Lyft upp Qi Stockholm [2009-09-19]

I mitten av september, en helg med strålande höstväder, var det dags för terminens första helgkurs i Stockholm. Flera av de nya deltagarna hade familj och vänner som tränar qigong och som tipsat dem om träningen. Andra hade hittat till oss genom vår hemsida. Gemensamt för dem alla var deras goda spirit och vilja att lära sig. Många av de som repeterade kursen hade varit med på sommarkursen och hade mycket erfarenhet av träningen som de kunde dela med sig av.

Några kommentarer från deltagarna:

Glad av träningen

"Jag började träna för sex år sedan genom projektet med bröstcancerföreningen. Jag är jätteglad för det. Min kondition har blivit bättre och om jag har ont någonstans så tränar jag lite extra. Jag blir glad av träningen."

Nackproblem

"Jag tycker att det är bra att hösten kommer för då kan jag gå på helgkurser. Jag började träna för tre år sedan och blev meddragen av en jobbarkompis. Jag hade svåra nackproblem och hade fått sprutor med bedövning under ett år för att läkarna ens skulle kunna behandla nacken. Efter en helgkurs så släppte värken. Under kursen var jag lite skeptisk men när jag kom hem på eftermiddagen så märkte jag att värken var borta."

Snällare

"Jag har tränat i ungefär fem år. Så jag vet hur det är när jag tränar och hur det är när jag inte tränar. Då får jag ont i kroppen och blir trött, sur och grinig. Tränar jag mår jag bra och har mycket energi. När jag tränar blir jag också mer intresserad av och bryr mig mer om andra människor. Andra människor blir också trevligare mot mig. Jag blir snällare av att träna så nu är jag här på kursen för att snälla till mig."

Utbränd

"Jag började träna för ganska många år sedan på grund av ryggproblem. Ryggproblemen försvann men sen tog jag ett uppehåll i träningen. Jag blev utbränd och har haft svåra hälsoproblem. Då var jag väldigt tacksam att jag gått qigongkurs. Träningen blev min livlina. Läkarna ville ge mig en massa mediciner men jag har hållit mig till qigongen och ännu så länge har det fungerat. Även om det tar tid så har jag blivit bättre. Efter vinterkursen så hade min sköldkörtel minskat med hälften. Innan var den förstorad. Träningen är också bra för sinnet."

Rörlighet

"Jag har idrottat mycket genom livet och har blivit stel i kroppen. Jag har försökt att öva min rörlighet. Jag har känt under helgen att qigongen är väldigt bra för min rörlighet."

Yngre, rörligare, kalla fötter

"Tack vare qigongen blir jag längre, rakare, yngre och rörligare för varje år. Jag tränar dagligen. Jag försöker att passa på att vara i qifältet genom att vara med på alla helgkurser, gruppträningar och föreläsningar som jag kan. Jag har haft problem med kalla fötter, nu håller något på att hända då det pirrar och är varmt i dem."

Migrän, friskvård

"För någon dag sedan höll jag på att få ett migrän anfall men lyckades träna bort det genom att göra en Lyft upp qi och qireglering. Den här träningen är verkligen bra som friskvård."

Ledont, sömnproblem, laktosintolerans

"Får ut väldigt mycket av qigongen. Innan hade jag ont i leder och svårt att sova. Efter den senaste sommarkursen så har min laktos intolerans försvunnit. Jag vill gratulera alla nybörjare som har hittat hit."

Lärare:

Lars Hagner