Lyft upp Qi Åbo [2009-10-03]

Helgens grundkurs i Lyft upp qi i Åbo var samtidigt ett 10-årsjubileum. Den första kursen i Zhineng Qigong på finska fastlandet hölls nämligen för 10 år sedan i just Åbo. På kurserna i Åbo märks det tydligt att vi länge har verkat i denna Finlands förra huvudstad. Många av deltagarna på våra kurser har tränat Zhineng Qigong länge och kan dela med sig av sin gedigna erfarenhet till nybörjarna.

Stämningen på kursen var lugn och positiv. En av de nya deltagarna kommenterade hur trevligt det var att umgås med kurskamraterna på rasterna, trots att hon inte kände någon av dem från förut. En av de repeterande deltagarna, som inte har varit med på kurs på ett år, berättade att hon tyckte att det var särskilt roligt att få komma och träffa sina qigongvänner igen. De duktiga nybörjarna lärde sig rörelserna snabbt, vilket gav oss lite extra tid att träna och diskutera filosofin inom Zhineng Qigong. Träningen i det starka qi-fältet gav goda resultat.

Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer.

Välkomnande stämning

"Det är väldigt fint att komma på en sådan här kurs och genast känna sig välkommen. Folk är så hjälpsamma och snälla mot varandra här. Det är lätt att komma hit som nybörjare."

Bättre balans och lugnare sinne

"När jag började träna Zhineng Qigong var jag väldigt styv och stel och hade dålig balans. Balansen var så dålig att jag hade problem att knyta skosnörena och jag kunde knappt röra mig utomhus när det var halt ute på vintern. Jag hade också problem med att plocka upp saker som hade fallit på golvet. När jag började träna kunde jag inte blunda, men sakta och säkert så har de lugna, långsamma rörelserna givit mig bättre kontroll över kroppen. Jag blir mindre irriterad och arg numera. Jag känner också att jag kan stå lugnt längre än många andra. När andra börjar skruva på sig eller kanske luta sig mot en vägg, så står jag fortfarande lugnt och stadigt. Nu är min balans helt normal."

Åbo LUQ 091004

Öronsus försvann

"Jag gick min första kurs för tre veckor sedan. Då blev jag av med mitt öronsus. Det kom tillbaka lite grann efter kursen, men nu är mina öron är alldeles tysta igen."

Svåra ryggproblem blev bra

"När jag började träna så hade jag stora ryggproblem och andra jobbiga saker i livet. När jag började träna var jag så dålig att jag inte kunde arbeta. Jag studerade och det gjorde att jag fick tid att träna. Jag satsade på träningen till hundra procent och gradvis blev min rygg bättre. Nu är den helt bra."

Ryggen bättre med Zhineng Qigong

"Jag behöver Zhineng Qigong för att hålla mig i skick. Under de perioder då jag tränar mindre, så känner jag av mina ryggproblem."

Piggare och huvudvärk försvann

"Jag har inte tränat på länge, så denna kurs är en nystart för mig. I natt var första gången på två veckor som jag kunde lägga mig och sova utan huvudvärk. Jag var väldigt glad och pigg igår. Min blev förvånad när jag gick omkring och bara kvittrade och gjorde hushållssysslor."

Gladare av träningen

"Jag är gladare och nöjdare med livet och mindre arg på mig själv sedan jag började träna Zhineng Qigong. Min man mår också bättre när jag tränar."

Träningen ger koncentration

"Det är så fint att kunna koppla bort världen och bara koncentrera sig på sig själv när man tränar."

"Koncentration och avslappning är något man behöver i hela livet. Det får jag av Zhineng Qigong."

Bättre cirkulation

"Det är fascinerande att man kan bli så varm av att stå stilla. Det måste vara cirkulationen som ökar när jag tränar."

Kunde träna efter förlossningen

"Jag var gravid när jag gick min förra kurs, för ett år sedan. Jag var svag efter förlossningen och kunde inte sitta eller stå, men jag kunde ändå träna Zhineng Qigong med hjälp av cd-skivorna. Efter tre veckor kunde jag börja träna stående igen. Idag brukar jag och min baby avsluta dagen med qigong tillsammans."

En mjuk metod som är bra för hälsan

"Jag har tränat kampsport tidigare. Där var det mera fokus på kraft och balans. Jag kunde inte fortsätta med det eftersom det slet så på mina leder. Jag upplever att Zhineng Qigong är mycket mjukare och att det finns mycket visdom i metoden. Det är fint att jag kan fortsätta utöva något som bygger på samma filosofi."

"Meditation tilltalar mig. Jag sysslade med meditation för länge sedan. Även om jag hade en indisk lärare, så var den metoden inte bra för mig. Jag tog inte hand om min kropp. Mat var inte intressant längre, så jag åt för lite. Jag blev väldigt mager och gick omkring som i ett töcken. Min familj bad mig sluta. Jag uppskattar den meditativa känslan jag får av Zhineng Qigong. Det verkar vara en bra metod för mig."

"Eftersom vi tränade mycket igår och jag kände mig lite trött i kroppen efteråt, förväntade jag mig att få träningsvärk, men det fick jag inte."

Träning utan krav på prestation

"Jag gillar att inte behöva se träningen som en prestation. Jag finner vila i rörelserna och gläder mig över de förbättringar som sker."

"Jag tycker att Zhineng Qigong är för vackert för att göra till en prestation. Den ger mig ett inre lugn."

Lärare:

Jeanette Heidenberg