Lyft upp Qi Åbo [2009-11-14]

Vår första helt finskspråkiga kurs hölls i Åbo i mitten av november. Den blev uppskattad av deltagarna och de nya deltagarna kommenterade särskilt den trevliga och välkomnande stämningen. Några av våra repeterande deltagare uttryckte sin tacksamhet över möjligheten att få träna Zhineng Qigong på sitt modersmål.

Trots att detta var vår första finskspråkiga kurs, så har vi hållit kurser i Finland i över 10 år. Nybörjarna hade god hjälp av sina mera erfarna kurskamrater och flera upplevde goda resultat redan under kursens gång.

Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer.

Smärta i axlar och nacke minskade

"Jag har tränat qigong i några år. Så småningom började jag träna mer regelbundet och numera tränar jag nästan dagligen. Jag deltar också i våra gemensamma gruppträningar. Tack vare qigongen har smärtan i mina axlar minskat och min rygg är rakare. Kursen var bra och jag mår bra. Det lönar sig att fortsätta träna."

Bara Zhineng Qigong hjälpte min dåliga rygg

"Jag gick min första kurs för 4,5 år sedan. Orsaken till att jag började var att min rygg var väldigt dålig. Det begränsade min rörlighet och mitt liv märkbart. Läkarna kunde inte säga vad orsaken var. Jag provade joga, akupunktur och zonterapi, men inget verkade hjälpa. Till sist provade jag qigong och det kändes genast annorlunda än de andra sakerna jag hade provat på. Så småningom började jag må bättre och min dåliga rygg är nu historia. Qigong hjälper mig också när jag känner förkylningssymtom."

turku1_ 091122

Undvek operation i nacken med Zhineng Qigongs hjälp

"När jag började träna Zhineng Qigong för 10 år sedan, var mitt liv ett kaos. Mina axlar, nacke och rygg smärtade och var i dålig form. Inga mediciner hjälpte och den enda lösningen var antagligen en operation. Jag hade inte heller sovit ordentligt på åtta år. Mitt liv ändrades helt tack vare qigong. Jag har inte längre ont, och någon nackoperation kommer inte på fråga. Jag sover också bra. Qigong har gjort mig lycklig."

Slemhinnorna fuktiga igen

"Jag lider av torra slemhinnor i ögon och mun. När vi tränade La Qi nu på kursen blev mina ögon och min mun fuktiga för första gången på länge. Idag känner jag mig lätt. Jag är tacksam för den här kursen."

Verktyg för att orka i vardagen

"Jag känner att den här kursen har givit mig ett verktyg för att orka i vardagen."

Stöd i rehabiliteringen efter canceroperation

"Efter att jag hade genomgått en operation för cancer sade min kropp att jag måste hitta någon lugn träning som kunde hjälpa min arm. Jag förstod också att jag måste lugna ner mitt hektiska liv. Efter att jag började träna qigong har min arm hållits i skick och jag kan hålla mig lugnare fast det är stressigt på jobbet. Zhineng Qigong är en bra metod på det sättet att man kan träna det nästan var som helst, också i mycket små utrymmen. För mig är det viktigt att få träna tillsammans med mina qigongvänner."

Känns skönt

"På lördag hade jag ont i nacken, men nu känner jag mig varm och skön."

turku2_091122

Trevlig stämning på kursen

"Kursen var behaglig, undervisningen var bra, stämningen var lugn och trevlig."

Trevligt att få undervisning på mitt modersmål

"Det här är min andra kurs. När jag hörde att det arrangeras en finskspråkig kurs bestämde jag mig genast för att delta. Undervisningen var verkligen bra och det var trevligt att få lära sig på sitt eget modersmål. Nu har jag för avsikt att börja träna igen."

Kursrapport på finska / Suomenkielinen kurssiraportti

Lärare:

Jeanette Heidenberg