Höstkurs LUQ (4d) Pojo [2009-10-15]

Vår andra Höstkurs i Finland hölls i den vackra Fiskars-trakten. Vi bodde och tränade i 4 dagar på en kursgård belägen vid en sjö ute i skogen. Precis som på Sommar- och Vinterkurserna är det på Höstkursen både lärarledd och frivillig träning, såväl på morgnarna som på kvällarna. Den frivilliga träningen på kvällarna är särskilt uppskattad. Man får träna i den ganska mörka träningssalen, där det är helt tyst och lugnt och ett starkt qifält. För många är detta en mycket speciell upplevelse.

Höstkurs 2009 gruppfoto

Ungefär hälften av deltagarna på kursen hade gått Sommarkurs innan. Av de övriga var det flera som för första gången deltog i en kurs där man också bor tillsammans. Den sociala gemenskapen med andra qigongare är en viktig faktor för känslan av glädje, harmoni och trivsel som präglar alla våra internatkurser, också den här Höstkursen. Träningen varvades med kortare föreläsningar och på fredagskvällen hade vi en visafton tillsammans. Flera tog där chansen att glädja de övriga med en sång, en dikt eller en rolig historia.

Från enkätsvaren kan utläsas att av de med smärtproblem hade 81% fått förbättringar under de 4 dagarna. Även många andra goda resultat uppnåddes, läs utdrag ur deltagarnas egna berättelser och se statistiken i grafen nedan.

Höstkurs 2009 graf sve

Ur deltagarnas kommentarer:

Om Höstkursen

"Det är många underbara människor här på kursen"

"Jag började träna för att få mer livskraft och ork. Min erfarenhet säger mig att jag kan få det av Zhineng Qigong. Ju mer jag tränar ju mer kan jag få. Jag njuter av träningen nu lika mycket som jag gjorde i början, men jag är mycket mer harmonisk och jag får ut mer av träningen nu mot för vad jag fick förut. Det är väldigt avslappnande att vara här på höstkursen. Det är härligt att bara kunna koncentrerar sig på att träna, äta och sova."

"Det har gett mig mycket att komma hit. Det har ökat min förståelse för qigong och den mentala biten av qigongen och varför vi tränar."

"Jag vill tacka alla som har varit involverade i höstkursen. Jag uppskattar era insatser, föreläsningarna och träningen som har gett mig mycket."

Om Sommarkursen

"Att komma på sommarkurs var en stor vändpunkt. Före var det som att jag köpte halva paketet, men efter hade jag accepterat helheten. Där fick jag en uppfattning om hur det fysiska och det mentala hör ihop och hur qigongen kan jobba på många olika nivåer. Det är en lycklig känsla jag bär med mig efter ex en sommarkurs, det är en känsla av att vara fri och mer levande på flera plan."

"Min första sommarkurs var 2006. Jag upplevde den som en laddningsstation. Det är den bilden jag har av sommarkursen och för mig var den en fantastisk upplevelse. Personligen så använder jag qigong gruppen som min referens grupp. Det är viktigt för mig då jag arbetar mycket ensam och känner mig ensam på jobbet. Jag känner alltid en varm och välkomnande känsla när jag är med på en sådan här kurs och det är en känsla som jag inte är van vid i mitt dagliga liv. Jag har också fått många fysiska förbättringar, men de mentala bitarna är viktigare för mig och det är därför jag väljer att prata om den biten. Jag har alltid fotot från den senaste kursen på ett bord omgiven av blommor. Kortet från den här höstkursen kommer att placeras där när jag kommer hem."

Höstkurs 2009 träningssal

"Jag är väldigt lycklig att jag har en möjlighet att kämpa för min egen hälsa. Jag brukar normalt få hemlängtan när jag är på sådana tillställningar, men på sommarkursen så fick jag ingen hemlängtan alls. Efter att ha varit på en sommarkurs så känns höstkursen väldigt enkel och jag kan njuta av träningen."

"Min första sommarkurs var något av det häftigaste jag varit med om och efter den så har jag varit med varje sommar. Detta är min första höstkurs och en stor möjlighet med en så bra kurs här i Finland. Jag vill komma tillbaka till den så ofta jag kan. Jag har märkt att jag har ett bättre grundhumör och att jag skrattar och ler mycket oftare och att jag är mera nöjd med mitt jobb."

Rygg, fibromyalgi

"Jag måste säga att för varje kurs jag går lär jag mig något nytt. Det går sakta men det sjunker in. Jag har haft stora problem med min rygg och med fibromyalgi. Det är något som qigongen har hjälpt mig mycket med. Qigongen har blivit en viktig del i mitt liv."

Ryggproblem

"Sedan länge tillbaka har jag haft ryggproblem. Jag hoppades att de lugna mjuka rörelserna i qigongen skulle hjälpa mig och det gjorde de. Över tiden har smärtan minskat och ryggen har blivit bättre, mycket bättre. Det var vad jag förväntande mig av qigongen. Men jag hade aldrig anat att den kunde ha en positiv effekt på mitt liv generellt."

Tennisarmbåge

"I många år har jag haft tennisarmbåge. Min armbåge är nu mycket bättre, jag har kunnat minska mitt intag av smärtstillande tabletter med 80-90% sedan jag började träna qigong. Jag har inte varit förkyld eller haft feber under de 4,5 år som jag tränat. Jag sover också mycket bättre nu så mycket har hänt."

Gruppträning

"Jag vill bara säga till er alla att om jag inte kommer på gruppträningen nu efter den här kursen så har ni min tillåtelse att ringa, maila eller tom komma och hämta mig och dra mig dit."

Höstkurs 2009 vy1

Pigg på morgonen

"Jag har tränat varje morgon i ungefär ett års tid nu. Jag känner mig väldigt fräsch och pigg på morgonen och det är inget jag upplevt förut. Föreläsningarna under kursen har gjort mig mer observant på hur jag reagerar på olika situationer. För första gången på en väldigt lång tid har jag känt mig naturligt trött när jag lägger mig och jag sover hela natten utan att vakna."

Lugnare och mindre stressad

"Jag har blivit lugnare och mindre stressad."

Träning

"För varje kurs jag går får jag mer och mer respekt för metoden på många olika plan. Men mest av allt har jag njutit av möjligheten att vara här och träna. Det är något nytt för mig. Tidigare har det varit svårt att njuta av träningen. La Qi och qiregleringen har varit svåra för mig då det varit svårt med koncentrationen och jag har blivit rastlös. Men nu kan jag njuta och det är fint. Jag känner att jag är i goda händer här, snälla och hjälpsamma människor som stödjer mig hela dagarna, både lärarna och deltagarna."

Huvudvärk

"Jag tycker om möjligheten att kunna träna så mycket. Min huvudvärk är mycket bättre, i princip har den kroniska huvudvärken försvunnit."

Armar

"När jag började med qigong så hade jag stora svårigheter med att röra mina armar, det är inte på det sättet längre. Det är svårt att tro att det är samma armar idag."

Universiell kärlek

"Den universella kärlek vi får här gör underverk för oss alla."

Qigong i dagliga livet

"Jag använder qigong i mitt dagliga liv. Jag har som en verktygslåda med mig varje dag. Jag tänker mycket qigong i mitt liv. Det händer mycket saker i livet som jag inte har kontroll över, men jag kan hantera dem på många olika sätt, bra eller mindre bra. Det är en sorts insikt som jag värderar högt med qigongen."

Höstkurs 2009 vy3

Lärare:

Lars Hagner