Lyft upp Qi Nagu [2010-01-16]

Vårterminens första kurs i Finland hölls i Nagu. Den vackra skärgårdsorten bjöd oss välkomna i magnifik vinterskrud. Träden i den vackra skogsbranten bakom kurslokalen glimmade frostbeklädda och bidrog till det goda humöret också inne i träningssalen.

Nagu är en av våra nyare kursorter i Finland, och flera av deltagarna gick sin andra eller tredje kurs. De märkte framför allt hur bra det är att repetera en grundkurs – inte bara för den konkreta hjälpen de fick med att förbättra kvalieteten på sina rörelser. De var även tacksamma för den ökade förståelsen och träningsmotivationen kursen gav, inte minst tack vare de goda resultat deltagarna kunde berätta om. Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer på kursen.

Längre tack vare bättre hållning

"Jag har vuxit två centimeter nu som vuxen, i 30-årsåldern. Jag har fått bättre hållning och ryggen är rakare."

Bättre sömn och koncentrationsförmåga

"Det här var min tredje kurs och jag deltar i veckoträningarna i Nagu. Jag mår bättre, sover bättre, har bättre koncentrationsförmåga. Qigongen är som en ny vän, jag kan göra qigong var som helst. Jag är väldigt glad och nöjd och lycklig."

Lindrad värk i axlar och huvud

"Jag har haft problem med axel- och huvudvärk och på min första kurs fick jag höra att jag skulle fortsätta träna i tre månader för att se om det hjälper. Sen har jag fortsatt efter det. Efter första kursen var jag "fast". Ibland har det varit svackor i träningen och ibland har jag fuskat lite. Därför är det bra att komma på kurs igen. Och jag tänker inte längre på axel- och huvudvärken varje dag, så de måste ju ha blivit bättre."

Nagu 100117 stor

Ryggproblem mycket bättre

"Jag har gått många kurser. Innan jag började träna hade jag så svåra ryggproblem att jag inte ens kunde resa till Helsingfors. När jag åkte in till Åbo för att gå på uppköp var det så jobbigt att jag måste ta första buss tillbaka. Det gjorde så ont. Nu på jullovet var jag i Helsingfors och kunde gå i butiker hela dagen."

Lugnare och bättre organiserad

"Jag har tränat i många år, började med qigong pga av fysiska problem men uppskattar mest träningens mentala effekter. Tidigare har jag varit orolig och oroat mig och är nu mycket lugnare. Förut var jag t.ex. rädd att försena mig, nu tar jag det lugnt om jag vet att jag blir sen. Världen går inte under. Jag har lärt mig att planera det jag gör, jag kan göra en sak åt gången och litar på att saker ordnar sig. Det är skönt. Fast det inte skulle bli perfekt gör jag vad jag kan. Jag klarar också av att göra många saker på en gång. Det har varit en fin kurs och jag är stolt över Nagudeltagarna och deras framsteg."

Bättre kvalitet på rörelserna

"Det här var min tredje kurs. Jag är mycket nöjd. Det har varit helt fantastiskt och roligt att få träna i Nagu. Nu har jag filat på detaljerna i rörelserna, speciellt vad gäller händerna. Det är jätteroligt."

Mera träningsmotivation

"Jag har gått en och en halv LUQ kurs förut. Jag hade motstånd mot att komma på kurs och är positivt överraskad. Det känns mycket bättre. Vissa saker går framåt. Jag får ut mera av kursen när jag inte längre behöver tänka på varje rörelse. Kan njuta mera. Det är två och ett halvt år sedan min första kurs. Träningen har gått i vågor. På senaste tid har det varit mindre hemma- men mera veckoträning. Nu känner jag att jag gärna skulle träna mera hemma och är glad att jag aldrig helt tappat sugen. Jag vill framförallt ha mera energi, jag tror på den här metoden, också i större sammanhang. Eftersom jag är lat att motionera vill jag ge det här åt kroppen. Det känns bra."

Ökad förståelse

"Jag har gått en LUQ-kurs förut och tycker det var fantastiskt att gå den en andra gång. Det riktigt öppnade qigongen för mig. Allt har klarnat väldigt mycket, jag är helt uppfylld av det här. Det var väldigt fint."

Lärare:

Jeanette Heidenberg