Lyft upp Qi Ljungby [2009-10-03]

I småländska Ljungby har vi haft helgkurser i snart tio år. Några av deltagarna på helgens grundkurs var med redan på de första kurserna och har tränat kontinuerligt sen dess. Vi hade också deltagare som rest från Kalmar för att vara med och träna i qifältet.

På kurserna i Ljungby blir vi alltid väl omhändertagna. Flera hjälper till och bidrar till att kursen blir bra. Någon bakar en kaka, någon annan kokar te och fixar på olika sätt. Under lunchen blev vi alla hembjudna till kontaktpersonen och fick en god ärtsoppa och hembakat bröd. Att hjälpa andra är en viktig del i qigongens filosofier. Ett annat sätt att hjälpa andra på kursen är när vi korrigerar rörelserna två och två.

Några kommentarer från deltagarna

Daglig träning

"Jag har hållit på i många år. Jag qigongar varje dag men ibland om jag hoppar över en dag så blir det lätt att jag hoppar över en dag till. Efter en vecka känner jag av det mycket. Jag håller på mycket ute i trädgården och då känner jag av rygg och axlar. Och tråkigt arbete blir riktigt tråkigt. Men då börjar jag träna igen. I början kan det kännas motigt men då tränar jag på morgonen så att jag har det gjort. På kvällen sen kanske jag känner för att träna mer. Det brukar ta ett par dagar men sen har det onda försvunnit i ryggen och det tråkiga hushållsarbetet blir inte lika tråkigt. Jag är så van att qigonga så jag inte vet hur jag skulle vara om jag inte gjorde det. Efter min första kurs tyckte jag att det verkade konstigt att gå fler kurser men nu, ju fler kurser man går så desto mer förstår man att man att man har mycket att lära."

Migrän

"Jag började för många år sen på grund av min migrän. Jag hade svår migrän och låg flera dagar. Jag hade testat jättemycket olika saker. När jag gick min första kurs tänkte jag bara gå på lördagen för när jag använde kroppen fick jag alltid migrän. Men jag tog mig dit på söndagen också och sen hade jag inte migrän på en hel vecka. Det var helt fantastiskt. Qigongen hjälper mig, små steg men det går framåt. Jag är jättetacksam! Det har hänt mycket annat också, inte bara det fysiska utan också mentalt. Tack för en jättebra kurs!"

"Jag har qigongat ett tag. Mitt bekymmer är att jag har migrän. Men anfallen kommer inte lika tätt längre och är inte lika intensiva."

Långsammare

"Jag gick min första kurs för sex år sedan. Jag har alltid gjort allting snabbt och så skulle jag göra La Qi. Det gick i två minuter sen fick jag nog. Jag fick ont och blev otålig och funderade över varför jag skulle stå där och hålla på. Men sen kom jag på att om jag inte kan stå stilla i ett par minuter så behöver jag ju verkligen träna på att göra saker lugnt. Sen har jag tränat flitigt. Jag är helt beroende av träningen. Som att borsta tänderna. Jag behöver träningen. Det har varit en jättebra kurs! Hur många kurser man än gått så känner man sig salig. Jag trodde aldrig att jag skulle gå 30 helgkurser."

"Det är min fjärde helgkurs. Stå där och dra tänkte jag om La Qi. Ska det gå så sakta? Men nu tänker jag snarare att vad bråttom han har i ledorden. Måste det gå så snabbt. Det är verkligen den raka motsatsen. Efter första helgen märkte jag hur jag gjorde allt i slow motion dagen efter. Jag gjorde allt mycket långsammare. Jag var som en ny människa. Det var jättehärligt. Det är så skönt att komma hit. Man blir så behagligt trött, lugn och lite dåsig."

Allergi

"Min allergi har blivit bättre. Jag tar knappt någon medicin alls. Jag har också blivit lugnare. Jag hjälpte min dotter att flyttstäda och de sa att jag nog var den enda som de hört sjunga under en flyttstädning. Så jag har nog blivit gladare också av träningen."

Smärta

"Jag klarade nästan ingenting. Allt i hela kroppen skrek. Jag hade precis opererat åderbråck och läkaren sa att jag inte skulle stå så mycket. Jag trodde inte att jag skulle kunna stå men jag stod hela helgen trots att jag var nyopererad. Det var fantastiskt! Sen pratade jag med min dotter om träningen. Hon var lite motvillig men jag sa att jag skulle betala om hon bara gick. Nu är hon helt inne på qigong. Jag använder qigongen hela tiden både fysiskt och mentalt. Qigongtänket finns alltid med. Jag reglerar kroppen när jag står i köer. Men det är nog först efter en sommarkurs man förstår vad qigongen är."

Qigong som ett behov

"Jag har tränat i några år. Jag började inte för min egen skull men eftersom jag såg min dotters förbättringar så tänkte jag att det nog var bra för alla. Jag har tränat sen dess och gått många kurser, både helgkurser och sommarkurser. Jag har märkt många fysiska förbättringar. Jag äter ingen allergimedicin och har inte ont i nacke och rygg längre. Det har kommit smygande förbättringar. Nu jobbar jag mycket med det mentala. Jag tycker att det är jättejobbigt men jag hoppas att qigongen ska hjälpa. Qigongen är ett behov. Jag måste träna varje dag för att må bra, både fysiskt och mentalt."

Smärta i höften

"Jag fick kursen av min son och hans fru som tränar här. Jag har sån värk i mina höfter att jag knappt kunnat gå så jag tänkte prova det här. I går eftermiddag släppte värken. Jag är helt chockad! Att värken bara kunde försvinna så snabbt. I dag när jag tränade kom värken tillbaka men om jag fortsätter träna så kanske den släpper igen. Stelheten i höften har i alla fall inte kommit tillbaka. Jag har blivit ledigare. Jag kan hämta saker som jag tappat på golvet utan att skruva mig ner som jag gjorde innan. Jag kanske ska gå fler helgkurser."

Lärare:

Angelica Berg