Lyft upp Qi Vasa [2009-11-07]

Under föreläsningen inför höstens kurs i Vasa dalade den första snön ner utanför fönstret. Träningsgruppen i Vasa växer hela tiden och det märks inte minst på de resultat deltagarna kan rapportera om. Det märks också på att föreläsningen inför kursen var välbesökt, även om inte alla hade möjlighet att delta i själva kursen den här gången. Allt flera är nyfikna på Zhineng Qigong, ofta för att de har familjemedlemmar eller vänner som har kunnat förbättra sin hälsa genom träningen.

Det gäng som hade samlats för att gå kurs under helgen var som vanligt en lagom blandning av nybörjare och repeterande deltagare. Kursen blev lugn och harmonisk och vi hann både träna rörelserna och diskutera lite kring filosofin bakom Zhineng Qigong. Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer efter kursen:

Svår smärta i ryggen borta, tinnitus försvann och mindre problem med sur mage

"Jag började träna qigong för ett år sedan. Jag hade som mål att kunna dricka sprit igen, för jag hade sur mage. Jag kan dricka lite vin nu utan att få frossbrytningar och må illa. Jag har också haft problem med ryggen i många år. Det kändes också som om jag hade en kniv i ryggen och det hade konstaterats att jag hade diskbråck. Sedan jag började träna qigong är "kniven" borta. Jag har också haft tinnitus, som lät som en brummande långtradare i huvudet. Det försvann i augusti detta år. Qigong behöver man inte tro på, det funkar ändå!"

Ryggbesvär lindrade

"Jag hade stora ryggproblem 2008, vissa dagar kunde jag inte stiga upp ur sängen. Jag har fått ut mera av denna kurs än av förra kursen då jag var nybörjare. Jag har både simmat och promenerat och tränat qigong. Något av detta har hjälpt mig att bli friskare i ryggen, vet inte vilket. Nu ska jag börja träna qigong flitigare för att bli ännu piggare."

Vasa 091106_350

Bättre syn, friskare rygg och nacke och mindre problem med stressmage

"Sedan jag var på sommarkursen i år har jag fått bättre syn och ryggen har blivit bättre. Jag kan sitta stilla på en stol nu längre än jag kunde förut. Det knakade våldsamt i min nacke förut när jag svängde på huvudet. Detta är nu mycket bättre. Jag hade problem med stressmage förra vintern och denna sommar. Jag har inte haft stressmage nästan alls nu på sistone, så den har blivit mycket bättre."

Axeln blev bättre, självförtroendet starkare och orkar cykla

"Jag hade mycket problem med axeln förut. Jag hade testat många olika saker för att axeln skulle bli bättre men inget hjälpte. Nu har den har blivit mycket bättre sen jag började träna qigong, och jag har nästan inga problem alls nu. Jag har i flera år märkt att jag blivit starkare och fått bättre självförtroende. Jag har cyklat flera tusen kilometer totalt denna vår och sommar och känner mig inte ens trött efteråt."

Qigongen hjälper med rehabilitering efter cancer

"2008 hade jag utslag på benen och blödde näsblod 2-3 ggr per dag. Detta försvann efter några månader efter att jag började träna qigong. Jag blev sjuk hösten 2008, fick samma symptom och då konstaterades att jag hade cancer. Denna tid i fjol gick jag med rullator och jag tränade inte alls förra vintern. Jag började träna i april igen, då kom jag endast med händerna till knäna men nu kommer jag ända ner till golvet. Jag mår bättre både tack vare medicinerna och qigongen."

Tennisarmen blev bättre

"Jag började träna för ett år sedan. Jag har haft problem med tennisarm och den är nu bättre."

Laktosintolerans försvann, astman borta och mera stresstålig

"Jag fick hjälp med min stressmage nästan direkt när jag började träna qigong. Innan åt jag en massa preparat för att fungera i vardagen. Det kunde jag sluta med efter att ha tränat i 5-6 månader och laktosintoleransen försvann också. Jag hade migrän förut på våren och hösten, men det har jag inte mera. Jag åt värkmedicin en gång varje månad, men det gör jag sällan numera. Jag hade astmaliknande symtom och höll på att prova ut astmamedicin men den hjälpte inte. Efter två års qigongträning var jag på läkarkontroll och de konstaterade att jag inte hade astma längre. Jag jobbar nu mycket med den mentala biten. Jag har blivit betydligt mera stresstålig än förut. Jag kämpar vidare!"

Färre migränattacker

"Jag har tränat i 4 år. På kursen förra våren fick jag en migränattack, och mådde väldigt dåligt men den gick fortare över än den i vanliga fall brukar. Jag har endast haft migrän en gång i somras efter det."

Fick smärtlindring och lättare att andas

"Jag har tränat qigong i 4,5 år. Jag har fått bättre hållning efter att jag började träna qigong och i och med detta blivit 2 cm längre. Jag har i ca 15 års tid haft tennisarmbåge med mycket värk. Detta har blivit betydligt bättre nu. Jag har kunnat minska värkmedicinsintaget med 80-90 %. Jag har också haft tung att andas och har astma. Efter sommarkursen har jag inte tungt att andas längre, och är mycket tacksam över detta. Jag var väldigt styv före jag började träna qigong. Jag har blivit mycket mjukare i kroppen nu. Dessutom sover jag mycket bättre än förut."

Lärare:

Jeanette Heidenberg