Lyft upp Qi Arvika [2009-10-17]

European Zhineng Qigong Center håller kurser på många olika orter, vanligtvis på initiativ av någon deltagare som vill kunna träna på sin ort. Kursen i Arvika kom till tack vare medlemmar från Astma- och Allergiföreningen. Initiativtagaren hade själv inte gått någon kurs men vill prova qigong. Hon hade hört talas som våra projekt med astmatiker och valde därför vår organisation. Eftersom helgens kurs var den första i Arvika var de flesta av deltagarna helt nya men de lärde sig övningarna snabbt och hjälpte varandra med stor entusiasm. Att anordna en kurs kräver en del jobb och deltagarna var väldigt tacksamma över att de fått chansen att lära sig Zhineng Qigong på sin ort.

Några kommentarer från deltagarna

Kursen

"Jag är förvånad över att det gått så bra, att jag klarat det. Det trodde jag inte att jag skulle. Jag måste tacka för att ni kommit hit. Det har varit jätteroligt."

"Jag började för många år sedan och har gått flera kurser men har inte hållit i träningen av olika anledningar. När det var kurs i Karlstad så önskade jag så mycket att det skulle bli en kurs i Arvika och sen blev jag bönhörd. Jag tackar väldigt mycket för det! Och jag känner att jag är väldigt mycket på rätt väg. Jag vakande tidigt och var inte trött så jag hann leka med vår lilla hundvalp på morgonen innan kursen."

Migrän

"Mitt största problem är nog att jag har så mycket migrän så det hoppas jag ska bli bättre. Jag vaknade med migrän men nu känns det ingenting. Man kan alltid hoppas att träningen haft effekt."

Pigg

"Igår var jag väldigt pigg. Det ska bli spännande att se vad som händer när man kommer igång med träningen."

"Jag var väldigt pigg igår kväll, framför allt inatt, det känns ganska bra. Mitt problem är att var ihärdig och hålla i grejer. Ett av målen kan ju vara att bli lite jämnare, att inte vara så av eller på. Det känns förutsättningarna finns för att jag ska kunna hålla i träningen. Det känns som jag kan sova mindre, i alla fall efter så här kort tid."

MS

"Jag har MS och jag ska fixa till det. Normalt så när jag kommer hem så tar jag ut rullstolen ur bilen och använder den på undervåningen sen går jag själv på övervåningen. Nu under kursen har jag gått mycket längre och jag hoppas kunna fortsätta med att gå mer. Tack så mycket!"

Spänningar i nacken

"Jag har gått igenom en del saker i livet och efter det har jag fått en hel del spänningar i huvud, nacke och axlar. Jag har gått på behandling två gånger i veckan och tränar varje morgon hemma. Igår efter kursen åkte vi hem och jag gick runt och tittade lite. Plötsligt kom jag på att jag kunde titta bakåt, jag kunde vrida på huvudet både hit och dit och hade inte ont. Jag vaknade tidigt imorse men gjorde inte mitt sjukgymnastikspass. Jag känner mig ändå mycket mjukare och ledigare."

Lärare:

Angelica Berg