Lyft upp Qi Nagu [2009-09-12]

Nagu bjöd på sitt allra vackraste sensommarväder när vi höll vår tredje kurs där i början av september. Natursköna Nagu är en populär semesterort, som välkomnar sommargäster från hela landet. Detta märker vi även på våra kurser, som brukar locka både lokalbefolkning och mera långväga gäster. Trots färjstrejken på fredagen hade vi även denna gång deltagare ända från Helsingfors.

Stämningen på kursen var glad och avslappnad. De nya deltagarna uppskattade den goda hjälp de fick av sina mer erfarna kurskompisar. Träningen gav snabbt goda resultat. Två av nybörjarna fick hjälp med sin tinnitus redan under helgen. På torsdagsträningen i Åbo veckan efter kursen kunde en tredje nybörjare berätta att hon hade vaknat upp på måndagen efter kursen utan värk i knät. Hon lider av reuma och hade bokat tid till läkare för att få hjälp med sitt knä, som hade värkt och inte gått att räta ut på flera månader. Efter kursen var knät helt smärtfritt och rörligt igen.

Nedan följer några av deltagarnas egna kommentarer.

Öronsus tystnade

"Jag har hållit på med mycket, bl.a. antigympa och tai chi, och blev nyfiken på Qigong. Jag har faktiskt fått en otrolig reaktion genast här på min första kurs. Jag har haft öronsus i många år men nu är mina öron alldeles tysta. Något håller på att hända med min vänstra sida och nu vill jag fortsätta och se hur det utvecklas. Det har varit väldigt givande."

"Det här är min första kurs. Jag har också lidit av öronsus i många år, men idag är det mycket bättre."

Nagu 090913

Huvudvärken borta

"Jag känner helt enkelt ett allmänt välbefinnande efter den här kursen. Jag hade huvudvärk hela veckan och den var som värst igår kväll. Det hjälpte inte ens med värkmedicin. Men idag när jag kom hit så var den borta."

Både mental och fysisk balans

"Jag har tränat länge. Jag har blivit lugnare och mitt blodtryck har blivit stabilare. P g a att jag har en ny hundvalp har jag tappat min träningsrutin och märker nu hur bra det har varit med träningen när gamla krämpor gör sig lite påminda. Qigongen balanserar kroppen och livet både mentalt och fysiskt. Med träningen hoppas jag hålla mig frisk länge och tycker att åldrandet har bromsat upp."

Hjälp med sömnproblem och balanssvårigheter

"Det här är min andra kurs. Jag har fått hjälp mot sömnproblem som antagligen berodde på stress trots att jag är pensionär. Balansen är bättre. I går måste jag ha ögonen öppna men nu kunde jag slutna dem och ändå hölls jag upprätt."

Bättre sömn

"Tack vare Qigong har jag börjat sova bättre."

Bättre på att leva i nuet

"Tidigare förstod jag aldrig vad folk menade när de sade att man ska leva mer i nuet. Jag trodde att jag gjorde det, fastän jag egentligen alltid antingen oroade mig för framtiden eller funderade på det förflutna. Numera förstår jag vad det innebär, och jag är mycket bättre på att leva här och nu. Jag känner verkligen att jag har blivit lycklig genom att träna Qigong."

Lärare:

Jeanette Heidenberg