivit bättre. Jag hade exempelvis ett tryck i ögat som jag gick på regelbundna kontroller för som nu är helt bra."

Artros, ena benet kortare, sover bättre

"Det har varit en lång process, jag har samlat på mig 60 år av problem med artros, ena benet kortare än det andra osv. Det har inte hänt något plötsligt inom Qigongen utan det har tagit tid, men det är så bra för kroppen och själen att träna. Jag är så glad att jag kan göra något själv åt min situation, och varje kurs jag går på blir jag mera övertygad om hur bra det här är. Jag sover exempelvis mycket bättre när jag tränat, förut höll jag på med sömnpiller."

Tacksamhet

"... faktiskt, tack! Jag vet inte vad jag ska säga bara att jag är jätteglad att jag kom på den här kursen."

Andas fritt

"Det här var en trevlig kurs. Qigong har redan hjälpt mig bara den här första kursen. Jättepositivt! Min andning känns nu som ett öppet rör, jag kan andas fritt, jag har alltid haft problem med det. Måndagskvällarna ska nu vigas till gruppträningarna."

Mera lugn

"Jag har haft mycket fysiska problem, det var p.g.a. bröstcancer som jag började träna Qigong. Jag måste börja fundera på min hälsa och Qigongen har varit ett enormt stöd för mig. Jag har fått hjälp speciellt med den mentala biten. Jag har fått mera lugn, det är viktigt för mig... sinnet. Just nu stär jag i ett vägskäl i livet och den här kursen har varit viktig för mig."

Fysiska skador

"Jag har haft fysiska skador i nacke och axlar, slitna kotor, huvudvärk. Jag fick remiss på remiss och jag blev till sist trött på att någon annan skulle ta hand om mig så på den vägen hittade jag Qigongen. Det är så skönt att veta att jag kan åstadkomma något själv för min hälsa."

Lärare:

Camilla Heidenberg